Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptokansalainen voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. S>.

Staking ja lainapalvelut – tienaa passiivista tuloa kryptovaluutoilla

Tämän artikkelin tavoitteena on kertoa kryptovaluuttojen staking-ominaisuudesta (steikkaus) sekä avata, mitä kryptovaluuttojen lainapalveluilla tarkoitetaan. Steikkauksen periaatteiden ymmärtäminen edellyttää ehdottomasti sitä, että tietää mitä kryptovaluuttojen louhinnalla tarkoitetaan.

Kryptovaluuttojen lohkoketjujen ylläpitäjiä kutsutaan louhijoiksi. Louhijat saavat korvauksena työstään louhintapalkkioina louhimaansa kryptovaluuttaa. Suurin osa tämän päivän kryptovaluutoista syntyy louhinnan yhteydessä. Kryptovaluutat toimivat Proof of Work tai Proof of Stake -konsensusalgoritmin pohjalta. Algoritmi määrittelee myös sen, millä tavoin kyseistä kryptovaluuttaa louhitaan.

Proof of Work ja Proof of Stake

Proof of Work -konsensusalgoritmi tarkoittaa sitä, että lohkoketjun ylläpitotyö vaatii taakseen tehokkaita tietokoneita. Ne kilpailevat keskenään siitä, kuka saa ensimmäisenä ratkaistua haastavan matemaattisen yhtälön ja tuotettua uuden lohkon kyseiseen lohkoketjuun. Lohkoketjun ylläpitotyöstä louhijat saavat louhintapalkkion sekä kyseisessä lohkoketjussa tapahtuneiden transaktioiden transaktiomaksut. Proof of Work -konsensusalgoritmia noudattelevat esimerkiksi Bitcoin ja Litecoin.

Proof of Work pohjaisen lohkoketjun ylläpito vaatii taakseen raskasta infrastruktuuria. Lohkoketjun ylläpito ei onnistu ilman louhintalaitteita. Louhintalaitteiden avulla suoritettu louhinta on myös louhintaa harjoittavalle taholle suuri investointi, sillä louhintalaitteet eivät ole halpoja, niitä on uusittava tasaisin väliajoin ja niiden pitäminen käynnissä kuluttaa huomattavia määriä sähköä.

Esimerkiksi suurin osa Bitcoinin lohkoketjun ylläpitotyöstä (louhinnasta) suoritetaan nykyään varta vasten tähän suunnitelluilla ASIC-koneilla. Näiden laitteiden hankkiminen voi maksaa jopa tuhansia euroja ja niitä on päivitettävä säännöllisin väliajoin. ASIC-koneet kuluttavat myös erittäin paljon sähköä, joten voidaankin sanoa, että niiden avulla suoritettu louhinta ei sovellu enää aivan jokaisen harrastajan kukkarolle.

Alla olevassa kuvassa on kiinalaisen Bitmain-yhtiön Antminer ASIC-laitteita.

bitmain antminer

Esimerkiksi Bitcoinin louhinta on tänä päivänä erittäin ammattimaista ja siitä vastaavat pääasiassa useista kymmenistä tuhansista ASIC-louhijoista koostuvat louhintafarmit. Louhintafarmeja sijaitsee pääasiassa maissa, joissa on halpaa sähköä. Sähkön hinta on useimmissa tapauksissa juuri se mittari, joka määrittelee Proof of Work -pohjaisten kryptovaluuttojen louhinnan kannattavuuden.

Kaikki kryptovaluutat eivät vaadi enää tänä päivänä Proof of Work -pohjaista raskasta infrastruktuuria ympärilleen. Proof of Work -mallin rinnalle on kehittynyt viime vuosina Proof of Stake -pohjainen konsensusmalli. Suurin osa uusista kolmannen sukupolven kryptovaluutoista pohjautuu juuri Proof of Stake -konsensusmalliin.

Proof of Staken suurin ero perinteiseen Proof of Workiin on se, että tässä mallissa perinteiset louhintalaitteet on korvattu steikkauksella. Suurin osa viime vuosina tulleista uusista kryptovaluutoista noudattaa Proof of Stake -pohjaista mallia. Suurista kryptovaluutoista myös esimerkiksi Ethereum on siirtymässä kovaa vauhtia sitä kohti.

