Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptokansalainen voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. S>.

Kryptovaluuttaopas: VeChain

Mikä on VeChain? VeChain on yritysmaailman ratkaisuihin ja toimitusketjujen hallintaan keskittyvä kryptovaluuttaprojekti. Tässä artikkelissa käymme läpi VeChainin historian, teknisen toiminnan ja erot kilpailijoihin. Lopuksi kerromme myös, millainen VeChain on sijoituskohteena ja mikä on VeChainin kurssi.

Mikä on VeChain?

Kryptovaluutat on mahdollista jakaa kolmeen eri kategoriaan. Nämä kategoriat ovat platformit, tokenit ja valuutat. VeChain on platform-kategorian kryptovaluutta. Sen kanssa samassa kategoriassa ovat suurista kryptovaluutoista myös Ethereum, EOS, TRON ja Tezos. Vaikka VeChain onkin platform-kategorian kryptovaluutta, niin se ei kuitenkaan ole suoranainen kilpailija edellä mainituille kryptovaluutoille.

VeChainin tähtäin on yritysmaailmassa ja toimitusketjujen hallinnassa. VeChain tarjoaa yrityksille toimitusketjujen hallintaan niin lohkoketjuratkaisuja kuin myös toimitusketjujen valvonnassa hyödynnettäviä IoT (Internet of Things) -puolen tuotteita.

VeChain on siinä mielessä harvinainen tapaus kryptovaluutoista puhuttaessa, että sillä ei ole yhtään suoranaista kilpailijaa markkinoilla. VeChain perustuu dual-token malliin. Tämä tarkoittaa sitä, että VeChain -projektin alta löytyy markkinoilta kaksi toisistaan poikkeavaa kryptovaluuttaa. Nämä kryptovaluutat ovat nimeltään VeChain (VET) ja VeThor Token (VTHO).

VET on VeChainin lohkoketjun hallinnollinen token, jota hyödynnetään mm. VeChain-verkossa tapahtuviin arvonsiirtoihin sekä steikkaukseen. VeChainia (VET) holdaamalla on mahdollista myös saada palkkioksi VetThor-tokenia. VeThor:ia puolestaan käytetään VeChainin lohkoketjussa suoritettujen transaktioiden maksuun sekä älysopimusten laadintaan. VeChainin dual-token malli on siis hyvin samankaltainen kuin esimerkiksi NEO ja Ontology -nimisillä kryptovaluutoilla.

vechainthor
Kuvakaappaus VeChain.org -sivustolta.

VeChain on onnistunut haalimaan itselleen vuosien mittaan lukuisia merkittäviä yhteistyökumppaneita, kuten BMW, Renault, DB Schenker, Delta Airlines ja Microsoft. Edellä mainittujen yhtiöiden lisäksi lukuisat muutkin kansainväliset suuryritykset kuuluvat VeChainin yhteistyökumppaneiden listalle.

VeChain on myös onnistunut siinä, mistä monet muut voivat vain haaveilla, eli tekemään yhteistyötä Kiinan valtion kanssa. Valtiollisista toimijoista Kiinan lisäksi VeChainiin on yhdistetty myös Italian ja Singaporen valtiot. VeChainin yhteistyökumppaneiden lista on ehdottomasti yksi kryptovaluuttamaailman vaikuttavimmista.

VeChainin historia

VeChainin taustalla oleva yhtiö BitSe alkoi rakentamaan VeChainin brändiä vuonna 2015. BitSe on kiinalaislähtöinen yritys, jonka perustajajäsenillä on taustaa lukuisista maailman suurimmista yhtiöistä. Lisäksi BitSe tekee tiivistä yhteistyötä myös PwC:n kanssa. PWC eli PricewaterhouseCoopers on yksi maailman neljästä suurimmasta liikkeenjohdon konsultointia, tilintarkastusta ja veropalveluita tarjoavista yrityksistä.

VeChain foundation perustettiin vuonna 2017 ja VeChainin ICO järjestettiin vielä saman vuoden lopulla. ICO oli todellinen menestys ja se myytiin loppuun ainoastaan muutamassa minuutissa. VeChain julkaistiin aluksi Ethereumin alustalla toimivana ERC20 tokenina.

Oman lohkoketjunsa VeChain julkaisi vuonna 2018 ja samassa yhteydessä suoritettiin myös token swap, jossa tokeneiden jakosuhde muuttui aiemmasta ja silloiset VEN -lyhenteiset tokenit siirtyivät myös nykyisen VET-nimen alle. Samassa yhteydessä syntyi myös tänä päivänä olennaista osaa VeChainin ekosysteemissä näyttelevä VeThor-token.

