Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptokansalainen voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. S>.

Kryptovaluuttojen sanasto

Kuva sanakirjasta ja teksti Kryptovaluutat: sanasto - yleisimmät termit ja lyhenteet selkeästi

Tässä artikkelissa käydään läpi Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen kanssa käytettyjä termejä ja sanoja, joiden ymmärtäminen on jokaiselle ilmiöstä kiinnostuneelle tärkeää.

Kryptopörsseihin liittyviä termejä:

Market Cap: suom. markkina-arvo. Markkina-arvo on tietyn kryptovaluutan pörssissä oleva hinta kerrottuna sen coinien (tai tokeneiden) kierrossa olevalla lukumäärällä. Kertoo kryptovaluutan kokonaisarvon.

Volume (24h): Tarkoittaa sitä määrää, kuinka paljon kryptovaluuttaa on vaihdettu viimeisen vuorokauden aikana. Kasvaneesta volyymistä voi teoriassa ennakoida kurssin muutoksia.

Circulating Supply: suom. levikki. tarkoittaa tietyn kryptovaluutan kierrossa olevaa yhteismäärää, eli montako kappaletta kyseistä kryptovaluuttaa on markkinoilla.

Max Supply: Suomeksi maksimilevikki, eli tietyn kryptovaluutan kierrossa olevien yksiköiden maksimimäärä, joka ei voi ylittyä. Maksimilevikki antaa viitteitä siitä, kuinka suureksi kunkin kryptovaluutan hinta voi kasvaa.

Esimerkkipäättely:

Kryptovaluutan X:n tämän hetkiset faktat ovat seuraavat:

Markkina-arvo: 100 000 000 $
Hinta: 5 $
Levikki: 20 000 000 tokenia
Maksimilevikki: 20 000 000 tokenia

Mikäli arvioit, että kryptovaluutta X voi nousta markkina-arvoltaan 5 miljardin arvoiseksi, voit käyttää seuraavaa laskutoimistusta:

Odotusarvo / markkina-arvo * hinta = uusi hinta
5000000000/100000000*5 $ = 250 $

Jos kryptovaluutta saavuttaa arvioimasi markkina-arvon, tulee sen hinta olemaan 250 $, jolloin sijoitettu pääomasi kasvaisi 5000 % eli 50 kertaiseksi.

Kryptovaluuttoihin liittyvää sanastoa ja lyhenteitä:

Altcoin: Altcoineilla tarkoitetaan kaikki kryptovaluuttoja, poislukien Bitcoin. Jos tai kun Bitcoinin merkitys heikkenee, voi myös altcoin-sanan merkitys muuttua.

ATH: All time high, eli kaikkien aikojen ennätys.

Bull & bear: Bull marketilla tarkoitetaan nousevaa markkinaa, Bear marketilla laskevaa, pienen volyymin kaupankäyntiä. Adjektiiviä ”Bullish” käytetään vahvan kurssin nousun yhteydessä.

Cloud mining: Palvelu, jossa käyttäjä voi vuokrata louhintatehoa kryptovaluuttojen louhimista varten. Palvelun ostaja saa rahoilleen vastinetta ja palvelun tarjoaja ottaa luonnollisesti oman osansa voitoista. Valitse yhteistyökumppanisi huolellisesti. Mukana on takuulla myös huijareita.

Coin: Kryptovaluutat ovat käytännössä joko coineja tai tokeneita. Coin on maksamiseen suunniteltu kryptovaluutta, jonka pääasiallinen funktio on toimia vaihdon välineenä monessa eri tarkoituksessa. Coin on lyhyesti ilmaistuna digitaalista rahaa, jota käytetään maksamiseen. Tokeniin voidaan ohjelmoida maksamisen lisäksi myös muita toiminnallisuuksia ja se toimii usein vain tietyn lohkoketjun sisällä. Lue lisää aiheeseen liittyen täältä.

DYOR: DYOR = do your own research. Kehotus tutkimaan asiaa itse ennen ostopäätöstä.

Fiat: Fiatilla tarkoitetaan yleisessä käytössä olevia valtiollisia valuuttoja, kuten Euroja ja Dollareita.

FOMO: FOMO = fear of missing out. Tarkoittaa pelkoa jäädä nopeasti nousevan kurssikehityksen ulkopuolelle. FOMO:on mukaan lähteminen on helppo tapa hävitä rahaa. Usein satoja prosentteja noussut kurssi korjautuu alaspäin.

Fork: Fork tarkoittaa kryptovaluutalle tapahtuvaa ohjelmistopäivitystä, jossa luodaan uusi valuutta vanhan pohjalta. Uusi valuutta voi olla yhteensopiva vanhan valuutan kanssa (soft fork) tai täysin uusi valuutta (hard fork). Esimerkki forkatusta kryptovaluutasta on esimerkiksi Bitcoinista forkattu Bitcoin Cash. Tässä oppaassa kerrotaan tarkemmin eri forkeista.

