Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptokansalainen voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. S>.

Kryptovaluuttaopas: Ripple XRP

Mikä on Ripple XRP? XRP on ehdottomasti yksi maailman suurimmista kryptovaluutoista. XRP herättää kryptosijoittajissa erittäin paljon tunteita, ja sille onkin muodostunut omat fanaattiset kannattajansa sekä vihaajansa. Tässä artikkelissa kerromme, mikä on Ripple ja miten se eroaa XRP-tokenista. Lisäksi kerromme myös Ripplen ja XRP:n historian, XRP:n teknisen toiminnan sekä XRP:n soveltuvuuden sijoituskohteena. Lopuksi kerromme myös, mikä on Ripple XRP kurssi.

Mitä ovat Ripple ja XRP?

Jokaisen kryptosijoittajan kannattaa ehdottomasti tietää, miten Ripple ja XRP eroavat toisistaan. Nämä tuppaavat sekoittumaan yhä tänäkin päivänä keskenään, sillä vielä pari vuotta sitten Ripplen nimeä käytettiin laajalti pörsseissä ja XRP-tokenia koskevassa uutisoinnissa. Vuonna 2018 Ripple halusi kuitenkin tehdä selkeän eron XRP-tokeniin, eikä Ripplen nimeä ole enää tämän käytetty esim. kryptopörsseissä XRP:tä koskevassa uutisoinnissa.

XRP on maksuprotokolla, jonka suurin kilpailija on täysin samaan teknologiaan perustuva Stellar Lumens. Molempien järjestelmien lohkoketjuissa on mahdollista liikuttaa myös fiat-valuuttaa.

Ripple puolestaan on teknologiayhtiö, jonka päämääränä tällä hetkellä on rakentaa erilaisia pankkimaailman ratkaisuja. Tätä tarkoitusta varten Ripple on luonut erillisen RippleNet -nimisen verkon, joka on tarkoitettu Ripplen tarjoamien komponenttien pyörittämiselle. XRP Ledger on puolestaan julkinen verkko, jota hyödynnetään XRP-tokenin transaktioissa.

XRP toimii siis XRP Ledgerin natiivivaluuttana. XRP Ledger on hajautettu lohkoketju, joka on kaikille täysin avoin. Edellä kerrotut seikat XRP:n ja Ripplen suhteesta saattavat kuulostaa varsinkin ensikertaa asiaan perehtyvältä hieman kummallisilta. Voidaankin sanoa, että XRP ja Ripple muodostavat suhteellisen erikoisen symbioosin, jota tämä artikkeli toivottavasti selventää lukijalle.

Ripplen ja XRP:n historia

Ripplen ja XRP:n pitkä historia ulottuu aina vuoteen 2011, jolloin Jed McCaleb ryhtyi kehittämään täysin uutta, Bitcoinia nopeampaa konsensusmallia, joka poistaisi louhintalaitteiden tarpeen. Jed McCaleb on kryptovaluuttamaailmassa erittäin tunnettu henkilö, joka päätyi Ripplellä vietettyjen vuosiensa jälkeen perustamaan Stellar Lumens -nimisen kryptovaluutan, joka on tänä päivänä ehdottomasti XRP:n pääkilpailija.

Vuonna 2012 Jed McCaleb sai seurakseen Chris Larsenin ja Arthuro Britton. Chris Larsen onkin useissa yhteyksissä nimitetty Ripplen perustajaksi yhdessä McCalebin kanssa. Vuonna 2013 tiimi sai ulos XRP Ledgerin, jonka natiivivaluuttana XRP-token toimii.

Vuonna 2015 Ripple Labs -nimellä tunnettu yhtiö vaihtoi nimensä Rippleksi. Tänä päivänä Ripplen toimitusjohtajana toimii Brad Garlinghouse, joka on ehdottomasti yksi kryptomaailman isoimmista nimistä. Alla olevalla videolla on Garlinghousen haastattelu.

Ripple ja XRP ovat pärjänneet viime vuosina erinomaisesti. Ripplen asiakkaina on tänä päivänä jo satoja pankkeja, ja yhtiö on kerännyt myös sijoittajilta suuria summia rahaa. Myös Ripplen mahdollinen pörssilistautuminen on noussut viime aikoina tapetille. XRP-token on puolestaan kolmen suurimman kryptovaluutan joukossa. XRP:n asema ei ole horjunut, vaikka Ripple onkin myynyt markkinoille kymmeniä miljardeja XRP-tokeneita oman toimintansa rahoittamiseksi.

