Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptokansalainen voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. S>.

Oyster Protocol – hajautetun datan ansaintamalli

Kuva, jossa lukee "Oyster Pearl on uusi kryptovaluutta, joka tulee mullistamaan internetin ansaintamallit

Idea Oyster Protocolin (ent. Oyster Pearl) takana on yksinkertainen. Nettisivujen ylläpitäjä lisää sivuilleen pätkän Javascript-koodia, jonka ansiosta jokainen sivuilla vieraileva kone lainaa pienen määrän laskentatehoaan ja levytilaansa hajautetun datan prosessointiin. Verkkosivuston ylläpitäjä saa sivustolla vierailevista dataa prosessoivista käyttäjistä palkkioksi pienen määrän Oyster Protocolin PRL-kryptovaluuttaa. Sivut alkavat siis tuottamaan ylläpitäjälleen rahaa samoin kuin esimerkiksi Googlen AdWords-mainosten aktivointi. Sivustolla vierailevien näkökulmasta vaihtokauppa on kannattava, koska usein mainokset lähinnä ärsyttävät. Oyster Protocolin päämäärä on siis luoda uudenlainen ansaintamalli nettisivujen ylläpidon kannattavuuden lisäämiseksi. Kuka tahansa voi varastoida tietoa Oyster Protocol verkkoon pientä maksua vastaan. Viimeisessä kehitysvaiheessaan Oyster Protocol kykenee ylläpitämään kokonaisia nettisivuja, jolloin se ottaa myös perinteisen webhotellin roolin. Oysterin tiimin julkaiseman artikkelin mukaan yksi PRL vastaa ainakin 64 gigatavun suuruisen datamäärän varastointia Tanglessa yhden vuoden ajan. Artikkelin mukaan PRL:lään sidottua arvoa voidaan myös nostaa tulevaisuuden kysynnän mukaan.

Kuva koodinpätkästä, joka aktivoi Oyster Pearlin avulla ansainnan nettisivuilla
Esimerkki koodista, joka aktivoi Oyster Protocolin nettisivuilla

Oyster Protocol käyttää datan hajautukseen ja varastointiin IOTA:n Tangle-verkkoa. Tiedostot ladataan verkkoon erillisen sovelluksen avulla, joka jakaa ja hajauttaa datan 1 kilotavun paketteihin Tangle-verkkoon. Hajautetut paketit tiivistetään SHA-256-algoritmin avulla. Data saadaan kasattua uudelleen ja salaus purettua ainoastaan monimutkaisen 80 merkkisen salausavaimen avulla. Käytännössä data on siis turvattu, eikä sen päätymisestä vääriin käsiin tarvitse huolehtia.

Oyster Protocolin valuutta, PRL on Ethereumin lohkoketjun päälle rakennettu standardin mukainen ERC20-token. Oyster Protocolin hajautettua datapalvelua käyttävä nettisivu tai henkilöasiakas maksaa verkolle säilytetyn datan määrän perusteella. Käytännössä Oyster Protocolin hinnoittelumalli tulee olemaan perinteisiä palvelinratkaisuja edullisempi vaihtoehto, joka tekee sen käytöstä taloudellisesti kannattavaa. Oyster Protocolin whitepaperin mukaan palvelun käyttö ei hidasta nettisivujen tai vierailijan selaimen toimintaa merkittävästi.

Toimintamallin haasteita

Oyster Protocolin toimintamalliin saattaa liittyä myös käytännön ongelmia. Ongelmat perustuvat siihen, että käytännössä sivuilla vieraileva voi estää Oyster Protocolin toiminnan erilaisten mainoksia ja scriptejä torjuvien selainlaajennusten avulla. Mikäli käyttäjä estää esimerkiksi Javascriptin tai HTML5 Local Storagen käytön, ei Oyster Protocol toimi oikein. Oyster Protocolin idea käyttää sivulla vierailevan resursseja ei ole uusi ajatus, vaan käytännössä hyvin monet nettisivut lainaavat käyttäjän koneen prosessoria ja tallennustilaa kun vierailet nettisivuilla esimerkiksi erilaisten koneelle tallentuvien evästeiden muodossa. Ongelma on siis käytännössä hyvin samanlainen kuin AdBlockerin käyttö mainosrahoitteisilla sivuilla, eikä sitä mielestäni voida pitää suuressa mittakaavassa konseptin toteutumisen esteenä. Esimerkiksi Forbes on estänyt AdBlockerin käytön, jolloin sivuille ei pääse mikäli AdBlockeria ei laiteta pois päältä.

