Kryptovaluuttojen vaihtopaikat eli pörssit

Kuva työpöydästä ja kahdesta koneesta, joissa on treidausohjelma päällä.

Kryptovaluuttoja voidaan ostaa, myydä ja vaihtaa kryptopörsseissä, eli internettiin perustetuissa nettipalveluissa, joita ovat muun muassa Gdax, Binance, Bittrex ja Bitfinex. Kaikki kryptopörssit eivät kuitenkaan ole samanlaisia, vaan niiden kryptovaluuttojen, eli altcoinien tarjonta, hinnat, palvelut ja ominaisuudet vaihtelevat. Pörssien kaupankäyntikuluihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, koska ne ovat aina pois voitoistasi ja häviät pienen summan rahaa joka kerta kun teet kauppaa. Mikäli haluat aloittaa sijoittamisen ja ostaa Bitcoineja euroilla, on Coinbase edelleen mielestäni paras vaihtoehto.

Olen käyttänyt ja tehnyt kauppaa yli kymmenessä kryptopörssissä, joista osa on ollut todella epäilyttäviä, osa hieman parempia ja osa erinomaisia.

Mielestäni parhaat pörssit kryptovaluuttojen ostamiseen ja myymiseen ovat seuraavat:

  1. Binancehyvä valikoima, luotettava ja varmatoiminen, pienet vaihtokustannukset
  2. Kucoinnouseva uusi pörssi, luotettavan oloinen, erinomainen kaupankäyntinäkymä
  3. Bittrex, hyvä valikoima, luotettava, suuret vaihtokustannukset
  4. Coinmotion, markkinoiden ainoa kotimainen palvelu, luotettava ja pitkäikäinen toimija

En suosittele Bitfinexin käyttöä.

Seuraavaksi esittelen mielestäni parhaat kryptopörssit vuonna 2018. Suosittelen rekisteröitymään ainakin Binanceen ja Kucoiniin, jotka kokonaisuutena tarjoavat erinomaisen valikoimaan kryptovaluuttoja. Rekisteröitymällä klikkaamalla linkkejä tämän sivuston kautta tuet Kryptokansalaisen toimintaa. Arvostan tukeasi.

Binance logo

Binance on tämän hetken paras kryptopörssi

Binance aloitti kaupankäynnin kryptovaluutoilla heinäkuussa 2017. Binance on kiinalainen kryptovaluuttoja vaihtava pörssi, joka ottaa valikoimiinsa jo alkuvaiheensa läpi käyneitä kryptovaluuttoja, joiden potentiaali on jo todettu markkinoilla. Jokainen pörssissä vaihdettu kryptovaluutta on käynyt läpi teknisen tarkastuksen, joten sijoittaminen niihin on lähtökohtaisesti hyvin turvallista. Teknisten tietojen mukaan Binance voi suorittaa jopa 1 400 000 vaihtosuoritusta sekunnissa, mikä tekee siitä yhden nopeimmista ja suorituskykyisimmistä pörsseistä markkinoilla. Binancella on toimistot muun muassa Tokiossa, Hong Kongissa, Shanghaissa ja Singaporessa. Binancen tiimi koostuu asiantuntijoista, jotka ovat aikaisemmin työskennelleet muun muassa Bloombergilla, Morgan Stanleylla, Blockchain.info:ssa, HP:lla, Accenturella ja IBM:llä.

Binance tukee oman tiedotuksensa mukaan myös kaikkia tulevia forkkeja, eli tapahtumia, joissa vanhasta kolikosta, esim. Bitcoinista erotetaan uusi kehitysversio, jolloin saat ”ilmaiseksi” uutta luotua valuuttaa omistamasi forkatun kryptovaluutan määrän perusteella. Lyhyesti ilmaistuna tämä on hyvä asia.

Binancella on myös hyvin mielenkiintoinen kuukausittainen äänestys uusien kolikoiden tuomiseksi pörssiin. Sivuilla on myös oma pienimuotoinen uutispalvelu uusiin coineihin liittyen, sekä palveluita uusille kryptovaluuttaprojekteille Binancen Launch Pad -palvelussa.

