Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptokansalainen voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. S>.

Kryptovaluuttaopas: TRON

Mikä on TRON? Kyseessä on yksi platform-kategorian suurimmista kryptovaluutoista, jonka tavoitteet ovat erittäin kunnianhimoisia. TRON tuli kryptosijoittajien tietoisuuteen ryminällä, kun sen hinta nousi vuoden 2017 ICO-buumin seurauksena useita tuhansia prosentteja. Tämän artikkelin tavoitteena on kertoa TRON-projektista tarkemmin sekä selvittää millainen sijoituskohde kyseessä on ja tietysti TRON kurssi.

Mikä on TRON?

TRON on yksi kryptovaluuttojen platform-kategorian suurista nimistä. Platform-kategorian suurin nimi on ehdottomasti Ethereum. Ethereum on toisen sukupolven kryptovaluutta, kun taas TRON on kolmannen sukupolven kryptovaluutta. TRON pyrkii muiden platformien tapaan kehittämään alustansa mahdollisimman hyväksi älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille.

Jokaisella lohkoketjulla on oma natiivivaluuttansa. Myöskään TRON ei tee tässä poikkeusta, ja sen lohkoketjua pyörittävä natiivivaluutta on nimeltään Tronix (TRX). Käytännössä Tronix -nimeä ei käytetä etenkään puhekielessä kovinkaan usein, vaan puhutaan aina TRX-tokenista.

TRONin historia

TRON-projekti henkilöityy hyvin vahvasti projektin perustajaan Justin Suniin. Nuoresta iästään huolimatta Justin Sun on ehtinyt kartoittamaan jo huomattavan kokemuksen kryptovaluuttojen parissa työskentelystä. Vuonna 2013 Justin Sun siirtyi työskentelemään yhden kryptomaailman tunnetuimman yhtiön Ripplen palvelukseen.

Justin Sun ehti työskennellä mm. Ripplen Kiinan pääedustajana, kunnes vuonna 2015 hän lopetti työskentelyn yrityksessä ja perusti mediapalvelu Peiwon. Peiwosta tuli suuri menestys, ja Justin Sun onkin päässyt useamman kerran arvostetulle Forbesin alle 30-vuotiaiden listalle.

tron justin sun
Kuvassa Justin Sun. Lähde: kuvakaapapus sivustolta tron.network

Justin Sunin lahjakkuudesta kertoo jotain myös se, että Alibaban perustaja Jack Ma, yksi maailman rikkaimmista henkilöistä valitsi hänet henkilökohtaisesti Jack Ma Hupan University for entrepeneurs -koulutusohjelmaan. Kyseiseen ohjelmaan on huomattavasti haastavampaa päästä sisään kuin maailman arvostetuimpiin yliopistoihin. Justin Sunin yhteydet Alibabaan ja Kiinan eliittiin ovat herättäneet paljon huomiota kryptomaailmassa.

TRON sai alkunsa vuonna 2017 järjestetystä ICO:sta. TRON järjesti ICO:nsa Binance-pörssissä, joten teknisesti katsottuna kyseinen tapahtuma oli yksi maailman ensimmäisistä IEO:sta. TRONin perustajan Justin Sunin erinomaiset suhteet myös maailman suurimpaan kryptovaluuttapörssiin Binanceen tulivat ilmi jo heti projektin alussa.

TRONin ICO herätti kritiikkiä useiden kryptosijoittajien keskuudessa. Sadasta miljardista TRX-tokenista myytiin ICO:n kautta sijoittajille ainoastaan 40%. Projektia vetävä Tron Foundation hallitsee siis yhä suurinta osaa TRX-tokeneista.

TRX-token oli aluksi Ethereumin alustalla toimiva ERC20-token. Vuoden 2018 kesäkuussa TRON julkaisi MainNetin ja TRX-tokenit siirtyivät TRON-lohkoketjuun ns. token swapissa.

Justin Sun on aiheuttanut TRON-vuosiensa aikana myös useita somekohuja. TRON ja TRX-token ovatkin pysyneet kryptosijoittajien puheenaiheena osin myös näiden kohujen seurauksena.

