Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptokansalainen voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. S>.

Kryptovaluuttaopas: Litecoin

Mikä on Litecoin? Kyseessä on yksi maailman vanhimmista ja suosituimmista kryptovaluutoista. Litecoinin perustaja Charlie Lee on myös yksi kryptovaluuttamaailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä. Tässä artikkelissa kerromme Litecoinin historian, pureudumme sen teknologiaan, sekä kerromme sen pahimmista kilpailijoista. Lopuksi kerromme myös, millainen Litecoin on sijoituskohteena ja mikä on Litecoinin kurssi.

Mikä on Litecoin?

Litecoin on kryptovaluutta sanan varsinaisessa merkityksessä. Litecoinin tarkoituksena on toimia digitaalisena rahana ja arvon säilyttäjänä. Litecoin on yksi kryptovaluuttamarkkinoiden vanhimmista kryptovaluutoista.

Monien mielestä Bitcoinia voidaan pitää digitaalisena kultana ja Litecoinia puolestaan digitaalisena hopeana. Litecoinin lohkoketju pohjautuu lähes täysin Bitcoinin lohkoketjuun ja sitä voidaankin pitää ikään kuin Bitcoinin pikkuveljenä ja testiympäristönä.

Litecoinin historia

Litecoin henkilöityy vahvasti sen perustajan Charlie Leen ympärille. Charlie Lee syntyi Norsunluurannikolla ja muutti Yhdysvaltoihin 13-vuotiaana yhdessä perheensä kanssa. Teknologia kiehtoi häntä jo varhain ja vuonna 2000 Lee valmistuikin tietojenkäsittelytieteen maisteriksi maineikkaasta MIT:stä.

Charlie Lee alla olevassa twiitissä oikealla.

Valmistumisen jälkeen Lee työskenteli yli kymmenen vuoden ajan Googlen palveluksessa, kunnes vuonna 2011 hän kiinnostui Bitcoinista toden teolla. Hän huomasi, että kryptovaluuttamaailmassa olisi Bitcoinin lisäksi tilausta myös täysin uudelle kryptovaluutalle. Charlie Lee ryhtyi tuumasta toimeen ja vuoden 2011 lokakuussa hänen perustamansa Litecoin aloitti toimintansa. Charlie Leen tavoitteena oli, että Litecoin olisi paranneltu versio Bitcoinista.

Litecoinin teknologia

Litecoinin suuresta suosiosta huolimatta yllättävän harvat tietävät sen teknologian pohjautuvan lähes täysin Bitcoiniin. Jotkin kryptovaluuttojen parissa toimivat ovat olleet vahvasti sitä mieltä, että Charlie Lee ainoastaan kopioi Bitcoinin koodin ja muutti siitä muutaman lähinnä kosmeettisen parametrin. Bitcoinin koodin kopioinnissa ei periaatteessa ole mitään väärää, sillä Bitcoin on Litecoinin tavoin avoimen lähdekoodin ohjelmisto, jonka koodi on kaikkien nähtävillä ja käytössä. Avoin lähdekoodi tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi luoda oman version Bitcoinista tai Litecoinista täysin vapaasti.

Litecoin toimii Bitcoinin tapaan Proof of Work -konsensusalgoritmin pohjalta. Tämä tarkoittaa sitä, että Litecoinin lohkoketjun ylläpitoa suoritetaan fyysisten louhintalaitteiden avulla. Uusia Litecoineja syntyy maailmaan louhintapalkkioina tasaisin väliajoin, kunnes kaikki 84 miljoonaa Litecoinia on louhittu. Tällä hetkellä Litecoineja on louhittu hieman alle 65 miljoonaa. Litecoinin louhintatahti hidastuu Bitcoinin tavoin jatkuvasti ja määrä puolittuu aina 840.000 lohkon välein.

bitmain antminer l3
Kuvassa kiinalaisen Bitmainin valmistama Antminer L3 -Litecoin louhintalaite eli ASIC-louhija.

Vaikka Litecoin onkin Bitcoinin kanssa lähes identtinen, niin kyseessä ei silti ole Bitcoinin hard fork, eli Litecoinin lohkoketju ei ole haarautunut Bitcoinin lohkoketjusta. Litecoin on täysin itsenäinen kryptovaluutta, jolla on oma lohkoketjunsa. Sen lohkoketjussa on ainoastaan hyvin paljon samankaltaisuuksia Bitcoinin lohkoketjuun vertailtaessa.

