Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptokansalainen voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. S>.

Sijoitusopas: Kryptovaluutat

Sijoitusopas kryptovaluuttoihin sijoittamisen aloittamiseksi

Tässä sijoitusoppaassa kerron sinulle kuinka kryptovaluuttoihin sijoittaminen kannattaa aloittaa ja mitä uudessa sijoitusmuodossa kannattaa ottaa huomioon.

Sijoitusopas – pikalinkit:

  1. Näin ostat Bitcoineja
  2. Näin ostat altcoineja Bitcoineilla
  3. Parhaat pörssit kryptovaluuttojen ostamiseen
  4. Kryptovaluuttojen säilytys – lompakot
  5. Voittojen kotiuttaminen

Miksi kryptovaluuttoihin kannattaisi sijoittaa?

Kryptovaluutat ovat erinomainen, mutta myös hyvin riskialtis sijoitus. Koskaan aikaisemmin ei ole ollut sijoitusmarkkinoita, jotka ovat auki 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä. Kryptovaluuttamarkkinat ovat globaali ilmiö ja hyvin suurella osalla maapallon väestöstä on mahdollisuus osallistua niihin. Kryptomarkkinoiden globaalista luonteesta johtuen myös niiden potentiaali kasvaa perinteisiä paikallisia osakemarkkinoita suuremmaksi on tosiasia. Tällä hetkellä globaalien kryptovaluuttamarkkinoiden päivittäinen liikevaihto on yhtä suuri tai suurempi kuin New Yorkin pörssillä.

Uskon, että kryptovaluutoilla tulee olemaan hyvin suuri vaikutus ympäröivään yhteiskuntaan samoin kuin internetillä 2000-luvun alussa. Kryptovaluuttoihin olennaisesti liittyvät lohkoketjut tulevat jo lähitulevaisuudessa mahdollistamaan asioita, joita ei ole voitu toteuttaa koskaan aikaisemmin yhtä edullisesti ja tehokkaasti. Myös esineiden internetin vallankumous on tulossa. Samoin kuin sosiaalinen media on integroitunut yhteiskuntaan viimeisen 10 vuoden aikana, tulee esineiden internet mullistamaan älykotien ja älykkäiden kaupunkien toiminnan.

Se, että kuulet ilmiöstä jo tässä vaiheessa kertoo, tarkoittaa että olet sijoittamisen kanssa vielä hyvässä aikataulussa. Uskon, että kesään 2018 mennessä myös maailman suurimmat institutionaaliset sijoittajat ovat mukana kryptovaluuttamarkkinoilla, jonka uskon ylläpitävän markkinoiden tasaista kasvua. Wall Street Journal ja Bloomberg uutisoivat yhden Yhdysvaltojen suurimman finanssialan yrityksen, Goldman Sachsin on ilmoittanut julkaisevansa kryptovaluuttojen vaihtoon tarkoitetun palvelun heinäkuuhun 2018 mennessä. Myöhemmin Goldman Sachsin toimitusjohtaja kiisti väitteen, mutta myönsi suunnitelman olemassaolon, ”mikäli heidän asiakkaansa osoittavat kryptovaluuttakauppaan kiinnostusta”.

Goldman Sachsin etujen mukaista on pitää kehitystyö pois julkisuudesta, koska he luonnollisesti hyötyvät Bitcoinin matalasta kurssista ennen kaupankäyntialustan julkaisua. Myös Yhdysvaltojen suurimman pankin, JP Morganin toimitusjohtaja, Jamien Dimon on kumonnut aiemmat negatiiviset kommenttinsa Bitcoiniin liittyen. Uskon että suuret finanssialan yritykset tulevat osallistumaan kryptomarkkinoille yhä voimakkaammin vuosien 2018 ja 2019 aikana.