Proof of Staken edut perinteiseen Proof of Workiin nähden ovat ehdottomasti se, että se ratkaisee fyysisten louhintalaitteiden ongelmat, kuten korkean sähkönkulutuksen ja verkon kapasiteetin rajoitukset. Proof of Stake -pohjaiset kryptovaluutat ovatkin tyypillisesti huomattavasti paremmin skaalautuvia Proof of Work -pohjaisiin kryptovaluuttoihin nähden.

Staking (steikkaus)

Stakingilla tarkoitetaan sitä, että lohkoketjun ylläpidosta vastaavat louhintalaitteiden sijasta ne tahot, jotka lukitsevat kyseistä kryptovaluuttaa lohkoketjun ylläpitoon. Proof of Stake -pohjainen louhinta, eli staking, tekee perinteiset louhintalaitteet täysin turhiksi.

Stakingin avulla suoritettu lohkoketjun ylläpitotyö ei myöskään vaadi tuhottomasti sähköä, sillä sen ainoa kustannus on kryptosijoittajan näkökulmasta stakingiin vaadittavien kryptovaluuttojen hankinta. Voidaankin sanoa, stakingin aloittamiseen vaadittavat investoinnit ovat tasan tarkkaan yhtä suuret, mitä kyseisten tokenien hankinta on maksanut.

Kryptosijoittajien näkökulmasta stakingin aloittaminen on useimmissa tapauksissa huomattavasti perinteistä Proof of Work -louhintaa kannattavampaa. Kryptovaluuttojen steikkauksen aloittaminen on erittäin helppoa. Tarvittavien tokenien hankkimisen jälkeen steikkausta pystyy harjoittamaan useiden tokenien kohdalla jopa niiden omissa lompakoissa. Tästä hyvänä esimerkkinä NEO-kryptovaluutta, jota säilyttämällä NEO:n virallisessa lompakossa saa automaattisena korvauksena NEO:n omaa GAS-tokenia.

Alla on kuvakaappaus neonwallet.com -sivulta. Kyseessä on NEO:n virallinen lompakko, jossa voit holdata NEO-tokenia ja kerryttää itsellesi ilmaista gas-kolikoita.

neon wallet

Tänä päivänä yhä useammat kryptovaluuttapörssit mahdollistavat asiakkailleen myös steikkauksen aloittamisen. Steikkauksen aloittaminen pörssissä on erittäin helppoa, eikä se vaadi muuta kuin staking-vaihtoehdon valitsemista ja sitä, että lukitsee haluamansa määrän tokeneita steikkausta varten. Tokenien lukitsemisen jälkeen niistä aletaan maksaa automaattisesti vuosikorkoa pörssissä olevalle tilille.

Mikäli omistaa isot kasat steikkauksen mahdollistavaa tokenia, niin on mahdollista pyrkiä lohkoketjun validaattoriksi. Mikäli tokenien määrä ei vastaa kyseisessä lohkoketjussa validaattorilta vaadittavaa määrää, niin omat tokenit on mahdollista delegoida haluamalleen validaattorille ja näin tienata hieman validaattorille maksettavaa palkkiota pienempää korkoa omien sijoitustensa päälle.

Tiivistetysti voidaan todeta, että Proof of Stake -mallin myötä tullut staking mahdollistaa sen, että kryptosijoittajien on mahdollista saada sijoituksilleen mukavaa prosentuaalista tuottoa ilman kalliita laitehankintoja tai juoksevia kuluja.

Suosittuja staking-kryptovaluuttoja

Staking on kasvattanut suosiotaan kryptovaluuttamarkkinoilla viimeisten vuosien aikana. Stakingin mahdollistavia kryptovaluuttoja on tänä päivänä useita ja seuraavaksi esittelemme näistä viisi.