XRP Ledger

XRP Ledger on avoin lohkoketju ja jokaiselle avoin maksujärjestelmä. Skaalautuvuutensa ja louhijoiden puuttumisen vuoksi XRP Ledgeriä voidaan pitää kolmannen sukupolven lohkoketjuratkaisuna. Kapasiteetiltaan XRP Ledger kilpailee muiden kolmannen sukupolven lohkoketjujen, kuten EOS:n ja Tronin kanssa. XRP Ledger tarjoaa 3 sekunnin transaktiot ja mahdollistaa 1500 transaktiota sekunnissa.

Kuten muutkin kolmannen sukupolven lohkoketjut, niin myös XRP Ledger käyttää Proof of Stake -konsensusalgoritmia. Sen verkko koostuu validaattoreista, jonka kuka tahansa pystyy perustamaan. Käytännössä XRP Ledgerin maksut ovat kuitenkin niin matalia, että validaattorit eivät pääse työllään rikastumaan. Validaattoreina toimivatkin pääasiassa sellaiset tahot, jotka haluavat tukea verkon toimintaa.

XRP Ledgerin kehittämisen jälkeen Ripple liitti siihen ILP-protokollan (Inter-Ledger Protocol). Tämän erilaiset maksujärjestelmät yhdistävän protokollan ansiosta XRP saadaan yhdistettyä myös muun muassa perinteisiin fiat-järjestelmiin.

RippleNet ja On-Demand Liquidity

RippleNet on Ripplen ratkaisu pankeille. XRP Ledgeristä poiketen se on suljettu järjestelmä, jonka asiakkaina on jo satoja pankkeja. XRP:n rooli Ripplen tarjoamissa pankkiratkaisuissa on varsin pieni ja ratkaisut liittyvät yleensä juuri RippleNetin hyödyntämiseen.

RippleNetin avulla eri osapuolet voivat lähettää toisilleen transaktion aiempaa halvemmin ja nopeammin. RippleNetin avulla pankit voivat säästää jopa kymmeniä prosentteja transaktiokustannuksistaan, ja sen tunnetuin käyttäjä on ehdottomasti Santander-pankki.

Monelle on varmasti herännyt tässä vaiheessa kysymys, että mihin sitä XRP-tokenia sitten oikein tarvitaan. Ripple tarjoaa ODL (On-Demand Liquidity) -nimisen teknologian, jonka tarkoituksena on ratkaista pankkien likviditeettiongelma.

ripple odl

ODL tarjoaa digitaalisen valuuttapoolin pankkien käyttöön. Tällöin pankkien ei tarvitse enää pitää varojaan sidottuina toisten pankkien tileillä valuuttasiirtojen aikana, vaan ne voivat ostaa esimerkiksi dollareilla XRP-tokeneita ja siirtää ne toisessa maassa toimivalle XRP-välittäjälle, joka vaihtaa XRP-tokenit paikalliseen valuuttaan. Tämä koko operaatio on mahdollista suorittaa alle minuutissa, joten se säästää pankeilta niin aikaa kuin rahaakin.

ODL-järjestelmän suosion kasvu vaikuttaa siis myös XRP-tokenin kurssiin.

XRP sijoituskohteena

Jokaisen kryptosijoittajan on muistettava, että Ripple on teknologiayhtiö, kun taas XRP on Ripplen luoma token. Näiden kahden menestys ei ole täysin sidoksissa toisiinsa.

XRP on sijoituskohteena hyvin monimutkainen. Tähän mennessä Ripple on kerännyt itselleen rahoitusta XRP-tokeneitaan myymällä. Lisäksi artikkelissakin kerrottu ODL-ratkaisu ei ole vielä kovinkaan laajalti käytössä, joten sen vaikutusta XRP:n kurssiin on vaikea arvioida.

Sijoittajien kannattaa myös huomioida, että suuresta markkina-arvostaan huolimatta XRP:n yksikköhinta on yhä hyvin alhainen, ja se onkin tehnyt useita erittäin rajuja nousuja ja laskuja viimeisten vuosien aikana.

Ripple XRP kurssi

XRP-tokenia on mahdollista ostaa euroilla kotimaisesta Coinmotionista. Se on myös kaikkien suurimpien kryptopörssien, kuten Binancen ja Coinbasen valikoimissa. Mikäli kaipaa omistuksilleen hyvää kryptolompakkoa, niin suositut Ledger Nano X ja Ledger Nano S tarjoavat ultimaattisen suojan. Ripplen oma GateHub-lompakko on helppokäyttöinen online-vaihtoehto.

Kuva: Flickr / Marco Verch