Kryptovaluuttoihin sijoittamisen aloittaminen

Ensimmäinen vaihe on määrittää, kuinka paljon aiot sijoittaa. Suosittelen aloittamaan esimerkiksi noin sadan euron panostuksella. Mikäli aloitat esimerkiksi vain kahdella kympillä, tulee sijoituksesi viisinkertaistua ennen kuin sijoitustesi ylittää 100 euroa. Mikäli sijoittamasi 100 euroa esimerkiksi kolminkertaistuu, voit nostaa sijoittamasi summan takaisin tilillesi ja jatkaa sijoittamista ilman riskejä.

Mikäli haluat sijoittaa rahaa kertaluontoisesti, suosittelen ostamaan Bitcoinia Coinbasen kautta, joka on yksinkertainen ja hyvin turvallinen vaihtoehto. Coinbase on maailman suurin ja Yhdysvaltojen viranomaisten valvoma kryptovaluuttojen ostoon tarkoitettu palvelu. Bitcoin on hyvä sijoitus siksi, että koko kryptovaluuttamarkkina seuraa Bitcoinin liikkeitä vahvasti. Yksityiskohtaiset ohjeet sijoittamisen aloittamiseksi löydät täältä.

Suomalaisille sopiva vaihtoehto on myös Coinmotion, joka on markkinoiden ainoa kotimainen palvelu. Löydät esittelyn Coinmotionista täältä.

Mikäli haluat sijoittaa kryptovaluuttoihin kokonaisvaltaisesti ja käyttää enemmän aikaasi myös sijoittamisen suunnitteluun, suosittelen ostamaan Ethereumia edellä mainitusta Coinbasesta. Ethereumin avulla voit myöhemmin laajentaa kryptosijoituksiasi helposti myös muissa altcoineja vaihtavissa kryptopörsseissä.

Olennaista on, että sijoitat summan, jonka häviäminen ei vaikeuta elämääsi merkittävästi. En suosittele sijoittamaan enempää kuin maksimissaan 10 prosenttia koko sijoitusvarallisuudestasi mukaan lukien osakkeet, rahastot ja pankissa olevat varat.

Kuva paratiisirannasta, alppien vuorilta ja hedelmäjuomasta
Sijoittamalla rahasi oikein, jää sinulle enemmän aikaa ja rahaa nauttia myös elämästä

Mitä riskejä sijoittamiseen voi liittyä

Kryptovaluuttoihin sijoittamisen ohjeet ovat:

  1. Älä koskaan sijoita enempää kuin olet valmis häviämään
  2. Älä koskaan sijoita laina- tai velkarahaa
  3. Älä myy sijoituksiasi paniikissa. Kurssi tulevat nousemaan ja laskemaan voimakkaasti
  4. Älä osta tai sijoita projekteihin, joiden epäilet olevan huijauksia
  5. Älä osta kryptovaluuttoja, joiden kurssi on kaikkien aikojen huipussaan ja nousseet satoja prosentteja viimeisen vuorokauden aikana

Vielä tällä hetkellä kryptovaluuttojen kurssit ovat vahvasti sidoksissa Bitcoinin kurssikehitykseen. Mikäli Bitcoinin kurssi menee alaspäin, menevät alas usein myös kaikki muutkin kryptovaluutat. Mikäli Bitcoinin kurssi on nousussa, nousevat muut kryptovaluutat vahvasti mukana. Mikäli Bitcoin jostain syystä romahtaisi, tarkoittaisi se samalla myös muiden kryptovaluuttasijoitusten arvon alenemista. Internetin alkuaikoina 2000-luvun alussa dotcom-kuplassa internet- ja teknologiaosakkeiden arvosta katosi noin 70 prosenttia. Sama voi käydä myös kryptovaluutoille. Mikäli kurssit romahtavat hetkellisesti, uskon kryptovaluuttamarkkinoiden kuitenkin elpyvän ja ylittävän aiemmat ennätykset, kuten kävi myös internet- ja teknologiaosakkeille kuplan puhjettua.