NEO

NEO on yksi vanhimmista steikkauksen mahdollistavista kryptovaluutoista. NEO:n lohkoketju sisältää kaksi eri tokenia, jotka ovat NEO ja GAS. NEO-tokenia holdaavien on mahdollista saada korkoa sijoituksilleen GAS-tokenien muodossa. GAS-tokenia käytetään eräänlaisena NEO:n lohkoketjun polttoaineena. Sitä hyödynnetään lohkoketjun älysopimusten ja hajautettujen dApp-sovellusten pyörittämiseen. GAS-tokenia on myös mahdollistaa ostaa eri kryptovaluuttapörsseistä. Tämä mahdollistaa sen, että GAS-tokenien myynti onnistuu myös erittäin vaivattomasti.

NEO on tehnyt steikkauksesta erittäin helppoa ja yksinkertaista. Sijoittajan ei tarvitse muuta kuin holdata omistamiaan NEO-tokeneita virallisessa lompakossa, niin hänelle alkaa kertyä automaattisesti GAS-tokeneita. Monet kryptovaluuttapörssit, kuten Binance ja KuCoin maksavat myös automaattisesti GAS-tokeneita NEO-tokenien holdaajien tilille. NEO-tokeneille ei ole olemassa myöskään minimimäärää, joka vaaditaan steikkauksen aloittamiseksi. NEO-tokenia holdaamalla on mahdollista saada tällä hetkellä 3-5% vuosittaista korkoa.

Ontology

NEO-projektiin läheisesti liittyvä Ontology on saavuttanut suurta suosiota kryptosijoittajien keskuudessa. NEO:n tapaan myös Ontology tarjoaa omien tokeniensa holdaajille mahdollisuuden saada korkoa sijoituksilleen. Ontologyn steikkaus on mahdollista holdaamalla Ontologyn ONT-tokenia. ONT-tokenien holdaajat saavat omistuksilleen korkoa Ontology Gas (ONG) tokeneiden muodossa. ONG-tokenia puolestaan hyödynnetään Ontologyn lohkoketjussa tapahtuvien toimintojen pyörittämisessä.

ONT-tokenia steikkaamalla on mahdollista saavuttaa noin 5% vuosittaista korkoa sijoituksilleen. Steikkaaminen on tehty erittäin helpoksi ja omistamiaan tokeneita tarvitsee ainoastaan säilyttää Ontologyn virallisessa lompakossa tai vaihtoehtoisesti ONT-tokenin steikkausta tukevassa kryptovaluuttapörssissä. Esimerkiksi Binance maksaa Ontologyn ONT-tokenien holdaajien palkkion suoraan asiakastilille, eikä tämä prosessi vaadi käyttäjältä minkäänlaista vaivannäköä.

Alla on kuva Binance-pörssin staking-sivulta. Pääset helposti steikkaamaan esim. Ontologya tai paria kymmentä muuta kryptovaluuttaa.

binance staking

Tezos

Tezosin XTZ-tokenin steikkaus tuli mahdolliseksi vuonna 2019. Tezos sai staking-ominaisuudellaan valtavasti huomiota, ja useat uudet sijoittajat ostivat XTZ-tokenia steikkaustuottojen toivossa. Myös Tezosin tapauksessa steikkaaminen on erittäin helppoa. XTZ-tokenin steikkaaminen onnistuu sekä suosituimmissa kryptovaluuttapörsseissä, kuten Coinbasessa ja Binancessa, että myös useimmissa kryptovaluuttalompakoissa Ledger Nano X ja Ledger Nano S mukaan lukien.

Tezosin lohkoketjun validaattoriksi pääseminen vaatii tällä hetkellä 8000 XTZ-tokenin omistuksen. Validaattorit saavat työstään palkkioksi huomattavan osan uusista XTZ-tokeneista. Monille herää varmasti tässä vaiheessa kysymys, että mikäli haluaa hyödyntää Tezosin staking-ominaisuutta, niin tarvitseeko omistaa 8000 XTZ-tokenia? Vastaus tähän on, että ei tarvitse. Kuka tahansa XTZ-tokeneita omistava henkilö voi aloittaa steikkauksen delegoimalla omistuksensa verkon validaattoreille. XTZ-tokenia steikkaamalla on mahdollista saavuttaa jopa 6-7% vuosittaista korkoa.