VeChainin teknologia

Tässä vaiheessa on hyvä selventää, että nimellä VeChain viitataan koko VeChain projektiin. VeChainin lohkoketjun virallinen nimi on puolestaan The VeChainThor Platform. VeChainin mukaan sen Thor-lohkoketju kykenee teoriassa jopa 10 000 transaktioon sekunnissa. Kyseessä on siis erittäin hyvin skaalautuva kryptovaluutta.

VeChain on kolmannen sukupolven plarform-kategorian kryptovaluutta. Teknisiltä ominaisuuksiltaan se on hyvin samankaltainen kuin esimerkiksi Cardano ja EOS. Kolmannen sukupolven kryptovaluuttana VeChain tukee luonnollisesti myös älysopimuksia ja hajautettuja sovelluksia (Dapp).

VeChainThor pohjautuu Proof of Authority -nimiseen konsensusalgoritmiin. Proof of Authority muistuttaa hyvin läheisesti Proof of Stake -pohjaista mallia, mutta siinä ei ole perinteistä louhintaa, eikä myöskään PoS-konsensuksesta tuttua steikkaukseen perustuvaa lohkoketjun ylläpitoa.

vechain-poa
Proof of Authority -konsensus kuvailtuna VeChain.org -sivustolla.

VeChainThor lohkoketjua pyörittävät VeChainin verifioimat 101 nodepalvelinta. VeChain ei ole siis pyrkinyt hajauttamaan lohkoketjunsa ylläpitotyötä muiden suurten platformien tavoin. VeChain on siis konsensusmalliltaan hyvin kaukana esimerkiksi Bitcoinin ja Ethereumin kaltaisista kryptovaluutoista. VeChainille keskitetty Proof of Authority -malli sopii sille erinomaisesti, sillä se on alun perinkin suunniteltu tuomaan ratkaisuja ainoastaan yritysten tarpeisiin.

VeChain vs kilpailijat

VeChain on platform-kategorian kryptovaluutta. Sen kanssa samassa kategoriassa on lukuisia muitakin suuria kryptovaluuttoja, kuten Ethereum, Cardano, EOS ja TRON. VeChain ei kuitenkaan ole suoranaisesti minkään edellä mainitun kilpailija. VeChain on keskittynyt vahvasti yritysmaailmaan sekä toimitusketjujen hallintaan. Sen VeChainThor lohkoketju toimii Proof of Authority -konsensusmallin mukaan.

Proof of Authority -konsensusalgoritmi on täysin ainutlaatuinen kryptovaluuttojen maailmassa, sillä se ei pyri hajauttamaan lohkoketjua mahdollisimman laajalle. VeChainilla ei ole tällä hetkellä markkinoilla kilpailijaa, jonka teknologia ja projektin tavoitteet olisivat vastaavanlaiset.

VeChain kurssi ja ostaminen

VeChain on ollut markkinoilla jo useita vuosia. Vuosien saatossa VeChain on ottanut suuria harppauksia eteenpäin niin teknologian kuin yhteistyökumppaneidenkin osalta. VeChainThor lohkoketju on teknisesti erittäin hyvällä tasolla. Se on skaalautuvuudeltaan vertailukelpoinen minkä tahansa kryptovaluutan kanssa. Lisäksi VeChainin bisnesmalli ja Proof of Authority -konsensusmalliin perustuva lohkoketju erottavat sen kaikista muista markkinoilla olevista kryptovaluutoista.

Kokonaisuutena tarkasteltuna VeChain näyttää tällä hetkellä menevän erittäin hyvään suuntaan. Sillä on erittäin hyvä asema omassa toimintasegmentissään ja yritykset hyödyntävät sen lohkoketjua omassa päivittäisessä toiminnassaan kasvavissa määrin.

VeChainin ostaminen onnistuu helpoiten Binancessa. Binance on tällä hetkellä maailman suurin kryptovaluuttapörssi ja kaupankäynti siellä on erittäin turvallista. Mikäli haluaa siirtää omistukselleen ultimaattista turvaa, se onnistuu siirtämällä ostamansa tokenit esimerkiksi Ledger Nano X tai Ledger Nano S kryptovaluuttalompakkoon. Myös Exodus tukee VeChainia.