Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptokansalainen voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. S>.

Kryptovaluuttaopas: Tezos

Mikä on Tezos? Tezos nousi vuoden 2019 aikana yhdeksi markkinoiden johtavista älysopimuksia ja hajautettuja sovelluksia tarjoavista ekosysteemeistä. Tezos tarjoaa mielenkiintoisia ominaisuuksia, joilla se pyrkii erottautumaan muista platform-kategorian kryptovaluutoista. Tässä artikkelissa käymme läpi Tezosin historiaa, minkälainen teknologia sen taustalta löytyy, miten se eroaa kilpailijoistaan sekä minkälainen Tezos on sijoituskohteena. Lopuksi kerromme myös, mikä on Tezosin kurssi.

Mikä on Tezos?

Tezos on platform-kategorian kryptovaluutta. Sen kanssa samassa sarjassa kilpailevat mm. Ethereum, EOS ja TRON. Tezos on kilpailijoidensa tapaan älysopimukset ja hajautetut sovellukset mahdollistava ekosysteemi. Tezos pyrkii olemaan tulevaisuudessa paras vaihtoehto Ethereumin alustalle. Tezos eroaa monista muista platformeista mm. ominaisuuksiensa puolesta. Tezos on täysin yhteisönsä hallitsema alusta ja sen ohjelmointikieli poikkeaa monesta muusta platform-kategorian kryptovaluutasta.

Tezos-alustalla käytettävän tokenin lyhenne on XTZ. Se toimii samalla tavalla kuin kaikkien muidenkin platform-kategorian kryptovaluuttojen tokenit, eli sitä käytetään koko järjestelmän pyörittämiseen. Jokainen Tezos-alustalla suoritettu transaktio suoritetaan siis XTZ-tokenilla.

Tezosin historia

Tezosin historia on pitkä ja värikäs. Vuonna 2014 Tezosin perustaja Arthur Breitman huomasi tutustuttuaan Ethereumin vasta julkaistuun white paperiin, että Ethereumin toimintaperiaatteet vastasivat pitkälti hänen jo kauan hahmottelemaa visiotaan. Breitmanin mielestä Ethereumin hallintorakenne sisälsi kuitenkin useita puutteita. Hän julkaisi Tezosin white paperin vielä saman vuoden aikana.

Arthur Breitmanin mielestä Tezosin kehitystyö ja hallintorakenne olivat huomattavasti Ethereumia paremmin hajautettuja. Hajautetun hallintorakenteen ansiosta Tezosilla ei tulisi koskaan olla tarvetta esimerkiksi hard forkkien suorittamiselle. Breitman yritti hankkia välittömästi white paperin julkistuksen jälkeen rahoitusta visiolleen tässä kuitenkaan onnistumatta.

Rahoituksen puuttumisen vuoksi Arthur Breitman työskenteli vielä vuoteen 2016 asti amerikkalaisessa investointipankissa Morgan Stanleyssa. Vuonna 2016 Breitman kuitenkin irtisanoutui päivätyöstään ja ryhtyi hahmottelemaan Tezosin rahoitusta ICO:n avulla. Breitman onnistui haalimaan projektin suunnitteluun rahaa vielä ennen ICO:n järjestämistä.

Vuoden 2016 aikana Tezosiin sijoitti mm. tunnettu enkelisijoittaja Tim Draper (kuvassa), joka on ollut sijoittajana lukuisissa eri teknologiayhtiöissä.

tim draper
Tim Draper toi uskottavuutta ja paljon rahaa Tezosiin sen vaikeina alkuaikoina.

Tezosin ICO vuonna 2017 oli huikea menestys. Tezos onnistui haalimaan ICO:ssa käsittämättömän 230 miljoonan dollarin potin. Tezosin ICO on yhä tänäkin päivänä yksi kryptovaluuttojen historian suurimmista.

Vuosi 2018 oli lukuisten epäselvyyksien seurauksena Tezosille vaikea. Tezos joutui mm. Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinoita valvovan SEC:n hampaisiin ja joutui suorittamaan jälkikäteen KYC-tunnistautumisprosessin kaikille ICO:ssa mukana olleille sijoittajille.

Vuosi 2019 oli kuitenkin Tezosille huikea menestys. Tezos nousi ryminällä markkinoiden suurimpien projektien joukkoon. Tezosin nousua vauhditti mm. erittäin hyvin toteutettu steikkaus (staking) -mahdollisuus. Tezosin kurssi nousikin vuoden 2019 aikana useita satoja prosentteja.