VeChain

VeChain pitää sisällään kaksi erillistä tokenia. Nämä tokenit ovat VET ja VTHO. VET-tokenia holdaavien on mahdollista saada itselleen VTHO-tokenia, jota käytetään NEO:n GAS-tokenin tapaan lohkoketjussa tapahtuvien toimintojen pyörittämiseen. VeChainin steikkauksen voi aloittaa siirtämällä VET-tokenit VeChainin viralliseen lompakkoon. Lompakossa VET-tokenit alkavat kerryttämään korkoa, joka maksetaan VTHO-tokeneina.

VeChainin steikkauksen aloittamiseksi ei ole olemassa minimivaatimuksia VET-tokenin määrästä. VET-tokenin steikkaamisen aloittaminen onkin erittäin helppoa ja sen avulla on mahdollista saada vähintään kahden prosentin vuosittaista korkoa. Vuosittainen korkoprosentti kasvaa sitä mukaa, mitä enemmän VET-tokeneita virallisessa lompakossa holdaa.

EOS

Yksi kryptomaailman suurimmista kryptovaluutoista, eli EOS hyödyntää omassa toiminnassaan Delegated Proof of Stake -konsensusalgoritmia. Tämä tarkoittaa sitä, että EOS:n verkkoa pyörittää muutaman kymmenen validaattorin joukko, joille on mahdollista delegoida omat tokeninsa staking-tuottoa vastaan.

EOS:n steikkaaminen on tällä hetkellä mahdollista mm. suositussa Binance-pörssissä, joten steikkaamisen aloittamista voidaan pitää erittäin helppona. EOS mahdollistaa tällä hetkellä 1-3% vuosittaisen palkkion steikkaukseen osallistumisesta, eikä steikkauksen aloittamiselle ole olemassa minimivaatimuksia tokenien määrästä. Steikkauksesta saatu palkkio maksetaan EOS-tokeneina.

Kryptovaluuttojen lainapalvelut

Kryptovaluuttojen lainapalvelut toimivat erinomaisena vaihtoehtona steikkaukselle. Verkossa on useita sivustoja, jotka mahdollistavat useiden prosenttien vuosittaista korkoa eri kryptovaluutoille. Kryptovaluuttoja lainaamalla on mahdollista saada korkoa myös sellaisille kryptovaluutoille, joilla steikkaaminen ei ole mahdollista. Jokaisen kryptosijoittajan kannattaakin pohtia, kannattaako omistamiaan kryptovaluuttoja säilyttää lompakossa vai voisiko ne lainata lainapalveluiden kautta ja tienata itselleen samalla mukavaa vuosittaista korkotuloa.

Verkossa toimii tänä päivänä useita erilaisia kryptovaluuttojen lainapalveluita, joista esimerkkinä suosittu BlockFI. Myös kryptovaluuttapörssit ovat tulleet ryminällä mukaan kryptovaluuttojen lainapalveluiden tarjoajiksi. Esimerkiksi maailman suosituin kryptovaluuttapörssi Binance tarjoaa tällä hetkellä asiakkailleen mahdollisuuden ansaita korkoa lainaamalla omia kryptovaluuttojaan.

Binancen lainapalvelun nimi on Binance Lending ja siihen pääsee suoraan Binancen päävalikosta. Palvelu mahdollistaa sen, että Binancen käyttäjät voivat lainata tietyn määrän kryptovaluuttaa ja saada lainalleen korkotuottoa. Binancen tapauksessa lainapalveluissa on käytännössä kyse lyhyistä lainoista, joille Binance maksaa korkoa parin viikon välein.

Suomalaisten kryptosijoittajien näkökulmasta erittäin mielenkiintoinen uutinen on se, että myös suomalainen Coinmotion avasi asiakkailleen vähän aikaa sitten kryptovaluuttojen lainapalvelun. Käydään seuraavaksi hieman läpi sitä, miten Coinmotionin lainapalvelu toimii.

