Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptokansalainen voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. S>.

Kryptovaluuttaopas: EOS

Mikä on EOS? Kyseessä on kolmannen sukupolven platform-kategorian kryptovaluutta. Projektilla on kovat tavoitteet ja paljon osaamista takanaan. Tämän artikkelin tavoitteena on esitellä EOS-projekti. Kerromme myös, millainen EOS on sijoituskohteena sekä mikä on EOS kurssi.

Mikä on EOS?

EOS kuuluu kryptovaluuttojen platform-kategoriaan. EOS on kolmannen sukupolven kryptovaluutta, jonka päälle on mahdollista rakentaa hajautettuja sovelluksia (dApp). EOS-järjestelmän suurimmat kilpailijat ovat Ethereum, TRON, Cardano ja NEO. Kilpailu kryptovaluuttojen alustojen kategoriassa on siis kovaa. Kaikki edellä mainitut alustat ovat kokonaisia ekosysteemejä, jotka tarjoavat hieman erilaisia ominaisuuksia sovelluskehittäjien käyttöön.

EOS-alustan virallinen nimi on EOS.IO. Käytämme tässä artikkelissa kuitenkin selvyyden vuoksi lyhennettä EOS. Myös järjestelmän perustana olevasta tokenista käytetään samaa EOS-nimitystä.

EOS historia

EOS:n taustalla on amerikkalainen sovelluskehittäjä Dan Larimer. Larimer on tuttu myös muista menestyneistä kryptovaluuttaprojekteista (Bitshares ja Steemit). Monien mielestä Dan Larimerin kokemus kryptovaluuttojen parissa työskentelystä on yksi kryptovaluuttamaailman kovimmista.

EOS on Dan Larimerin kolmas kryptovaluuttaprojekti. Se käyttää hyödyksi teknologiaa, joka on hioutunut huippuunsa jo Bitshares ja Steemit -projektien myötä. EOS:n white paper julkaistiin vuoden 2017 heinäkuussa. Itse projekti puolestaan käynnistyi vielä saman vuoden elokuussa.

block one
Kuvakaappaus sivulta Block.one

EOS:n takana on yksityinen teknologiayhtiö Block One, jonka perustivat edellä mainittu Dan Larimer sekä Brendan Blumer. Vasta 32-vuotias Blumer on jo nyt yksi kryptomaailman rikkaimmista henkilöistä. EOS oli hurjassa vedossa heti perustamisestaan lähtien. Projektin ICO kesti kokonaisen vuoden, jonka aikana se keräsi jopa yli neljän miljardin rahoituspotin. EOS:n ICO onkin ehdottomasti yksi kryptovaluuttojen historian suurimpia.

EOS MainNet käynnistyi vuoden 2018 kesäkuussa. MainNet:in alkutaival oli hyvin buginen, mutta alkukankeuden jälkeen MainNet on rullannut mallikkaasti. EOS järjesti ICO:n Ethereumin alustalla, joten MainNetin valmistuttua suoritettiin myös token swap. Tämä tarkoitti sitä, että projektin tokenit siirrettiin Ethereumin lohkoketjusta sen omaan lohkoketjuun.

EOS teknologia

EOS käyttää Delegated Proof of Stake -nimistä konsensusalgoritmia (DPos). Se on Dan Larimerin vuonna 2014 kehittämä Proof of Staken versio, jota Larimer on hyödyntänyt myös aikaisemmissa projekteissaan. Tämä tarkoittaa sitä, että verkon ylläpito ei tarvitse Bitcoinista tuttuja louhintalaitteita.

Delegated Proof of Stake on PoS-variaatio, jossa verkon ylläpidosta vastaavat delegaatit / validaattorit eli ylläpitäjät ovat verkon käyttäjien valitsemia. EOS-tokenin omistajat voivat osallistua EOS:n verkkoa ylläpitävien 21 delegaatin valintaan.

