Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptokansalainen voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. S>.

Kryptovaluuttaopas: Monero

Mikä on Monero? Onko Monerolle muitakin käyttötarkoituksia kuin rikollinen toiminta? Kyseessä on yksi vanhimmista kryptovaluutoista privaattikryptojen kategoriassa. Tässä artikkelissa käydään läpi Moneron historia, teknologia, erot kilpailijoihin sekä Moneron soveltuvuus sijoituskohteeksi. Lopuksi kerromme vielä, mikä on Moneron kurssi.

Mikä on Monero?

Monero on kryptovaluutta sanan varsinaisessa merkityksessä. Monero on mahdollista löytää markkinoilta lyhenteellä XMR. Se kuuluu privaattikryptojen kategoriaan, mikä tarkoittaa sitä, että se piilottaa lohkoketjunsa datan uteliaiden katseilta. Moneron pahimpia kilpailijoita ovat muut privaattikryptot, kuten Zcash, Verge ja Grin. Monero on selviytynyt erinomaisesti kaikkia kilpailijoitaan vastaan, ja kyseessä onkin ehdottomasti koko privaattikategorian tunnetuin kryptovaluutta.

Vaikka Monero kuuluukin kryptovaluuttojen valuuttakategoriaan, niin se ei kilpaile suoranaisesti esimerkiksi Bitcoinin, Litecoinin tai Bitcoin Cashin kanssa. Moneron kilpailuetuna edellä mainittuihin kryptovaluuttoihin voidaan pitää Moneron erinomaisia privaattiominaisuuksia.

Moneron historia

Moneron historia ulottuu aina vuoteen 2014, jolloin Bitcointalk-foorumilla vaikuttava nimimerkki thankful_for_today ilmoitti BitMonero nimisen kryptovaluutan julkaisusta. Kyseessä oli Bytecoin nimisen kryptovaluutan forkki. Teknisesti tarkasteltuna BitMonero ei kuitenkaan haarautunut Bytecoinin lohkoketjusta, vaan sen koodi oli ainoastaan kopioitu Bytecoinilta. BitMonerolla oli siis täysin oma lohkoketjunsa.

BitMonero ei saavuttanut kovinkaan suurta kiinnostusta kryptovaluuttamaailmassa ja nimimerkki thankful_for_today hävisi pian BitMoneron julkaisun jälkeen sen kehitystiimistä. Tämän jälkeen Bitcointalk-yhteisö otti projektin haltuunsa ja vaihtoi sen nimeksi Monero.

Monerolla ei nimettyä perustajaa tai toimitusjohtajaa, vaan sen kehitystyö on Bitcoinin tavoin täysin hajautettua, ja suurin osa Moneron tiimistä toimii edelleen ainoastaan nimimerkin takana.

Monero on ylittänyt viime vuosien aikana useasti uutiskynnyksen myös Suomessa. Pääasiassa julkisuus on ollut peräisin Moneroon liittyvästä rikollisesta toiminnasta. Monero onkin yhä edelleen yksi suosituimmista rikollisten käyttämistä kryptovaluutoista. Vaikka privaattikryptovaluutat Moneron johdolla ovatkin rikollisten suosiossa, niin niillä on myös monia täysin laillisia käyttökohteita.

Moneron teknologia

Monero on Bitcoinin tavoin ”perinteisellä” tavalla louhittava kryptovaluutta. Uudet Monerot syntyvät maailmaan louhinnan yhteydessä. Se käyttää Bitcoinista ja Litecoinista tuttua Proof of Work -konsensusalgoritmia. Monero on rakennettu ASIC-resistantiksi, joten sen louhinta ei onnistu ASIC-laitteilla.

Alla on lyhyt esittely Monerosta.

Monero on privaattikryptovaluutta, joka tarkoittaa, että sen lohkoketjun data on piilotettu. Monero ja muut privaattikryptovaluutat ratkaisevat siis lohkoketjun julkisuusongelman. Mitä tällä sitten oikein tarkoitetaan?

