Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptokansalainen voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. S>.

Kryptovaluuttaopas: Ethereum

Ethereum logo ja teksti "Ethereum on lohkoketjujen kuningas"

Mikä on Ethereum? Kyseessä on markkinoiden johtava alusta hajautetuilla sovelluksille sekä älysopimuksille. Tästä artikkelista Ethereumin historian, teknisen toiminnan, erot kilpailijoihin sekä soveltuvuuden sijoituskohteena. Kerromme myös, mikä on Ethereumin kurssi.

Mikä on Ethereum?

Ethereum kuuluu selkeästi ns. platform-kategoriaan, kun puhutaan kryptovaluutoista. Tämän kategorian kryptovaluutat ovat kokonaisia ekosysteemejä hajautetuille sovelluksille (Dapp) sekä älysopimukselle.

Käytännössä Ethereum on siis enemmänkin käyttöjärjestelmä, ja voit verrata sitä tietyllä tavoin Android- ja iOS-käyttöjärjestelmiin. Ethereumin sisällä rakennettaan Androidin ja iOS:n tavoin erilaisia sovelluksia, mutta nyt kun on kyse kryptovaluutoista, niitä kutsutaan nimellä Dapp eli Decentralized Appliaction.

Ethereumilla on paljon kilpailijoita, joista tunnetuimmat ovat EOS, Tezos, TRON ja NEO. Näiden eroihin palataan myöhemmin.

Ethereum-platformilla on oma natiivivaluuttansa, joka on nimeltään Ether. Sen lyhenne on ETH. Puhekielessä Etheriä ja Ethereumia käytetään molempia, eli useimmat meistä sanovat ”Ostin tänään Ethereumia” eikä ”Etheriä”, mikä olisi oikea muoto.

Ethereumin historia

Ethereum on yksi markkinoiden vanhimmista kryptovaluutoista, sillä sen white paper on julkaistu jo vuoden 2013 lopulla. Ethereumin perustajaksi on usein nimetty venäläinen ohjelmoija Vitalik Buterin (alla olevassa kuvassa).

vitalik buterin
Vitalik Buterin muutaman vuoden takaa.

Todellisuudessa Ethereumin perustamisvaiheessa mukana oli monia muitakin alan guruja (esim. Cardanon perustaja Charles Hoskinson), mutta projekti on aina henkilöitynyt Buteriniin, joka vetää sitä tälläkin hetkellä.

Ethereum syntyi tarpeesta luoda ohjelmointikieli Bitcoinille, jonka avulla sen lohkoketjuun voitaisiin tehdä sovelluksia. Kun tämä kehityssuunta ei saanut tuulta alleen, päätettiin perustaa kokonaan uusi lohkoketjualusta.

Ethereum keräsi noin 20 miljoonaa dollaria ICO:ssa eli joukkorahoituksessa vuonna 2014 ja lähti käyntiin vuonna 2015. Ethereum alkoi kerätä paljon julkisuutta vuonna 2016, jolloin sitä kohtasi myös sen historian suurin uhka.

The DAO -hakkerointi sai aikaan valtavan kiistelyn Ethereum-yhteisössä, jonka seurauksena lohkoketju haarautui hard forkissa kahteen osaan. Ethereum Classic -kryptovaluutta on lohkoketjun alkuperäinen haara ja Ethereum on siitä forkannut osa, jossa The DAO -hakkerointi oli peruutettu.

Vuoden 2017/2018 kryptoralli oli Ethereumin juhlaa. Yli 90% ICO:sta järjestettiin Ethereum-alustalla, mikä lisäsi sen suosiota ja kohotti kurssia valtavasti.

Ethereumin teknologia

Ethereum on ns. 2. sukupolven kryptovaluutta, kun Bitcoin on 1. sukupolven kryptovaluutta. Tällä tarkoitetaan sitä, että Ethereum aloitti älysopimus-platformien aikakauden.

Teknisesti se on kuitenkin lähempänä Bitcoinia kuin kilpailijoitaan. Ethereum käyttää Bitcoinin tavoin Proof of Work -konsensusalgoritmia. Tämä tarkoittaa sitä, että lohkoketjun louhinta suoritetaan fyysisillä louhintalaitteilla.

Ero Bitcoiniin tulee tiivistelgoritmista, joka on Ethereumissa Ethash (Bitcoinissa SHA-256). Tämän ansiosta Ethereumia myös GPU-louhinta on ollut kannattavaa (katso kuva).

ethereum GPU louhinta
Kuvassa on näytönohjaimista (GPU) rakennettu louhintarig.