Kritisoijien mielestä tämä malli keskittää valtaa liikaa samoille tahoille, kun taas mallin puolustajat ovat sitä mieltä, että kyseessä on demokraattinen ratkaisu. EOS onkin kohdannut historiansa saatossa myös joitain järjestelmän ylläpitäjiä eli delegaatteja koskevia kohuja. Kyseisten tahojen sanotaankin esimerkiksi jäädyttäneen tilejä sekä peruneen EOS-lohkoketjussa tapahtuneita transaktioita.

eos validators
EOS:n validaattoreita / delegaatteja sivustolta eosauthority.com

Monet kuvailevat EOS:n olevan ikään kuin virtuaalinen tietokone ja ensimmäinen lohkoketjuun luotu käyttöjärjestelmä. EOS tarjoaa kehittäjille valmiita palikoita, joita hyödyntämällä näiden on huomattavasti aiempaa helpompi luoda uusia hajautettuja sovelluksia. EOS-järjestelmä sisältää myös verkkokapasiteettia pilvitalletuksiin. Tämä mahdollistaa sen, että sovelluskehittäjien on helppoa astua EOS-maailmaan sisään.

Monissa muissa järjestelmissä hajautettujen sovellusten pyörittäminen vaatii erillisen maksun. EOS ei kuitenkaan vaadi tällaisia maksuja, ja mahdollinen maksutonta verkkoa kuormittava spämmäys on ehkäisty steikkauksen (englanniksi staking) avulla. Verkon kapasiteettia on siis mahdollista saada käyttöön samassa suhteessa kuin on steikkauksessa valmis panostamaan tokeneita. Verkkoa spämmäävien tahojen olisi siis hankittava EOS-tokeneita toteuttaakseen omia tarkoitusperiään, eikä se olisi niille taloudellisesti kannattavaa.

EOS vs kilpailijat

EOS on kolmannen sukupolven platform-kategorian kryptovaluutta. Sen suurimpia kilpailijoita ovat Ethereum, TRON ja NEO. Ethereum on toisen sukupolven kryptovaluutta, kun taas muut ovat kolmannen sukupolven kryptovaluuttoja.

EOS pyrkii erottautumaan kilpailijoistaan mm. siinä, että muissa platformeissa dApp-sovellusten käyttäminen ei ole ilmaista. Ethereumissa transaktioiden suorittaminen ja sovellusten käyttäminen maksaa ja vaatii ns. bensaa, jota kutsutaan nimellä gas. NEO on luonut samaan tarkoitukseen jopa gas nimisen tokenin, jolla on mahdollista käydä kauppaa pörsseissä. EOS-järjestelmässä sovellusten käyttäminen on ilmaista ja mahdolliset spämmäysongelmat on ratkaistu steikkauksen avulla.

Kilpailijoista poiketen EOS pyrkii myös helpottamaan sovelluskehittäjien työtä esimerkiksi pilvitalletusten avulla. EOS onkin järjestelmä, jonka voi kuvitella olevan ikään kuin virtuaalinen tietokone. Monet kritisoijat ovatkin pohtineet, että voidaanko EOS:ista käyttää edes nimitystä blockchain, vai onko kyseessä ainoastaan suuri virtuaalinen käyttöjärjestelmä, johon on mahdollista luoda erilaisia sovelluksia.

EOS sijoittaminen

EOS on saanut itselleen lisänimen Ethereumin tappaja. Kyseessä on kolmannen sukupolven platform, joka ratkaisee Ethereumista tutut skaalautuvuusongelmat. EOS ei vaadi sähköä kuluttavaa louhintaa ja se tarjoaa erittäin suuren kapasiteetin dApp-sovellusten pyörittämiseen. EOS on tällä hetkellä markkina-arvolla ja suosiolla mitattuna selkeästi Ethereumin suurin haastaja. EOS on mielenkiintoinen sijoituskohde myös siinä mielessä, että se tarjoaa monia sen kilpailijoista poikkeavia ominaisuuksia.

EOS:n tulevaisuudennäkymiä kirkastaa myös sen taustalla olevan Block One -yrityksen keräämä neljän miljardin dollarin potti. Projektin kehitystyö on siis turvattu pitkälle tulevaisuuteen. Rahoituksen lisäksi myös projektin taustat ovat kunnossa.

EOS kurssi

EOS löytyy Coinbasen valikoimista, joten sen hankkiminen euroilla onnistuu helposti tilisiirrolla. EOS löytyy myös muista suurista kryptovaluuttapörsseistä, kuten Binancesta, josta sitä on mahdollista hankkia kryptovaluutoilla. Mikäli haluat siirtää omistuksesi luotettavaan lompakkoon, niin Ledger Nano S ja Ledger Nano X tukevat EOS-tokenia.

Osta EOS nyt Coinbasesta!