Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptokansalainen voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. S>.

Kryptovaluuttaopas: Stellar Lumens

Mikä on Stellar Lumens? Stellar on maksuprotokolla, joka nousi vuoden 2018 aikana suuren yleisön tietoisuuteen ja aivan kryptomaailman terävimpään kärkeen. Tässä artikkelissa kerromme Stellarin historian, teknisen toiminnan, erot kilpailijoihin sekä Stellarin soveltuvuuden sijoituskohteena. Lopuksi kerromme myös, mikä on Stellar Lumens kurssi.

Mikä on Stellar Lumens?

Stellar ei ole missään nimessä Bitcoinin ja Litecoinin tapainen kryptovaluutta sanan varsinaisessa merkityksessä. Stellar on kokonainen ekosysteemi, joka voidaan asettaa samaan kategoriaan kuin Ethereum, EOS ja TRON. Mikäli Stellaria tarkastelee hieman pintaa syvemmältä, voi huomata, ettei se ole myöskään suoranainen kilpailija muille edellä mainituille ekosysteemeille.

Stellar on maksuprotokolla, jonka pääasiallinen kilpailija on Ripple. Niin Stellarin kuin Ripplenkin lohkoketjussa on mahdollista liikuttaa myös fiat-valuuttaa. Stellar solmi vuonna 2017 yhteistyösopimuksen teknologiajätti IBM:n kanssa. Tämän sopimuksen myötä IBM:n rakentaman uuden maksujärjestelmän transaktiot tallennetaan Stellarin lohkoketjuun. IBM-yhteistyö olikin suurin syy sille, miksi Stellar nousi koko kryptomaailman tietoisuuteen.

Stellar-lohkoketjussa toimii natiivivaluuttana XLM-lyhenteen omaava Lumen. Lumenin käyttötarkoitus on täysin sama mitä muidenkin platformien natiivivaluuttojen, eli se on tarkoitettu toimimaan pääasiassa Stellarin lohkoketjussa tapahtuvien transaktioiden maksuvälineenä.

Stellarin historia

Stellarin historia ulottuu aina vuoteen 2014 asti, jolloin Stellarin perustaja Jed McCaleb perusti Stellar.org -yhdistyksen kehittämään Stellar-protokollaa. Jed McCaleb on yksi kryptomaailman tunnetuimmista henkilöistä ja hän oli perustamassa myös kuuluisaa Mt. Gox pörssiä. Mt. Gox oli ehdottomasti aikansa suurin kryptovaluuttapörssi, mutta surullisen kuuluisaksi sen teki pörssin konkurssiin johtanut tapaus, jossa hakkerit varastivat Mt. Goxin asiakkaiden varat.

Jed McCaleb oli suuressa roolissa myös Ripplessä. Hän liittyi projektiin jo vuonna 2011 ja on ehdottomasti yksi merkittävimmistä henkilöistä Ripplen historiassa. McCaleb ajautui kuitenkin suuriin erimielisyyksiin Ripplen tiimin kanssa ja poistui projektista ovet paukkuen vuonna 2013. McCalebin ja Ripplen ero oli äärimmäisen riitaisa, ja Stellar onkin kilpaillut alusta asti hyvin voimakkaasti juuri Ripplen kanssa.

Alla olevassa twiitissä kuva McCalebista.

Jed McCaleb hyödynsi Ripplen avointa lähdekoodia samalla tavoin kuin Charlie Lee hyödynsi Bitcoinin koodia Litecoinia perustaessaan. McCaleb siis käytännössä kopioi Ripplen käyttämän lähdekoodin ja teki siitä oman versionsa. Vuonna 2015 Stellarin verkon kasvu johti kuitenkin siihen, että Stellarin käyttämä (Rippleltä lainattu) konsensusprotokolla kaatui. Stellar syytti kaatumisesta Ripplen konsensusprotokollan haavoittuvuutta, ja projekti päätyikin tekemään siitä itselleen aikaisempaa paremman version.

Stellarin teknologia

Stellar pohjautuu vahvasti teknisiltä ominaisuuksiltaan Rippleen. Stellarin maksuprotokolla mahdollistaa Ripplen tavoin minkä tahansa valuutan siirtämisen mihin tahansa maailman kolkkaan. Stellar ei käytä louhintaa ja kaikki XLM tokenit luotiin Stellarin lohkoketjun perustamisen yhteydessä vuonna 2014. Tällä hetkellä XLM tokeneita on kierrossa hieman yli 20 miljardia.