Bitcoinin tapauksessa kaikki lohkoketjun transaktiot suoritetaan aina julkisesta avaimesta, eli Bitcoin-lompakon osoitteesta. Osoitteet ja transaktiot ovat siis näkyvillä Bitcoinin lohkoketjussa. Privaattiavain on lompakon haltijalla ja tämän privaattiavaimen avulla haltijan on mahdollista hallinnoida kyseisessä osoitteessa olevia bitcoineja

Monero puolestaan lähestyy edellä mainittua asiaa eri tavalla. Moneron tapauksessa käytössä on peräti kolme erilaista avainta. Nämä avaimet ovat privaattiavain, julkinen avain ja ns. view key. Privaattiavain ja julkinen avain toimivat vastaavalla tavalla mitä Bitcoininkin tapauksessa. View key on puolestaan avain, joka voi olla ainoastaan käyttäjän itsensä tiedossa. Se on kuitenkin mahdollista antaa myös kolmannelle osapuolelle, jolloin sen avulla on mahdollista nähdä kaikki kyseisestä osoitteesta suoritetut transaktiot.

Monero suojaa siis transaktion lähettäjän ja vastaanottajan tiedot. Tämä mahdollistetaan ns. ring signature -toimenpiteen avulla. Ring signature -toimenpide tarkoittaa sitä, että transaktion lähettäjän osoite sotketaan yhdistelemällä siihen muita satunnaisia osoitteita, jotka on poimittu Moneron lohkoketjusta.

Moneron teknologian avulla transaktion vastaanottajan, lähettäjän ja itse transaktion tiedot on suojattu. Nämä ominaisuudet erottavat Moneron useimmista muista kryptovaluutoista.

Monero vs kilpailijat

Monero on tällä hetkellä ehdottomasti markkinoiden suurin ja käytetyin privaattikryptovaluutta. Moneron pahimmat kilpailijat ovat Zcash, Verge ja Grin. Edellä mainittujen lisäksi myös Dash tarjoaa käyttäjilleen privaattiominaisuuden ja Litecoiniin se on suunnitteilla. Kilpailu privaattikryptovaluuttojen kategoriassa on siis kovaa ja se myös varmasti kiihtyy entisestään tulevaisuudessa.

Yllä olevalla videolla on hyvä vertailu. Kaikki privaattikryptovaluutat eroavat toisistaan siinä, että ne toteuttavat salauksen hieman eri tavoin. Ne eroavat toisistaan myös siinä, miten niiden louhinta on toteutettu.

Monero sijoituskohteena

Moneron tulevaisuus näyttää tällä hetkellä suhteellisen valoisalta. Monet tunnetut kryptoalan vaikuttajat uskovat Moneron jatkavan menestystään privaattikryptovaluuttojen kategoriassa. Yksityisyyden tarve tulee kasvamaan tulevaisuudessa entisestään, ja monet tulevatkin tarvitsemaan parempaa suojaa kuin mitä Bitcoinin lohkoketju tällä hetkellä pystyy tarjoamaan. Moneron tarjoamia ominaisuuksia tarvitsevat myös perinteiset yritykset ja tavalliset kuluttajat, joten Monerosta ei voida puhua ainoastaan rikollisten luottovaluuttana.

Sijoittajien kannalta tarkasteltuna privaattikryptovaluuttoihin sijoittaminen sisältää aina sääntelyn riskin. Jotkin suuret pörssit ovat esimerkiksi poistaneet privaattikryptovaluuttoja valikoimistaan. Privaattikryptovaluutat rikkovat rahanpesusäädöksiä, jotka edellyttävät, että transaktion molemmat osapuolet ovat tiedossa. Mikäli osapuolet eivät ole tiedossa, niin se tietää ongelmia kryptopörssille. Kuitenkaan mahdollinen regulaatio ja joistain kryptopörsseistä ulos heittäminen eivät poista tarvetta Moneron kaltaiselle kryptovaluutalle.

Monero kurssi

Monero on saatavilla esimerkiksi maailman suosituimmassa kryptopörssissä eli Binancessa. Voit hankkia sitä bitcoineilla, jotka voit ensin ostaa esimerkiksi Coinbasesta, Coinmotionista tai Northcryptosta euroilla.

Mikäli haluat siirtää omistuksesi pois pörssistä, niin Ledger Nano X ja Ledger Nano S -kryptovaluuttalompakot ovat erinomaisia vaihtoehtoja Moneroiden säilytykseen. Monero tarjoaa myös turvallista desktop-lompakkoa, joka on mahdollista ladata itselleen osoitteesta web.getmonero.org/downloads.

Kuva: Mark Harrison on Unsplash