Uuden ilmiön myötä sinun tulee olla tietoinen myös kryptovaluuttoihin liittyvistä huijauksista. Älä koskaan sijoita rahaa tai asenna ohjelmistoja koneellesi mikäli joku tuntematon ottaa sinuun yhteyttä esimerkiksi Facebook-messengerin kautta. Vaikka diili tuntuisi kuinka hyvältä tahansa, nämä yhteydenotot ovat 99% varmuudella aina huijauksia. Saatat saada yhteydenottoja myös puhelimitse mikäli jaat numeroasi epävirallisilla sivuilla tai osallistut arvontoihin, joissa ”voit voittaa 100.000 kolikkoa kryptovaluuttaa X”. Mikäli saat puheluita, älä anna ikinä nimeäsi tai muita henkilötietojasi. Itse olen saanut vilpillisiä yhteydenottoja myös suomalaisilta henkilöiltä.

Mikäli haluat sijoittaa kryptovaluuttoihin kokonaisvaltaisesti, suosittelen hajauttamaan sijoituksesi huolellisesti. Mikäli omistat vain yhtä pienen markkina-arvon kryptovaluuttaa, voi se romahtaessaan lopettaa karusti koko sijoitusharrastuksen. Itse olen hajauttanut kryptovaluuttaomistukseni tällä hetkellä 28:an eri kryptovaluuttaan. Suurempi hajautus pienentää yksittäisen sijoituksen riskiä.

Vaikka myös äkkirikastuminen kryptovaluuttoihin sijoittamalla on mahdollista, suosittelen kuitenkin sitoutumaan pitkäaikaisempaan sijoittamiseen. Älä siis hätkähdä päivittäisiä kurssin heilahteluita, vaan sitoudu pidempiaikaiseen sijoittamiseen. Oman sijoitustavoitteeni olen määrittänyt noin vuoden päähän, jolloin käyn läpi sijoitukseni ja teen mahdolliset kotiutukset saavutetusta voitto-osuudesta.

Yhteenveto

Kryptovaluuttojen kurssit vaihtelevat voimakkaasti, joten kyseessä on virallisten tahojen mukaan hyvin riskialtis sijoitus. Älä siis sijoita enempää kuin olet valmis häviämään ilman, että se vaikuttaa merkittävästi elämääsi.  Mikäli kuitenkin haluat sijoittaa nopeasti kasvavaan ilmiöön, onnittelen hyvästä päätöksestä.

Mikäli sinusta tuntuu, että kryptovaluuttoihin sijoittaminen on liian riskialtis sijoitus ja olet mieluummin kiinnostunut vakaasta ja maltillisesta sijoittamisesta, suosittelen tutustumaan esimerkiksi suomalaisen Seligson & Pharoksen passiivisiin osakerahastoihin, jotka ovat käytännössä yksi parhaista ja varmimmista tavoista laittaa varasi kasvamaan korkoa ilman kryptovaluuttoihin liittyvää suurehkoa riskiä. Passiiviset osakerahastot ovat myös helppohoitoisia ja hyvin edullinen vaihtoehto. Älä luota sokeasti pankkisi suosituksiin. He yrittävät vain myydä sinulle sijoitustuotteita, jotka tuottavat heille itselleen rahaa.

Sijoitan itse kryptovaluuttoihin, koska uskon vahvasti niiden tulevaisuuteen. Olen aina ollut kiinnostunut sijoitustoiminnasta ja tällä hetkellä koen, että kryptovaluutat ovat toimiala, jonka merkitys tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa. Artikkelin kryptovaluuttojen tulevaisuudesta löydät täältä.

Mikäli haluat aloittaa sijoittamisen jo tänään, on ensimmäinen askel on rekisteröityä Coinbase-sivustolle. Käyttämällä tämän sivuston tarjoamia linkkejä, annat tukea kryptokansalainen.fi-sivustolle.

Yksinkertaiset ohjeet Coinbasen käyttämiseen ja sijoittamisen aloittamiseksi löydät täältä.

Siirry Coinbaseen tätä klikkamalla