Ethereum on kapasiteetiltaan selkeästi Bitcoinia parempi. Uusia lohkoja syntyy 12-15 sekunnin välein ja transaktiokapasiteetti on noin 15 TPS eli karkeasti tuplat Bitcoiniin verrattuna. Lyhyt lohkoaika tekee transaktioista myös huomattavasti nopeampia.

Ethereum on luotu käyttöjärjestelmäksi älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille. Älysopimukset ohjelmoidaan käyttäen siihen varta vasten luotua Solidity-kieltä. Ethereum tarjoaa frameworkin sovelluskehittäjille luoda applikaatiota, minkä lisäksi Ethereumin sisälle voidaan luoda myös omia kryptovaluuttoja, joita kutsutaan silloin tokeneiksi.

Suurin osa maailmaan luoduista tokeneista on tehty Ethereum-alustalle ja noudattaa sen ERC20-standardia.

Ethereum vs kilpailijat

Ethereum on siis 2. sukupolven kryptovaluutta, mutta sen kilpailijat ovat jo 3. sukupolvea. Tällä tarkoitetaan karkeasti sanottuna sitä, että uudet platformit ovat ratkaisseet Ethereumin ja Bitcoinin pullonkaulat skaalautuvuuden osalta.

Ratkaisun taustalla on Proof of Stake -konsensuslagoritmi sekä sen eri variantit, joista suosituin lienee DPoS eli Delegated Proof of Stake (mm. EOS ja TRON). Tässä konsensusmallissa ei ole lainkaan fyysisiä louhintalaitteita, jotka aiheuttavat ongelmia Bitcoinin ja Ethereumin kohdalla.

eos.io
EOS on yksi Ethereumin suurimmista kilpailijoista.

Sähkönkulutus häviää pois, minkä lisäksi kapasiteetti kasvaa yli 100-kertaiseksi (1000-5000 TPS). Louhijoita kutsutaan PoS-järjestelmissä usein validaattoreiksi, mitkä ovat sijoittajien valitsemia ylläpitäjiä. Ne verifioivat uudet transaktiot ja luovat uudet lohkot.

Validaattori yleensä steikkaa eli panostaa suuren määrän ko. tokeneita, jolloin hänellä on insentiivi toimia oikein.

Ethereumin vahvuutena on sen pitkä ikä ja asema markkinoilla, hieman samoin kuin Bitcoinilla omassa kategoriassaan. Ethereumilla on valtavasti enemmän sovelluskehittäjiä sekä tukijoita verrattuna uusiin tulokkaisiin.

Ethereum sijoituskohteena ja Ethereum kurssi

Ethereumia täytyy verrata sijoituskohteena muihin platform-kategorian kryptovaluuttoihin (EOS, TRON, Tezos, NEO jne.). Vertaus on hieman sama kuin Android vs iOS. Teknisten ominaisuuksien lisäksi kyse on paljon siitä, mille alustalle luodaan suosituimmat applikaatiot.

Tällä hetkellä Ethereum on teknisesti paljon jäljessä, mutta vuosien 2020-2022 se päivittyy Ethereum 2.0 -versioon. Tämän myötä Ethereum siirtyy myös Proof of Stake -konsensusmalliin ja pudottaa fyysiset louhijat pois. Samalla sen kapasiteetti kasvaa kilpailijoiden tasolle.

Ethereum kurssi

Jos haluat hankkia Ethereumia (eli Etheriä), se onnistuu helposti euroilla suomalaisista Coinmotion ja Northcrypto -pörsseistä. Tämän lisäksi globaalisti tunnetut Coinbase ja Binance ovat suosittuja vaihtoehtoja. Kaikki neljä ovat luotettavia ja tunnettuja kauppapaikkoja.

Voit säilyttää ETH-tokeneita siinä palvelussa, josta ostit ne. Tämän lisäksi kaikki tunnetuimmat lompakot tukevat nykyisin Etheriä. Esimerkiksi desktop-lompakko Exodus tai mobiililompakko TrustWallet ovat hyviä vaihtoehtoja.

Jos kaipaat ultimaattista turvaa, Ledger Nano S, Ledger Nano X tai Trezor Model T -mobiililompakko on silloin valintasi.

Saat lisätietoa alla olevalta videolta.

Kuva: Flickr / TechCrunch, Лечение Наркомании from Pixabay