Oyster Pearl sijoituksena

Tällä hetkellä Oyster Protocolin markkina-arvo on noin miljoonaa dollaria. Verkkosivujen datan ylläpito on miljardiluokan liiketoimintaa, joten Oyster Pearlin arvon voidaan olettaa kasvavan tulevien kuukausien aikana. Oyster Pearlin testinetti julkaistaan 2018 ensimmäisellä neljänneksellä. Main netin (eli käsittäkseni varsinaisen Tangle integraation) aikataulu oli määritelty julkaistun roadmapin mukaan huhtikuulle 2018. Myös IOTA:n toimitusjohtaja, David Sønstebø on julkisesti ilmoittanut ”pitävänsä projektista”. Myös kryptotubettaja Altcoin Buzz teki videon Oyster Protocoliin liittyen. Itse odotan mielenkiinnolla tulevaa ja toivon PRL:le vahvaa kasvua. Oyster Protocoliin sijoittaminen on luonnollisesti riski, mutta voi tuoda potentiaalisesti myös suuria voittoja.

Tällä hetkellä (Joulukuu 2017) Oyster Protocolia vaihdetaan ainostaan EtherDeltassa, Coinexchangessa ja Kucoinissa, jonka vuoksi sen ostaminen on hieman haasteellista. Kucoin on tarjolla olevista pörsseistä mielestäni luotettavin ja olen myös itse käyttänyt sitä. Olen myös ostanut PRL-tokeneita EtherDeltan kautta, mutta sen käyttöä en suosittele. Omat varani jäivät palveluun jumiin (onneksi vain hetkellisesti) EtherDeltaan kohdistuneen DNS-kaappauksen jälkeen.

Liity Kucoiniin tämän linkin kautta ja tuet samalla Kryptokansalainen-sivuston toimintaa. Arvostan tukeasi.

Kucoin logo ja invitation code

Oyster Pearlin säilytys:

Paras lompakko Oyster Protocolin säilyttämiseen on MEW eli MyEtherWallet. PRL:ia ei löydy sovelluksen vakiotokeneiden joukosta, joten joudut itse tuomaan tokenin tiedot lompakkoon. Mikäli sinulla ei ole lompakkoa, voit väliaikaisesti säilyttää kryptojasi myös käyttämässäsi kryptopörssissä.

Uuden tokenin lisääminen MyEtherWallet -kryptolompakkoon tapahtuu seuraavasti:

Kirjaudu lompakkoosi ja klikkaa ”Add Custom Token” -painiketta.

Näin lisäät Oyster Pearl custom tokenin MyEtherWallettiin
Näin lisäät Oyster Pearl tokenin myetherwallettiin

Syötä avautuvaan lomakkeeseen PRL-tokenin tiedot, jonka jälkeen klikkaa ”Save”-nappia. Tiedot löytyvät myös Ethplorer.io-sivuston kautta.

Kuva, jossa näytetään kuinka tiedot tulee syöttää
Syötä seuraavat tiedot MEW lompakkoon.
Syötettävät tiedot:
Contract: 0x1844b21593262668B7248d0f57a220CaaBA46ab9
Symbol: PRL 
Decimals: 18

Tämän jälkeen voit lähettää PRL-tokenit MyEtherWalletin Account Addressiin, eli lompakon osoitteeseen ja lähettämäsi coinit näkyvät tililläsi.

Oyster Protocolin kurssi: https://coinmarketcap.com/currencies/oyster

Oyster Protocol:in virallinen sivusto:  https://oysterprotocol.com/

Twitter logo, joka sisältää linkin viralliselle sivulle

Twitter logo, joka sisältää linkin viralliselle sivulle

Reddit-logo, joka sisältää linkin Altcoinin viralliselle Reddit-sivulle.