Binanceen rekisteröityminen ei vaadi ajokortin tai passin lähettämistä, vaan rekisteröityminen tapahtuu sähköpostin avulla.

Ominaisuudet:

Vaihdettavat kryptovaluutat: yhteensä 309 kpl (päivitetty 8.5.2018. lähde Coinmarketcap.)

Kaupankäyntiparit: BTC, ETH, BNB, USDT

Kaupankäyntikulut: 0.10%, 0.05% jos omistat Binancen omaa BNB valuuttaa. Kulut ovat mahdollisesti koko alan pienimmät.

Tuetut laitteet: Web, iOS app, Android app

Oma token: BNB, ERC-20 standardin token, joka toimii Ethereumin lohkoketjussa. Tokenilla saat alennusta kaupankäyntikuluista.

Turvallisuustekijät: Salasana, Google Authenticator, Tekstiviestivarmenne

Binance etusivu
Binance etusivu, jossa voit tähtimerkitä mielenkiintoisia coineja ja seurata niiden hintakehitystä. Sivun yläreunan menu-palkin avulla voit siirtyä pörssin (Exchange) ja muiden palveluiden, kuten kaupankäyntihistorian välillä. (Orders –> Trade history)
Kuva Binancen kaupankäyntinäkymästä
Binancen Advanced-kaupankäyntinäkymä on erinomainen ja tarjoaa kaikki tarvittavat tiedot samalla sivulla. Voit käyttää myös erilaisia indikaattoreita kurssin kehityksen analysoimisen tukena. Oikealla näkyvät myyntitarjoukset punaisella ja ostotarjoukset vihreällä. Kun tarjouksesi saavuttaa keskellä olevan keskiviivan, kauppa toteutuu vahvistamasi hinnan mukaisesti.
Binance deposit history -kuva
Binancen esimerkkinäkymä, jossa näet kaikki hallitsemiesi kryptovaluuttojen transaktiot Binancen ja muiden lompakoiden tai pörssien välillä. Pörssin sisäiset ostot ja myynnit eivät näy kuvassa.

Rekisteröidy Binanceen kuvaa klikkaamalla:

Kuva, Binance logo ja teksti luotettava ja turvallinen kryptopörssi


 

Kucoin logo

Kucoin – paras uusi tulokas

Kucoin on kryptopörssimarkkinoilla yksi uusista tulokkaista, mutta hyvin nopeasti kasvava sen hieman pienempiä nousevia coineja hyväksyvän politiikkansa vuoksi.  Monet kryptoskenen kiinnostavimmista ICO:ista päätyvät ensimmäisenä myyntiin juuri Kucoiniin, mikä tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon päästä kiinni kurssikehitykseen heti alkuhetkistä lähtien.

Kucoin on kiinalainen ja sen perustajat ovat sekalainen joukko nuoria kryptovaluutta- ja lohkoketjuharrastajia. Kucoinin takana oleva tiimi on ollut mukana lohkoketjujen kehityksessä jo vuodesta 2011 ja Kucoin-pörssin tekniset suunnitelmat aloitettiin jo vuonna 2013. Virallisesti Kucoin avattiin elokuussa 2017.

Kucoinin käyttöliittymä ja varsinkin Tradingviewin avulla toteutettu kaupankäyntinäkymä on yksi alan parhaista. Kucoinilla on myös hyvä referral-ohjelma, jonka avulla voit tienata pienen määrän ilmaisia coineja mikäli tuttavasi rekisteröityvät sivustolle suosittelulinkin kautta. Kucoinilla on myös pienimuotoinen uutispalvelu uusiin treidattaviin coineihin liittyen.

Kucoin ei vaadi asiakkaan rekisteröitymistä KYC-protokollan mukaisesti, mutta asia voi muuttua tulevaisuudessa kun kryptovaluuttoja koskevat uudet lait tulevat voimaan ympäri maailmaa. Käytännössä tunnistautuminen tarkoittaa siis ajokortin tai passitietojen luovusta henkilörekisterin pitämiseksi, jolla pyritään vähentämään rahanpesua ja muita kaiken rahan ympärillä pyöriviä lieveilmiöitä.

