Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptokansalainen voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. S>.

Kryptovaluuttaopas: Polkadot

Mikä on Polkadot? Polkadot on yksi vuoden 2020 kuumimmista platformeista. Polkadotin tavoitteena on yhdistää eri lohkoketjut toisiinsa. Tässä artikkelissa kerromme Polkadotin historian, teknisen toiminnan, erot kilpailijoihin sekä Polkadotin soveltuvuuden sijoituskohteena. Lopuksi kerromme myös, mikä on Polkadot kurssi.

Mikä on Polkadot?

Polkadot kuuluu kryptovaluuttojen platform-kategoriaan. Polkadot pyrkii yhdistämään eri lohkoketjut toisiinsa. Polkadot on kolmannen sukupolven kryptovaluutta, joka hyödyntää konsensusalgoritminaan muista kolmannen sukupolven kryptovaluutoista tuttua Proof Of Stake -konsensusta.

Polkadotin ekosysteemin sisällä toimii token nimeltään DOT. Se toimii muiden vastaavien platformien tapaan järjestelmän virtuaalisena polttoaineena. DOT-tokenilla maksetaan Polkadotin lohkoketjussa suoritetut transaktiot ja sen omistajat voivat osallistua myös lohkoketjun hallinnointiin. Lisäksi DOT-tokeneita lukitsemalla on mahdollista osallistua myös Polkadot-lohkoketjun steikkaukseen.

Polkadotin historia

Vaikka Polkadot onkin tullut suuren yleisön tietoisuuteen vasta vuoden 2020 aikana, niin kyseessä on kuitenkin suhteellisen vanha projekti. Polkadotin white paper julkaistiin vuonna 2016. Polkadotin taustalta löytyy henkilö nimeltään Gavin Wood. Gavin Wood oli yksi Ethereumin perustajista ja yksi harvoista Ethereumin alustan varhaisista kehittäjistä. Hän on mm. kirjoittanut Ethereumin Solidity -ohjelmointikielen, jonka avulla kaikki Ethereumin älysopimukset ohjelmoidaan.

Gavin Woodin ja Ethereumin tiet erkanivat vuonna 2016. Woodin lähtöön Ethereumista vaikutti etenkin hänen turhautumisensa yhä tänäkin päivänä kesken olevan Ethereum 2.0 kehitykseen. Ethereumilta lähdettyään Wood ryhtyi välittömästi kehittämään omaa visiotaan siitä, minkälainen Ethereumin olisi hänen mielestään pitänyt olla. Näin sai alkunsa Polkadot.

Alla olevalla videolla Wood kertoo Polkadotista.

Polkadotin kehitystä johtava Web3 Foundation -niminen voittoa tavoittelematon säätiö järjesti lokakuussa 2017 Polkadotin ICO:n. Polkadot keräsi ICO:n myötä itselleen peräti 145 miljoonan dollarin rahoituksen. Polkadot koki välittömästi ICO:n jälkeen ensimmäisen merkittävän takaiskunsa, kun noin 150 miljoonan dollarin arvosta Ether-tokeneita katosi Polkadotin kehittäjien käyttämän Polkadot multisig-lompakon hakkeroinnin yhteydessä.

Tämän lisäksi projekti kohtasi samana vuonna myös pienemmän hakkeroinnin, jonka seurauksena se menetti noin 30 miljoonaa dollaria.

Alkuaikojen hakkeroinnit eivät ole kuitenkaan hidastaneet Polkadotia, ja sijoittajien usko projektia kohtaan on ollut horjumaton. Polkadot on onnistunut keräämään vuosien 2019 ja 2020 aikana noin 100 miljoonaa uutta rahaa ns. private funding -kierrosten kautta.

Useiden vuosien kehitystyö ja sijoittajien usko projektiin palkittiin kesällä 2020, kun Polkadotin MainNet aloitti toimintansa. MainNetin julkistuksen jälkeen Polkadotin kurssi on ollut kovassa nosteessa ja se on vakiinnuttanut asemansa markkina-arvoltaan suurimpien kryptovaluuttojen joukossa.

Polkadotin teknologia

Polkadot on Proof of Stake -konsensusalgoritmia hyödyntävä kolmannen sukupolven platform. DOT-tokenien holdaajat pääsevät osallistumaan Polkadotin lohkoketjun ylläpitoon eli steikkaukseen. Polkadotin tavoitteena on luoda arkkitehtuuri, jonka avulla eri lohkoketjut voidaan yhdistää toisiinsa. Polkadotin ydin on Relay chain ja Parachain -nimisissä termeissä.

Relay chain on Polkadotin ydin. Relay chainin sisällä olevat validaattorit ovat vastuussa koko Polkadotin järjestelmän toimivuudesta ja turvallisuudesta. Se antaa raamit koko Polkadotin järjestelmälle ja siitä voidaankin käyttää myös nimitystä ”master blockchain”. Relay chainissa on myös sisäänrakennettu äänestysmekanismi, johon kaikki DOT-tokenin holdaajat voivat osallistua.