FUD: FUD = Fear, Uncertainty & Doubt. Tarkoittaa käytännössä markkinoilla ilmenevää pelkoa, joka voi johtaa paniikkikäyttäytymiseen ja usein kurssien nopeaan väliaikaiseen laskuun. FUD:in takana voi olla feikkiuutisia, oikeita uutisia tai esimerkiksi kryptovaluuttojen kansallisiin regulaatioihin liittyviä päätöksiä.

Hodl: HODL = HOLD. suom. pidä Tarkoittaa kryptovaluuttasijoituksen säilyttämistä kurssiheilahteluista huolimatta.

ICO: ICO = Initial Coin Offering. Riskisijoittamisen muoto, jossa aloitteleva kryptovaluuttaprojekti järjestää julkisen rahoituskierroksen toimintansa ylläpitämiseksi. ICO:on osallistuvat henkilöt voivat ostaa projektiin liittyviä coineja tai tokeneita usein ”alennettuun hintaan”. ICO:ihin sijoittaessa kannattaa olla hyvin tarkkana, koska huijareita on liikkeellä paljon. Lisätietoa täällä.

Lightning Network: suom. salamaverkko. Bitcoinin lohkoketjuun suunniteltu uudistus, jonka tulisi teoriassa mahdollistaa huomattavasti aiempaa nopeammat ja halvemmat transaktiot. Lue lisää tästä linkistä: Opas – näin toimii salamaverkko.

Lompakko: eng. wallet. Kryptovaluuttoja säilytetään erilaisissa lompakoissa tai pörsseissä. Käytännössä hyvin useat kryptovaluutat voidaan säilöä suoraan niiden omaan lohkoketjuun, jolloin lompakko toimii ainoastaan graafisena käyttöliittymänä varojen hallintaan. Lohkoketjuun säilötyt varat voidaan vapauttaa salausavaimen avulla. Lompakossa varojen säilyttäminen on pörssiä turvallisempaa.

Mining: suom. louhinta. Louhinnalla tarkoitetaan käytännössä lohkoketjujen ylläpitoa ja niissä tapahtuvien transaktioiden vahvistamista. Vastineeksi lohkoketjujen ylläpitosta osallistuville koneille maksetaan palkkiona pieniä määriä ylläpidettyä kryptovaluuttaa.

Node: Lohkoketjun ylläpitoon osallistuva palvelin.

Pörssi: myös kryptopörssi. Yleensä nettiin perustettu palvelu, jossa voit ostaa, myydä ja vaihtaa kryptovaluuttoja. Lisätietoa parhaista pörsseistä löydät täältä.

Satoshi: Satoshi on yksi sadasmiljoonasosa (0,00000001) Bitcoinista, eli Bitcoinin pienin yksikkö. ”Satoshi on sama Bitcoinille kuin sentti on Eurolle”.

Shilling: suom. hopottaa, hypettää, ylistää. Tarkoittaa samaa kuin mainostaminen.

Shitcoin: Roskakolikko ilman käyttötarkoitusta ja tulevaisuutta. Se luokitellaanko tietty coini shitcoiniksi on lähes aina mielipidekysymys.

Smart contract: suom. älysopimus. Lohkoketjuun tehty älykäs sopimus. Lisätietoa täällä.

Token: Tokenit ovat tietyssä lohkoketjussa toimivia kryptovaluuttoja, joilla on välinearvoa ja niitä käytetään vaihdon välineinä erilaisessa transaktioissa. Tokeneilla voi olla myös muuta sisäänrakennettua ja ohjelmoitua arvoa. Coinin ja tokenin välinen ero on arkikielessä hyvin häilyvä. Lisätietoa täällä.

Transaktio: kryptovaluutoilla tehtävä osto, myynti tai vaihto, jossa coinit tai tokenit vaihtavat omistajaa.

Whale: Suursijoittaja, jolla on valtaa ja rahaa saada aikaa suuriakin kurssimuutoksia.

Whitepaper: White paper on sijoittajan tärkein työkalu. Sinun tulisi aina tutustua projektin, tai tutkimasi kryptovaluutan white paperiin ennen sijoituspäätöstä. Whitepaperista selviää kaikki olennainen projektiin liittyen, tekninen toteutus, projektin aikataulu, projektitiimin kuvaus ja hyvin olennainen tokenin tai coinin käyttöarvon määrittely. Ilman toimivaa coinin tai tokenin funktiota projektilla ei mielestäni ole varsinaista arvoa, koska sijoittaessasi kryptovaluuttoihin, et varsinaisesti sijoita itse yritykseen, vaan ostat vain ja ainoastaan projektin omaa kryptovaluuttaa.