Stellar pyrkii fiat-valuuttojen mahdollisimman nopeaan siirtoon. Siirrot tapahtuvat erittäin nopeasti, sillä uusi lohkoketjun lohko luodaan parin sekunnin välein. Stellarin toimintalogiikka on seuraava: Käyttäjä tekee fiat-talletuksen, joka konvertoidaan Stellarin verkossa krediitiksi. Siirto muutetaan verkon avulla vastaanottajan tarvitsemaksi valuutaksi.

Stellarin kautta tapahtuvissa siirroissa on aina mukana todella pieni siirtomaksu, jonka tärkeimpänä tavoitteena on estää verkon kokemaa turhaa spämmiä. Siirtomaksujen maksamisessa käytetään aina Stellarin natiivitoken Lumenia (XLM). Stellarin skaalautuvuus on huippuluokkaa ja se mahdollistaa tuhansien transaktioiden käsittelyn yhden sekunnin aikana.

Stellar-protokolla mahdollistaa tuhansien transaktioiden käsittelyn yhden sekunnin aikana, joten sen skaalautuvuus on aivan eri luokkaa verrattuna esimerkiksi Bitcoiniin. Lisäksi Stellar tukee myös älysopimuksia.

Stellar vs kilpailijat

Stellarin pääasiallinen kilpailija on ehdottomasti Ripple. Stellarin ja Ripplen väliseen kilpailuasetelmaan vaikuttavat ehdottomasti Jed McCalebin historia ja riitaisat välit Ripplen kanssa, sekä projektien samankaltaisuus. Vaikka Stellar ja Ripple ovat kryptomaailman merkittävimmät maksuprotokollat, niin jokaisen kannattaa silti muistaa, että Ripple on keskittynyt enemmän finanssilaitoksiin, kun taas Stellar tähtää myös retail-sektorille. Voidaankin sanoa, että projektit eivät välttämättä sulje toisiaan pois.

Stellarin skaalautuvuus on myös erittäin huimaa. Huikean skaalautuvuutensa ansiosta Stellar voidaankin nähdä myös eräänlaisena vaihtoehtona paljon kohutulle salamaverkolle.

Stellar sijoituskohteena

Stellariin sijoitettaessa kannattaa ehdottomasti muistaa, että Stellar teknologiana mahdollistaa eri valuuttojen siirrot, eivätkä uudet sopimukset tai yhteistyöt automaattisesti tarkoita myös Lumen-tokenin käytön kasvua. XLM on Ripplen XRP-tokenin tavoin järjestelmän natiivivaluutta, mutta niin Stellaria kuin Rippleäkin tullaan käyttämään varmasti erittäin paljon myös ainoastaan fiat-valuuttojen siirtoihin.

Jokaisen Stellarin XLM-tokeniin sijoittamista pohtivan kannattaa siis ehdottomasti tiedostaa se, että vaikka Stellarin järjestelmän suosio kasvaisi huimasti, niin XLM-tokenin arvo ei välttämättä kasva samaa tahtia.

Stellarin Lumen-tokeneita luotiin alun perin 100 miljardia kappaletta. Tokeniin on myös sisäänrakennettu 1% vuosittainen inflaatio eli tokeneiden kokonaismäärä kasvaa prosentilla joka vuosi. Lisäksi Stellar-yhdistys omistaa 5% alun perin luoduista tokeneista. Tämä määrä on hyvin maltillinen verrattuna siihen, että Ripple-yhtiö omistaa jopa 60% kaikista XRP-tokeneista.

Stellar Lumens kurssi

XLM-tokenia on mahdollista hankkia kotimaisen Coinmotionin palvelusta helposti suoraan euroilla. Lisäksi XLM on myös suurimpien kansainvälisten kryptovaluuttapörssien, kuten Binancen ja Coinbasen valikoimissa.

XLM-tokeneita on mahdollista säilyttää mm. suosituissa Ledger Nano X ja Ledger Nano S -hardware-lompakoissa. Lisäksi stellar.org -sivustolta on mahdollista ladata helppokäyttöinen ja toimiva desktop-lompakko.