TRON vs kilpailijat

Kuten kaikki platform-kategorian kryptovaluutat, niin myös TRON pyrkii haastamaan platform-kategorian kuninkaan, eli Ethereumin. Ethereum on toisen sukupolven kryptovaluutta, kun taas suurin osa sen haastajista kuuluu kolmanteen sukupolveen. TRONin pahimmat haastajat kolmannen sukupolven platform-kategorian kryptovaluutoissa ovat EOS, Cardano, Tezos ja NEO.

Kilpailu Ethereumin ykköshaastajan paikasta on siis kovaa. Platformien välillä on olemassa pieniä eroja. Teknisesti katsottuna parhaimman platformin valinta on kuitenkin haastavaa. Se, mikä platform lopulta parhaiten menestyy, riippuu siitä, miten se saa houkuteltua kehittäjiä ja liikennettä alustalleen.

TRON sijoituskohteena

TRX-tokenin kurssi nousi vuoden 2017 ICO-buumin jälkimainingeissa jopa tuhansia prosentteja. Alkuvuoden 2018 kurssihuipuista on kuitenkin tultu reilusti alaspäin. Tällä hetkellä TRON-lukeutuu yhä markkinoiden suurimpiin platform-kategorian kryptovaluuttoihin ja se on säilyttänyt paikkansa suurimpien kryptovaluuttojen keskuudessa.

TRON ja muut platform-kategorian kryptovaluutat vaativat menestyäkseen sen, että kehittäjät löytävät alustalle. Toistaiseksi TRON on onnistunut houkuttelemaan kehittäjiä alustalleen hyvän määrän. Vaikka TRON-projekti on saanut osakseen myös kritiikkiä ja jopa suoranaisia vihamiehiä, niin kyseessä on silti ehdottomasti toimiva järjestelmä, jonka pohjalle on mahdollista rakentaa myös erilaisia toimivia sovelluksia.

tron dappradar
Dappradar.com -sivusto listaa suosituimmat Dapp-sovellukset. TRON-platform on hyvin edustettuna.

Tällä hetkellä TRON tarjoaa hyvän vaihtoehdon Ethereumille ja muille platform-kategorian kryptovaluutoille. TRON tarjoaa hyvin samankaltaisen ohjelmointikielen mitä Ethereum. Mikäli Ethereumin kehittäjät jostain syystä tuskastuisivat Ethereumin kehityksen hitauteen, niin siirtyminen TRON:iin olisi mahdollista toteuttaa helposti.

TRON on ehdottomasti projekti, jota ei voi syyttää ainakaan liian matalista tavoitteista. Vaikka TRON ja Justin Sun jakavat erittäin paljon mielipiteitä kryptosijoittajien keskuudessa, niin pitää muistaa, että jokaisella projektilla on omat kriitikkonsa ja tukijansa.

TRON kurssi

 
Mikäli TRX-tokeniin sijoittaminen kiinnostaa, niin sitä on mahdollista hankkia esimerkiksi Binancesta. Binancessa tapahtuu myös suurin osa TRX-tokenin koko vaihdosta. TRX-tokenia on saatavilla Binancen lisäksi myös muista suurista kryptopörsseistä, kuten Bittrexistä ja Bittfinexistä.

Binance ei vielä toistaiseksi ota vastaan pankkitalletuksia, joten TRX-tokenin hankinta sieltä vaatii ensiksi pankkitalletuksen ja esimerkiksi Bitcoinien ostamisen Coinbasen tai Northcrypto tapaisesta pankkitalletuksia vastaanottavasta markkinapaikkasta. Tämän jälkeen Bitcoinit on puolestaan mahdollista siirtää TRX-tokenia myyvään pörssiin.

Mikäli haluat säilyttää TRX-tokeneitasi turvallisessa hardware-lompakossa, niin Ledger Nano X ja Ledger Nano S tarjoavat siihen hyvän vaihtoehdon.