Alla oleva kuva on Polkadotin white paperista.

polkadot chains

Parachain on Relay chainiin yhteensopiva lohkoketju, josta voidaan käyttää myös nimitystä ”side chain”. Periaatteessa kuka tahansa, joka haluaa päästä nauttimaan Polkadotin ominaisuuksista voi luoda parachainin. Parachainit ovat myös yhteydessä toisiinsa, jolloin ne muodostavat kokonaisen parachainien verkon, joka lähettää kaikki transaktiot hyväksyttäväksi Polkadotin Relay chainiin.

Polkadotin tavoitteena on olla yhteensopiva muiden lohkoketjujen kanssa. Yhteensopivuuden mahdollistamiseksi Polkadotiin on kehitetty ominaisuus nimeltään Polkadot Bridge. Tämän on nimensä mukaisesti tarkoitus olla silta muihin lohkoketjuihin. Polkadotin tavoitteena on kehittää ensimmäisenä yhteensopivuus Ethereumin kanssa.

Polkadotin visiossa eri projektit rakentaisivat omat parachaininsa Polkadotin ekosysteemiin ja näin myös niiden data olisi mahdollista yhdistää eri lohkoketjuihin. Parachainien tavoitteena on siis toimia eräänlaisina linkkeinä eri ekosysteemien välillä.

Polkadot vs kilpailijat

Polkadot kuuluu erittäin kilpailtuun kryptovaluuttojen platform-kategoriaan. Polkadot ei kuitenkaan ole varsinaisesti suora kilpailija esimerkiksi platform-kategorian ykköselle, eli Ethereumille. Polkadot nimittäin pyrkii rakentamaan arkkitehtuurin, jonka avulla eri lohkoketjut on mahdollista yhdistää toisiinsa. Sen tavoitteet ovatkin hyvin erilaiset kuin mitä useimmilla muilla alustoilla.

Polkadotin suurimmat kilpailijat löytyvät projekteista nimeltään ICON, AION ja Cosmos. Nämä projektit ovat Polkadotin varteenotettavimpia kilpailijoita, sillä niiden tavoitteet liittyvät myös lohkoketjujen yhdistämiseen.

Polkadot eroaa useista muista platform-kategorian kryptovaluutoista niin tavoitteiltaan ja teknologisilta ratkaisuiltaan kuin myös ekosysteemin hallintotavalta. Useimmat lohkoketjuprojektit ovat keskitetyn hallinnon takana. Polkadot puolestaan on kehittänyt omaan Relay Chainiinsa täysin läpinäkyvän ja hajautetun äänestysmekanismin, jonka ansiosta Polkadotissa valta on DOT-tokenin holdaajilla.

Polkadot sijoituskohteena

Polkadot nousi kesällä 2020 yhdeksi kryptovaluuttamaailman puhutuimmista projekteista. Se nousi ryminällä maailman suurimpien kryptovaluuttojen joukkoon ja sijoittajien tietoisuuteen. Polkadot omaa erittäin pitkän historian ja sen perustaja Gavin Wood nauttii erittäin suurta arvostusta kryptovaluuttamaailmassa. Polkadot ei toki ole ainut projekti, joka pyrkii yhdistämään eri lohkoketjut toisiinsa. Se on kuitenkin saavuttanut suhteellisen lyhyessä ajassa erittäin vahvan aseman markkinoilla.

Polkadotin DOT-token on houkutellut sijoittajia etenkin sen monipuolisuuden ansiosta. Neljä merkittävintä käyttötarkoitusta DOT-tokenille ovat: transaktiomaksut, steikkaus, hallinto ja parachainien perustaminen. Jokaisen sijoittajan on huomattava, että esimerkiksi steikkauksen ja parachainien myötä lukitut DOT-tokenit pudottavat kulloinkin markkinoilla olevien DOT-tokenien kokonaismäärää.

Polkadot kurssi

 

Polkadotin DOT-token listattiin kesällä 2020 useisiin merkittäviin kryptovaluuttapörsseihin. Yksi suosituimmista paikoista DOT-tokenin ostamiseen on maailman suurin kryptovaluuttapörssi Binance, jonka kautta DOT-tokenia on mahdollista ostaa kryptovaluuttojen lisäksi myös luottokortilla ja SEPA-pankkisiirrolla. Binancen lisäksi DOT-token löytyy myös mm. Krakenin ja Bittrexin listoilta.

Polkadotin DOT-tokeneita on mahdollista säilyttää suosituissa Ledger Nano lompakoissa tai vaihtoehtoisesti kätevässä Polkawallet mobiililompakossa.