Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptokansalainen voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. S>.

Kryptovaluuttaopas: DigiByte

Mikä on DigiByte? DigiByte on yhteisövetoinen kryptovaluuttaprojekti. Se on yksi markkinoiden vanhimmista projekteista, joka on saanut vuosien mittaan taakseen erittäin laajan kannattajajoukon. Kerromme tässä artikkelissa DigiByten historian, teknisen toiminnan, erot kilpailijoihin sekä soveltuvuuden sijoituskohteena. Lopuksi kerromme myös, mikä on ajantasainen DigiByte kurssi.

Mikä on Digibyte?

Digibyte on perinteinen kryptovaluutta, joka pohjautuu alun perin Bitcoinin koodiin. DigiByten tavoitteena on ollut alusta lähtien tarjota nopeampi vaihtoehto Bitcoinille.

Vaikka DigiByte on ollut perustamisestaan lähtien kryptovaluutta sanan varsinaisessa merkityksessä, niin se on kuitenkin ottanut viimeisen kahden vuoden aikana huomattavia kehitysaskelia kohti platform-kategoriaa. DigiByten lanseeraamaa DigiAssets -ominaisuutta voidaankin pitää suoranaisena kilpailijana maailman tunnetuimmille platfrom-kategorian kryptovaluutoille. Uusien ominaisuuksiensa ansiosta DigiByten voidaan nähdä kuuluvan tällä hetkellä platform-kategorian ja perinteisen valuuttakategorian väliin.

Digibyten historia

DigiByte on yksi maailman vanhimmista kryptovaluutoista. Se on saanut alkunsa jo vuonna 2013 ja projektin kehitystyö on ollut todella aktiivista sen perustamisesta lähtien. DigiByten perustaja on yhdysvaltalainen Jared Tate, joka on toiminut aktiivisesti projektin parissa aina vuoden 2020 toukokuuhun, jolloin hän ilmoitti siirtyvänsä pois DigiByten johtajan paikalta.

Jared Tate ryhtyi perehtymään syvemmin Bitcoinin toimintaan vuonna 2012. Bitcoinin ohjelmakoodiin perehdyttyään Tate havaitsi siinä lukuisia ongelmia. Tate päätti lopulta luoda oman versionsa Bitcoinista. Tämän version Tate nimesi DigiByteksi. Vaikka DigiByte vastaakin hyvin paljon Bitcoinin koodia, niin kyseessä ei kuitenkaan ole Bitcoinin hard fork eli DigiBytellä on täysin oma lohkoketjunsa.

Alla olevalla videolla on juttua DigiByten historiasta. Haastateltavana on perustaja Jared Tate.

DigiByte on ollut alusta asti täysin yhteisövetoinen kryptovaluuttaprojekti. DigiByten ensimmäinen lohko louhittiin melkein päivälleen viisi vuotta Bitcoinin lohkoketjun käynnistymisen jälkeen. Yksi mielenkiintoinen huomio DigiByten alkuajoista on se, että projekti ei koskaan julkaissut omaa white paperiaan. DigiByten kehitystyö on ollut erittäin aktiivista sen perustamisesta lähtien.

DigiByten lohkoketjuun on lisätty paljon uusia ja mielenkiintoisia ominaisuuksia, ja DigiByte on saavuttanut myös huomattavan merkkipaalun sillä, että sen lohkoketju on tänä päivänä maailman pisin.

Digibyten teknologia

Kuten artikkelissakin on jo mainittu, niin DigiByte perustuu pohjimmiltaan Bitcoinin lähdekoodiin. Se on kuitenkin täysin oma lohkoketjunsa, joka on saavuttanut tänä päivänä jopa maailman pisimmän lohkoketjun arvonimen. Tällä hetkellä DigiByte-kryptovaluuttaa on olemassa hieman yli 13 miljardia. Sitä on kuitenkin tarkoitus luoda vuoteen 2035 mennessä 21 miljardia kappaletta. Niitä tulee olemaan siis tasan 100 kertaa enemmän kuin bitcoineja siinä vaiheessa, kun Bitcoinin viimeinen lohko saadaan louhituksi.

Bitcoinin ja Litecoinin sekä useiden muiden perinteisten kryptovaluuttojen tapaan myös DigiByte pohjautuu Proof of Work -konsensusalgoritmiin. Tämä tarkoittaa sitä, että DigiByten lohkoketjua ylläpidetään fyysisten louhintalaitteiden avulla. Vaikka DigiByten lohkojen koko onkin vastaava kuin Bitcoinissa (1MB), niin tästä huolimatta sen lohkoketjuun tulee uusia lohkoja jopa 15 sekunnin välein. Vertauksen vuoksi Bitcoinissa sama tahti on 10 minuuttia.

