Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptokansalainen voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. S>.

Kryptovaluuttojen tulevaisuus

Kryptovaluuttojen tulevaisuus yksinkertaisesti selitettynä

Tiedän, että kaikki eivät tule olemaan samaa mieltä kanssani kun sanon, että kryptovaluutat tulevat muuttamaan maailmaa. Samanlainen ilmapiiri vallitsi 1990-luvun alkupuolella kun Internet otti ensimmäisiä askeliaan ihmisten arjessa. Uudelle tekniikalle naureskeltiin ja sitä pidettiin rikollisuuden, pornon ja huumekaupan mahdollistavana keksintönä, josta ei koskaan tulisi osaa joka päiväistä elämäämme. Nyt kaksikymmentä vuotta myöhemmin voimme katsoa taaksepäin ja nauraa asialle.

Samanlainen murros on tapahtumassa myös kryptovaluuttojen kanssa. Tällä hetkellä (joulukuu 2017) noin 0.5 prosenttia kaikesta maailman varallisuudesta on sidottuna kryptovaluuttaan ja noin 1 prosentti ihmisistä on jollain tavalla sidoksissa siihen. Pienistä luvuista huolimatta kehitys on kuitenkin nopeaa ja mikäli kasvu jatkuu samaa vauhtia, yhdeksän vuoden päästä noin puolet maailman väestöstä käyttää kryptovaluuttoja.

Tiedän, että mediat uutisoivat Bitcoinia ja kryptovaluuttoja paheksuvaan, jopa vihamieliseen sävyyn, mutta se on ymmärrettävää kun tiedostaa kuinka suuri muutos kryptovaluutoilla tulee mahdollisesti olemaan yhteiskunnassamme. Mikäli kehitys jatkuu samaa tahtia eivät lapsemme tule tuntemaan rahaa sellaisena kuin me sen koemme, kolikoina, pankkikortteina ja seteleinä, vaan siitä tulee osa internetissä olevaa digitaalista sisältöä, jota voi käyttää helposti millä tahansa verkossa olevalla laitteella.

Business Insiderin julkaiseman tutkimuksen mukaan 2.6 miljardilla ihmisellä ei ole pääsyä tai yhteyttä pankkiin. Esimerkiksi Nigeriassa, jossa väkiluku on yli 180 miljoonaa vain 6.7%:lla ihmisistä on mahdollisuus tallettaa rahaa muuten kuin käteisenä. Ajattele millainen globaali muutos on, että 20 euron Android-puhelin ei olekaan enää vain yhteydenpitoväline vaan toimii myös pankkitilinä. Eikä ainoastaan pankkitilinä, vaan puhelin muuttuu pankiksi, jonka avulla kuka tahansa voi lähettää ja vastaanottaa rahaa missä ja mihin tahansa maailmassa 24 tuntia vuorokaudessa. Raha siirtyy ilman pankkien siirtomaksuja suoraan käyttäjältä käyttäjälle ilman kolmatta osapuolta varmasti, nopeasti ja turvallisesti. Tämä on tulevaisuus, jonka kryptovaluutat mahdollistavat.

Kryptovaluuttojen päämäärä on saada pankit myös köyhien saavutettaviksi
Kryptovaluuttojen lähtökohtana on, että pankkipalvelut kuuluvat kaikille

Rahaliikenteen täydellinen uudistaminen ei kuitenkaan ole ainoa kryptovaluuttojen päämäärä, vaan niiden mukaan tuomat uudistukset tulevat koskettamaan kaikkia elämän osa-alueita. Ajattele itseohjautuvia autoja, jotka eivät itseasiassa ole vain tieteiselokuvien kuvitelmaa vuonna 2017, vaan todellisuutta, mutta niiden käyttö on vielä tällä hetkellä julkisessa liikenteessä hyvin rajattua. Seuraavaksi voit ajatella autoa, joka ei ole kenenkään omaisuutta vaan itsenäinen ”yritys”, joka toimii tekoälyn avulla ja käyttää itsenäisesti digitaalista valuuttaa siinä missä ihmisetkin. Voit ostaa käyttöoikeuden autoon maksamalla sille kulut ylläpidosta ja moottorin käyttämästä energiasta kun sinun tarvitsee liikkua paikasta toiseen. Kaikki itsenäisesti liikkuvat autot ovat yhteydessä toisiinsa maailman laajuisessa verkossa, joka oppii ja ylläpitää turvallista liikennettä ilman että ihmisten tarvitsee puuttua sen toimintaan. Tämä on vain yksi esimerkki siitä mitä kryptovaluutat, lohkoketjut, tekoäly ja niiden omaksuminen osaksi yhteiskuntaa tulevat merkitsemään tulevaisuudessa.

Kuva Dubain keskusasta.
Kaikki kryptovaluuttojen ja lohkoketjujen tuomat uudistukset eivät välttämättä ilmesty katukuvaan ensin Suomessa, vaan maailman suuret metropolit omaksuvat uudet ideat nopeammin.

Nämä yllä mainitut esimerkit saattavat kuulostaa utopialta, mutta ne kaikki tulevat olemaan todellisuutta nopeammin kuin uskommekaan. Se kuinka nopeasti omaksumme uuden tekniikan kertoo meistä hyvin paljon myös yhteiskuntana. Suomen ei kannata jäädä kehityksen ulkopuolelle, vaan osallistua aktiivisesti globaaliin muutokseen ja toimia edelläkävijänä niin lainsäädännön kuin teknologisen kehityksen puolella.

Tällä hetkellä kryptovaluuttojen kasvu on saavuttanut mittasuhteet, joita kukaan ei uskaltanut vielä vuosi sitten odottaa. Tuhansien prosenttien kasvu ei ole normaalia, mutta koskaan aikaisemmin maailmanhistoriassa ei ole ollut ilmiötä, jossa kuka tahansa, niin rikas kuin köyhä voi ottaa osaa ja sijoittaa tulevaisuuden teknologiaan yhtä helposti. Kryptovaluuttojen kasvua verrataan usein Alankomaissa 1630-luvulla tapahtuneeseen kuplaan, jossa tulppaanien sipulit kasvattivat arvoaan mittasuhteisiin, joka oli irti todellisuudesta.

Välillä kryptovaluuttojen kehitystä verrataan 2000-luvun alun dotcom-kuplaan, jossa internet-osakkeiden arvonnousun myötä markkinat ylikuumentuivat ja osakekurssit lähtivät lopulta jyrkkään laskuun. Internet-osakkeiden kurssit myöhemmin kuitenkin palautuivat, nousivat yli aikaisempien huippujen ja – kuten kaikki tiedämme – internetistä tuli oleellinen osa ihmisten jokapäiväistä elämää. Kryptovaluuttojen kasvua ja ennusteita voidaan toki verrata näihin aikaisempiin kupliin, mutta tulee myös huomioida, että NASDAQ:issa tapahtunut kasvu oli siinä mielessä rajoittunutta, että sijoittamiseen osallistuminen oli esimerkiksi normaalille suomalaiselle huomattavan haastavaa puhumattakaan köyhästä filippiiniläisestä.

Dotcom-kuplan puhjetessa Internet- ja niihin liittyvien teknologiaosakkeiden arvo oli yli 2 900 miljardia dollaria. Tällä hetkellä globaalin 24 tuntia vuorokaudessa auki olevan kryptomarkkinan kokonaismarkkina-arvo on noin 200 miljardia dollaria (päivitetty 1.1.2019).

Mikäli haluat osallistua sijoittamiseen, löydät helpot ja turvalliset ohjeet täältä.