Coinmotionin lainapalveluiden käyttö lähtee liikkeelle varojen siirrolla Coinmotion-lompakosta korkotilille. Varojen siirron jälkeen siirretty summa näkyy korkotilillä varoina, eikä enää Coinmotion-lompakon saldona. Korkotili on mahdollista löytää suunnistamalla päävalikosta säästöt-välilehdelle ja tämän jälkeen valitsemalla ylävalikosta korkotili -nimisen välilehden.

coinmotion korkotili

Kryptovaluutoille maksettavat korot voivat vaihdella lyhyenkin ajan sisällä jonkin verran, mutta korkotasojen vaihtelusta huolimatta korot ovat huomattavasti perinteisiä säästöpalveluiden tarjoamia korkoja korkeammalla. Korkotasojen muutoksia on mahdollista tarkastella Coinmotionin lainapalveluiden korkotili-sivulla.

Coinmotionin kautta on mahdollista saada korkoa Bitcoinille, Ethereumille, Litecoinille ja XRP:lle. Korkotilille on talletettava tällä hetkellä vähintään 100 euron edestä valitsemaansa kryptovaluuttaa. Korkotililtä on mahdollista tehdä kotiutus milloin tahansa, mutta asiakkaan on huomioitava, että kotiutuksessa on enintään 30 päivän viive. Rahat eivät siis siirry välittömästi kotiutuksen jälkeen takaisin Coinmotion-lompakkoon.

Kryptovaluuttojen lainaukseen liittyvät riskit

Kaikkien kryptovaluuttojen lainauksesta kiinnostuneiden on hyvä muistaa, että minkään kryptovaluuttojen lainapalvelun käyttö ei ole tällä hetkellä täysin riskitöntä puuhaa. Kryptovaluutat ovat vielä täysin uusi toimiala, eikä kryptovaluutoilla ole tällä hetkellä perinteisistä pankkipalveluista tuttua talletussuojaa.

Kryptovaluuttojen lainauksessa ehkäpä suurin riski on se, että vastapuoli ei kykene maksamaan lainaa takaisin määrättynä eräpäivänä. Toinen merkittävä riski on myös se, että käytettävän lainapalvelun tekniikka pettää jostain syystä, eikä lainan takaisinmaksu onnistukaan.

Toistaiseksi kryptovaluuttojen lainapalvelut ovat voineet olla rauhassa hakkereilta, mutta niiden suosion kasvaessa tulevat ne varmasti herättämään myös hakkereiden mielenkiinnon. Lainapalveluiden käytössä kannattaakin noudattaa ennen kaikkea perinteistä maalaisjärkeä ja tutustua etukäteen, minkälaiselle sivustolle on kryptovaluuttansa siirtämässä.

Yhteenveto

Kryptovaluuttasijoittaminen on tullut huomattavasti aiempaa monipuolisemmaksi viimeisten vuosien aikana. Proof of Stake -konsensusalgoritmiin pohjautuvat kryptovaluutat ovat tuoneet kryptosijoittajille mahdollisuuden osallistua kryptovaluuttojen steikkaukseen, eli lohkoketjun ylläpitoon. Steikkauksen avulla kryptosijoittajien on mahdollista saada holdaamilleen tokeneille erittäin mukavaa vuosittaista tuottoa.

Artikkelissa esiteltyjen viiden steikkauksen mahdollistavien kryptovaluuttojen lisäksi markkinoilla on myös lukuisia muita kryptovaluuttoja, jotka mahdollistavat steikkaukseen osallistumisen. Proof of Stake -konsensusalgoritmin yleistyessä myös steikkauksen mahdollistavien kryptovaluuttojen määrä tulee todennäköisesti tulevaisuudessa kasvamaan.

Steikkauksen rinnalle on noussut myös erilaiset kryptovaluuttojen lainapalvelut, joita hyödyntämällä sijoittajan on mahdollista saada korkoa myös sellaisille kryptovaluutoille, joiden kohdalla staking-ominaisuutta ei ole. Tällaisia kryptovaluuttoja ovat esimerkiksi Bitcoin, Ethereum ja Litecoin.

Lainapalveluista saatavat korot ovat lisäksi huomattavasti perinteisiä pankkitalletuksia parempia, joten lainapalveluiden kysynnän kasvu on varsin luonnollista. Lainapalveluista kiinnostuneiden kannattaa kuitenkin muistaa, että kryptovaluutat eivät ole tällä hetkellä perinteisistä pankeista tutun talletussuojan piirissä, joten tällaisiin palveluihin liittyvät riskit on hyvä tiedostaa.