Ominaisuudet:

Vaihdettavat kryptovaluutat: yhteensä 304 kpl (päivitetty 8.5.2018. lähde Coinmarketcap.)

Kaupankäyntiparit: BTC, ETH, USDT, NEO, KCS

Kaupankäyntikulut: 0.10%

Tuetut laitteet: Web, iOS sovellus, Android sovellus

Oma token: KCS, ERC-20 standardin equity token, joita omistamalla ikään kuin omistat myös pienen osan Kucoin-pörssiä ja saat pienen osuuden kaikista sivuston kaupankäyntikuluista

Turvallisuustekijät: Salasana, Google Authenticator, IP seulonta

Kucoin kryptopörssin etusivu
Kucoin kryptopörssin etusivu, jonka yläpalkissa on menu, bannerissa uudet tarjoukset ja keskellä vaihdetuimmat coinit.
Kucoin kryptopörssin kaupankäyntinäkymä
Kucoinin pörssinäkymä on erinomainen. Vasemmalla alhaalla näkyvät vahvistamattomat toimeksiannot, joiden avulla voit arvioida lyhyen ajan kurssikehitystä. Itse ostaminen ja myynti tapahtuu samoin kuin Binancella. Voit tehdä toimeksiannon klikkaamalla hintaa ja asettamalla myynti- tai ostomäärän. Hyväksyt toimeksiannon painamalla ”Buy” tai ”Sell” -painiketta. Kun toimeksianto saavuttaa keskipalkin, kauppa vahvistetaan.
Kuva Kucoinin markets sivusta, jossa näet listan vaihdettavista kryptovaluutoista ja niiden vaihtoparit
Kucoinin esimerkkisivu, jossa näet listan vaihdettavista kryptovaluutoista ja niiden vaihtoparit. Voit vaihtaa kryptovaluuttoja muun muassa suhteessa Bitcoiniin, Ethereumiin ja Neoon.

Rekisteröidy Kucoiniin linkkiä klikkaamalla:

Kucoin logo ja invitation code


 

Bittrex logo

Bittrex – varma suorittaja

Yhdysvaltalainen Bittrex on yksi suurimmista kryptovaluuttoja vaihtavista pörsseistä. Bittrex kärsii aika ajoin pienestä hitaudesta johtuen sen suuresta käyttäjämäärästä, mutta varsinaisia alasajoja on todella harvoin. Bittrexiä pidetään yleisesti luotettavana ja laadukkaana toimijana, jonka coinit ovat käyneet läpi sekä teknisen että laadullisen tarkastuksen. Bittrexin kehitystiimistä löytyy vahvaa osaamista ja yhteenlasketut vuodet tietoturvatekniikan parissa nousevat yli 50:nen. Tiimin jäseniä on työskennellyt muun muassa seuraavissa yrityksissä: Microsoft, Amazon ja Blackberry. Toimitusjohtajana toimiva Bill Shihara työskenteli aiemmin Amazonilla turvallisuusvastaavana.

Bittrex säilyttää suurta osaa (80-90%) hallinnassaan olevia kryptovaluuttoja netin ulkopuolella, joka parantaa palvelun tietoturvaa huomattavasti. Kaikki siirrot varmennetaan kaksiosaisen Google Authenticatorin avulla. Yleisesti ottaen Bittrex toimii nopeasti ja muutokset näkyvät tililläsi lähes reaaliaikaisesti.

Bittrex ei vaadi tunnistautumista ajokortin tai passin avulla, mutta sen kotimaasta johtuen Bittrex on velvoitettu huolehtimaan siitä, että sen käyttäjät eivät käytä tiliä esimerkiksi rahanpesuun, jonka vuoksi tilien jäädyttämisiä suurempia summia siirrettäessä on tapahtunut. Yhdysvaltain laki velvoittaa kaikki finanssialan yritykset KYC-tunnistautumiseen (KYC = Know Your Customer) oman maansa kansalaisille. Suosittelen toimittamaan heille tarvittavat asiakirjat Enhanced Verificationin kautta.

Ominaisuudet:

Vaihdettavat kryptovaluutat: yhteensä 273 kpl (päivitetty 8.5.2018. lähde Coinmarketcap.)