Litecoinin kehitystyötä ohjaa Litecoin Foundation niminen säätiö, jonka johtokunnassa istuu myös Litecoinin perustaja Charlie Lee. Litecoinin ja Bitcoinin samankaltaisuuksien ansiosta Litecoin voi hyödyntää Bitcoinin päivityksiä ja kehitystä omassa kehitystyössään. Salamaverkkoteknologia ja SegWit ovat hyviä esimerkkejä Bitcoinin päivityksistä, joita Litecoin on ottanut myös käyttöön.

Litecoinin ja Bitcoinin välillä on kuitenkin myös selkeitä eroja. Litecoin tarjoaa Bitcoinia nopeammat ja edullisemmat siirrot. Parhaimmillaan Litecoinin siirtonopeus voikin olla jopa neljä kertaa Bitcoinia suurempi. Lisäksi Litecoin on ottamassa käyttöön myös paljon suosiota kryptomaailmassa niittäneen MimbleWimble -privaattiominaisuuden.

Litecoinin kilpailijat

Litecoin kuuluu kryptovaluuttojen valuuttakategoriaan. Se toimii Bitcoinin vahvimpina haastajina yhdessä Bitcoin Cashin ja Bitcoin SV:n kanssa. Litecoin ei ole tällä hetkellä suora kilpailija Monerolle ja muille vastaaville privaattikryptoille, mutta tämä tulee kuitenkin muuttumaan, mikäli Litecoin ottaa tulevaisuudessa paljon huhutut privaattiominaisuudet käyttöön.

Litecoinin ehdottomana vahvuutena on sen suora yhteys Bitcoiniin. Litecoinin on mahdollista hyödyntää Bitcoinin kehitystyötä ja päästä osaksi sen menestystä huomattavasti monia kilpailijoitaan paremmin.

Litecoin sijoituskohteena

Vaikka Litecoin hyötyykin Bitcoinin menestyksestä ja kehityksestä, niin sen menestys mitataan lopulta adoption määrässä. Kilpailu kryptovaluuttamarkkinoilla on tänä päivänä todella kovaa ja Litecoinin kanssa samoilla apajilla on useampi suuri kryptovaluutta. Mikäli Litecoin kiinnostaa ihmisiä ja sen käyttö tulee lisääntymään, tulee se vaikuttamaan positiivisesti myös Litecoinin arvoon.

Litecoinin positiivinen arvonkehitys ja adoptio edellyttävät, että Litecoinilla maksaminen tulee mahdolliseksi entistäkin useammassa paikassa. Parhaiten Litecoinin arvonkehitystä ja adoptiota voi seurata vertaamalla sitä sen suurimpaan kilpailijaan eli Bitcoin Cashiin. Litecoin on selvinnyt kryptomarkkinoiden nousuissa ja laskuissa jo pian vuosikymmenen. Kilpailijoihinsa nähden Litecoinin vahvuuksia ovat ehdottomasti sen Bitcoin-juuret sekä pitkän historia.

Litecoin kurssi

Litecoinia on mahdollista ostaa kaikista tunnetuimmista kryptovaluuttojen kauppapaikoista. Sitä on mahdollista hankkia tilisiirrolla euroilla kotimaisista Coinmotionista ja Northcryptosta sekä amerikkalaisesta Coinbasesta. Kryptovaluutoilla, kuten esimerkiksi Bitcoineilla Litecoinia on mahdollista ostaa esimerkiksi maailman suurimmasta kryptopörssistä eli Binancesta. Yllä mainittujen esimerkkien lisäksi voit hankkia Litecoinia myös lukuisista muista verkosta löytyvistä kryptovaluuttojen kauppapaikoista.

Litecoinin säilyttäminen onnistuu erittäin kätevästi omassa kryptovaluuttalompakossa, sillä kaikki markkinoiden tunnetuimmat kryptovaluuttalompakot tukevat Litecoinia. Litecoinia on mahdollista säilyttää ostamisen jälkeen pieniä määriä myös kyseisessä kauppapaikassa, tai vaihtoehtoisesti hankkia itselleen turvallisen hardware-lompakon. Hyviä vaihtoehtoja hardware-lompakoiksi ovat esimerkiksi Ledger Nano S ja Ledger Nano X.

Tsekkaa lisätietoja alla olevasta videosta.

Kuva: Eivind Pedersen from Pixabay