Tezosin teknologia

Tezos on älysopimukset ja hajautetut sovellukset mahdollistava platform-kategorian kryptovaluutta. Se eroaa sen lähimmistä kilpailijoista kahdella pääasiallisella tavalla. Ensinnäkin Tezosin lohkoketju on täysin sen yhteisön hallitsema. Lisäksi Tezos hyödyntää formaalia varmennusta, joka tarkistaa ohjelmakoodin oikeellisuutta sitä varten rakennetun matemaattisen mallin avulla.

Useimmilla muilla kryptovaluutoilla ohjelmakoodia ja sen mahdollisia virheitä tarkastellaan ihmisten toimesta, eikä prosessia ole Tezosin tapaan automatisoitu. Koodin virheettömyys on äärimmäisen tärkeää etenkin älysopimuksia laadittaessa. Mikäli koodiin on päässyt jokin virhe, voi se pahimmassa tapauksessa muuttaa koko älysopimusta ratkaisevalla tavalla. Voidaankin sanoa, että Tezosin hyödyntämän formaalin mallinnuksen ansiosta Tezosiin syötetty ohjelmakoodi on sen kilpailijoita virheettömämpää ja näin ollen äärimmäisen suuri kilpailuetu.

Alla olevalla videolla on selitetty formaali varmennus tarkemmin.

Tezos käyttää muiden 3. sukupolven platformien tapaan Proof of Stake -konsensusalgoritmia. Tezosin tarjoama XTZ-tokenin steikkaus (staking) on noussut suureen suosioon kryptosijoittajien keskuudessa. Tezosin verkon nodeksi pääsee 8000 XTZ-tokenilla. Huomaa, että Tezos-platformissa staking = baking eli leipomista. Steikkaaja on siten baker.

Steikkaukseen voi kuitenkin osallistua millä tahansa määrällä tokeneita delegoimalla omistamansa tokenit jollekin Tezosin verkkoa pyörittävälle nodelle. Tämä onnistuu suoraan mm. useissa kryptovaluuttapörsseissä, kuten Binancessa ja Coinbasessa. Omistamiaan tokeneita ei siis tarvitse siirtää pois pörssistä, vaan kaikki on järjestetty valmiiksi pörssin toimesta. XTZ-tokenia steikkaamalla on mahdollista saada jopa useiden prosenttien vuosituottoa sijoituksilleen.

Tezos vs kilpailijat

Tezos on platform-kategorian kryptovaluutta, joten sen suurimpia kilpailijoita ovat muut samassa kategoriassa olevat kryptovaluutat. Tezosin suurimpia kilpailijoita ovat Ethereum, TRON ja EOS. Tezos eroaa kilpailijoistaan artikkelissakin jo mainitulla täysin yhteisönsä hallitsemalla lohkoketjulla sekä formaalilla varmennuksella. Tezos eroaa sen kilpailijoista myös siinä, että se käyttää älysopimuksissa omaa ohjelmointikieltään nimeltään Michelson.

Tezos sijoituskohteena

Tezosia pitää verrata sijoituskohteena muihin platform-kategorian kryptovaluuttoihin. Se on pyrkinyt erottautumaan muista kilpailevista ekosysteemeistä ominaisuuksiensa avulla. Tezos on pitkäaikaisena projektina erittäin mielenkiintoinen sijoituskohde. Tällä hetkellä Tezos ei kuitenkaan uhkaa vielä markkinoiden suurinta ekosysteemiä Ethereumia.

Tezos nousi sijoittajien suureen suosioon vuoden 2019 aikana. Nousun yhtenä tekijänä voidaan pitää erittäin onnistunutta steikkaus-ominaisuutta. Steikkaus vie myös sijoittajien omistamia tokeneita pois markkinoilta ja näin ollen pudottaa tokeneiden tarjontaa samalla kurssia nostaen. Tezosin yksi ehdottomista vahvuuksista on myös sen ICO:ssa keräämä poikkeuksellisen suuri rahasumma, josta on jäljellä projektin kassassa vielä tänäkin päivänä todella suuri siivu. Tezosin suuri kassa on todella arvokas projektin tulevan kehityksen kannalta.

Tezos kurssi

Tezosin XTZ-tokenin ostaminen onnistuu helpoiten euroilla tekemällä tilisiirron Coinbaseen. Tezos löytyy myös Binancen valikoimista, josta sitä on mahdollista hankkia esimerkiksi Bitcoineilla. Tezosin steikkaus onnistuu myös molempien pörssien kautta.

Mikäli haluat säilyttää omistamasi XTZ-tokenit varmassa tallessa, niin maailman suosituimmat hardware-lompakot Ledger Nano X ja Ledger Nano S tukevat XTZ-tokenia sekä steikkaus-ominaisuutta.

Tsekkaa lisätietoa alla olevasta videosta.

Kuva: Flickr / JD Lasica,