Kaupankäyntiparit: BTC, ETH, USDT

Kaupankäyntikulut: 0.25%

Tuetut laitteet: Web, ei virallista mobiiliappia

Turvallisuustekijät: Salasana, Google Authenticator

Kuva Bittrex pörssin etusivusta
Bittrex-pörssin etusivu on selkeä. Voit luokitella kryptovaluuttoja esimerkiksi niiden arvon, kurssikehityksen tai markkina-arvon mukaan. Näet päivän vaihdetuimmat ja eniten nousseet kurssit yläbannerista. Valikko löytyy sivun yläreunasta.
Bittrex kaupankäyntinäkymä
Bittrexin kaupankäyntinäkymä. Vasemmalla puolella alhaalla on lista vahvistamattomista ostotoimeksiannoista. BID-sarake näyttää korkeimmat tarjotut hinnat. Hinnat liikkuvat ylöspäin kohti suurinta tarjousta, joka vahvistetaan kun tarjoukselle löytyy ostaja. Vastaavasti myyntitoimeksiannot on listattu sivun oikealle puolelle.

Mikä pörsseistä kannattaa käyttää?

Se mitä kryptopörssiä kannattaa milloinkin käyttää, riippuu siitä mitä kryptovaluuttaa olet ostamassa. Voit tarkastaa jokaisen coinin vaihtopaikat Coinmarketcap.com-sivuston kautta. Valitse haluamasi valuutta ja klikkaa ”Markets”-välilehteä, jolloin näet volyymiltaan suurimmat kyseistä kryptovaluuttaa tarjoavat pörssit. Pääasiallisesti suosin itse Binancea ja Kucoinia aina kun mahdollista niiden erinomaisten kaupankäyntikulujen ja hyvän toimintavarmuuden ansiosta.

Kuva Coinmarketcapin markets -välilehdeltä

Voit tarkastaa kaikki valitsemasi pörssin tarjoamat coinit klikkaamalla pörssin nimeä Source-sarakkeesta.

Kuva Binancen kryptovaluuttavalikoimista

Kun kirjaudut kryptopörsseihin, käytä aina oikeita henkilötietojasi. Ei ole ennenkuulumatonta, että käyttäjän tili on jäädytetty, jolloin henkilöllisyys tarkastetaan. Mikäli tiedot eivät täsmää, voi edessä olla hidas ja pitkä, jopa kuukausien selvittely.

Kryptopörssien tulevaisuus

Kuva kännykästä ja kaupankäyntisovelluksesta
Arvioini mukaan tulevaisuuden kryptopörssit ovat hajautettuja, erityisesti mobiiliin suunnattuja sovelluksia

Edellä esitellyt kryptopörssit edustavat tämän hetken terävintä kärkeä. Tulevaisuudessa kryptomarkkinoiden luonne tulee kuitenkin vääjäämättä muuttumaan teknologian kehittyessä kohti hajautettuja toimintamalleja. Uskon, että suurin osa kryptovaluuttavaihdoista tehdään jo vuonna 2019 pörsseissä, jotka toimivat ainoastaan välittäjinä kahden käyttäjän välillä. Tämä mahdollistaa sen, että voit käydä kauppaa suoraan oman lompakkosi kautta ilman, että varoja täytyy siirtää pörssistä toiseen eri kryptovaluuttojen vaihtamiseksi. Hajautetut pörssit tulevat tarjoamaan myös perinteisiä vaihtopaikkoja paremmat hinnat ja huomattavan parannuksen turvallisuuteen, koska pelkkänä välittäjänä toimiva taho ei missään vaiheessa hallinnoi siirrettäviä varoja.

Yksi potentiaalisia tulevaisuuden vaihtopaikkoja on Loopring, johon voi halutessasi sijoittaa jo nyt Binancen kautta. Myös uudet sovellukset, kuten Ethos ja Qash tulevat viemään osan perinteisten pörssien asiakkaista. Näen erityisen suuren potentiaalin Ethoksen tulevassa mobiilisovelluksessa. Toki mielipidettäni pönkittää myös moninkertaistunut sijoitukseni kyseisen projektin tokeniin.