Muista Proof of Work -pohjaisista kryptovaluutoista poiketen DigiByte hyödyntää jopa viittä erilaista louhinta-algoritmia. Keväällä 2019 lisätyn OdoCrypt-algoritmin myötä sen louhiminen on kannattavaa myös muillakin tavoin, kuin vain ASIC-laitteilla louhittuna. Alla olevalla videolla on selitetty tarkemmin sekä OdoCrypt-algoritmi että DigiAssets ja Digi-ID.

DigiByte hyödyntää Bitcoinin tapaan SegWit-teknologiaa. SegWit-teknologia mahdollistaa sen, että DigiByten yhden lohkon koko on todellisuudessa jopa neljä kertaa suurempi kuin ilmoitettu 1MB. Tällä hetkellä DigiByte on myös ylivoimaisesti nopein Proof of Work -pohjainen kryptovaluutta, sillä se kykenee jopa yli 1000 transaktioon sekunnissa.

Viime vuosien aikana DigiByte on alkanut siirtyä perinteisten kryptovaluuttojen kategoriasta kohti platform-kategoriaa. Tämä kehityssuunta voidaan niputtaa DigiAssets ja Digi-ID -termien alle. DigiByten DigiAssets -ominaisuus mahdollistaa sen, että jokainen voi luoda oman tokeninsa haluamillaan säännöillä ja näitä tokeneita voidaan säilyttää puolestaan DigiByten lompakossa.

DigiAssets-ominaisuus mahdollistaa myös älysopimusten rakentamisen DigiByten päälle. Digi-ID puolestaan mahdollistaa sen, että käyttäjien on mahdollista kirjautua palveluun ilman käyttäjätunnuksia tai salasanoja. Digi-ID tarjoaa erityisesti hyvän suojan hakkerointeja vastaan, sillä kun käyttäjät hyödyntävät tätä ominaisuutta, niin hakkereiden ei ole mahdollista kaapata käyttäjien käyttäjätunnuksia tai salasanoja itselleen.

DigiByte vs kilpailijat

Mikäli ajatellaan DigiByteä perinteisenä P2P-valuutaksi tarkoitettuna kryptovaluuttana, niin sen pahimpia kilpailijoita ovat ehdottomasti Bitcoin, Litecoin ja Bitcoin Cash. Ominaisuuksiltaan DigiByte on tästä joukosta ehdottomasti nopein ja monipuolisin. Lisäksi sen louhinta on järjestetty niin, ettei se vaadi automaattisesti kalliiden ASIC-laitteiden hankintaa, vaan se on jokaisen ulottuvilla.

DigiByten kehitystyö on ollut vilkasta ja projekti onkin siirtynyt yhä enemmän myös kohti perinteisiä platfrom-kategorian kryptovaluuttoja, kuten Ethereumia. Kilpailua DigiBytelle riittääkin useammalta eri suunnalta.

DigiByte sijoituskohteena ja DigiByte kurssi

DigiByte on ollut markkinoilla jo todella pitkään ja projekti on teknisiltä ominaisuuksiltaan erinomainen. DigiBytellä on takanaan erittäin aktiivinen yhteisö ja monet yhteisövetoisista kryptovaluutoista, kuten Bitcoinista tykkäävät sijoittajat ovat innostuneita myös DigiBytestä.

Vaikka DigiByte omaakin yhden kryptomaailman aktiivisimmista yhteisöistä, niin projektia ei silti löydä suurimpien pörssien, kuten Coinbasen tai Binancen listoilta, ja useiden kryptosijoittajien korvaan projekti kuulostaa täysin tuntemattomalta. DigiByte tarvitsisikin lisää tunnettavuutta, jota se voisi saada etenkin pääsemällä suurimpien kryptovaluuttapörssien listoille.

DigiByte onkin yrittänyt vuosia päästä suurimpien pörssien listoille siinä kuitenkaan onnistumatta. Jokaisen DigiByteen sijoittamista harkitsevan kannattaakin pohtia, millä todennäköisyydellä nämä listautumiset tulisivat tulevaisuudessa tapahtumaan.

Mikäli DigiByteen sijoittaminen kiinnostaa, niin sitä on saatavilla esimerkiksi Bittrex ja KuCoin-pörsseistä. Bittrex mahdollistaa talletukset euroilla, mutta KuCoinista ostaminen vaatii esimerkiksi bitcoineja. Suomalainen sijoittaja voi ostaa bitcoineja esimerkiksi kotimaisista Coinmotionista tai Nortcryptosta ja siirtää ne tämän jälkeen KuCoiniin.

Useat tunnetut kryptovaluuttalompakot tukevat DigiByteä. Mikäli haluaa omistuksilleen parasta mahdollista turvaa, niin suositut Trezor-lompakot, Ledger Nano S ja Ledger Nano X tarjoavat tähän erinomaisen vaihtoehdon.

Alta löydät myös videon DigiBytestä suomen kielellä.