Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptokansalainen voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. S>.

Kryptovaluuttaopas: Dash

Mikä on Dash? Se on mielenkiintoinen kryptovaluutta, joka tarjoaa kilpailijoistaan poikkeavia ominaisuuksia sekä todella hajautetun hallinnon. Tässä artikkelissa käymme läpi kaikki Dash-valuutan perustiedot, historian sekä potentiaalin sijoituksena. Ja tietysti Dash kurssi.

Mikä on Dash?

Dash kuuluu kryptovaluutoissa samaan kategoriaan kuin Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin ja Digibyte. Kaikki nämä ovat nimenomaan valuuttoja. Dash ei siis kilpaile esimerkiksi Ethereumin tai EOS:n kanssa älysopimus-alustan roolissa. Dash on Bitcoinin tavoin suunniteltu alusta asti P2P-valuutaksi.

Valuuttojen kohdalla löytyy myös alakategoria nimeltään privaattikolikot. Sen tunnetuin edustaja on Monero, ja Dash voidaan tietyltä osin niputtaa myös tähän kategoriaan. Tämä johtuu Dashin valinnaisista privaattiominaisuuksista. Käytännössä Dashia ei juuri näiden ominaisuuksien kautta markkinoida, joten harva pitää sitä todellisena vaihtoehtona esim. Monerolle.

Dashin suurimmat kilpailijat ovat tällä hetkellä Bitcoin Cash ja Litecoin. Ne ovat enemmän Dashin kokoluokkaa kuin Bitcoin, mutta toistaiseksi vielä selkeästi edellä. Dashin asema on heikentynyt markkinoilla vuosien 2018-2020 aikana, jolloin sen kurssi on romahtanut suhteessa enemmän moniin suuriin altcoineihin verrattuna.

Tämä kryptovaluutta löytyy kurssilistauksista lyhenteellä DASH.

Dashin historia

Dash ei ole aivan markkinoiden vanhimpia kryptovaluuttoja, mutta sillä on varsin pitkä ja kunnioitettava historia.

Projekti käynnistyi virallisesti vuonna 2014 nimellä XCoin. Sen takana oli amerikkalainen Evan Duffield, jolla on taustaa Bitcoinin parista jo 2010-luvun alusta. Hän alkoi kehittää Bitcoiniin privaattiominaisuuksia jo vuonna 2012.

Alla on video Evan Duffieldin urasta kryptovaluuttojen parissa.

Kun Duffield huomasi, ettei Bitcoinin kehitys etene hänen haluamaansa suuntaan, mies päätti perustaa kokonaan uuden kryptovaluutan. Näin syntyi XCoin, joka uudelleenbrändättiin välittömästi nimelle Darkcoin.

Vuonna 2015 Darkcoin muutettiin sen alamaailmaan viittaavan nimen vuoksi Dashiksi. Kyseessä on lyhenne sanoista Digital Cash.

Duffield ei ole ollut muutamaan vuoteen Dash-projektissa mukana. Sitä johdetaan nykyisin Dash Core Group -organisaation kautta, joka saa käskynsä suoraan Dash-yhteisöltä. Projekti on edennyt viime vuodet hieman hitaasti, mutta varmasti, koko ajan eteenpäin.

Dashin teknologia

Dash käyttää Bitcoinin tavoin Proof of Work -konsensusalgoritmia, eli lohkoketjun ylläpito tapahtuu fyysisillä louhintalaitteilla. Uusia lohkoja syntyy kuitenkin 2,5 minuutin välein eli neljä kertaa Bitcoinia nopeammin.

Kyseessä on Bitcoinista eroaava kaksitasoinen arkkitehtuuri, millä viitataan Dash-verkon louhijoihin ja masternode-palvelimiin. Alla on lyhyt video masternodeista.

Masternoden voi laittaa pystyyn jokainen, joka voi steikata eli panostaa siihen 1000 kpl Dash-kryptovaluuttaa. Dash-verkon louhintapalkkiot jaetaan seuraavasti: 45% louhijat, 45% masternodet ja 10% Dashin kehitystyö.

Dashin masternodet saavat siis Bitcoinista poiketen palkkioita, mutta niillä on myös tehtäviä. Masternode tulee mukaan mm. Dashin InstantSend-palvelussa, joka mahdollistaa reaaliaikaisen siirron kahdesta Dash-lompakosta toiseen.

InstantSend-lähetyksien lisäksi Masternodet ovat mukana PrivateSend-toiminnossa, jonka avulla lähettäjien osoitteet sekoitetaan keskenään. InstantSend ja PrivateSend ovat erinomainen lisä Dashin ominaisuuksiin.

Dash vs kilpailijat

Dash tarjoaa Litecoinin tavoin 2,5 minuutin mittaisia lohkoja, eli sen transaktiot ovat selkeästi Bitcoinia ja Bitcoin Cashia nopeampia. Bonuksena on edellä mainittu InstantSend-toiminto, joka tarjoaa parin sekunnin transaktiot, jos se on tuettuna.

PrivateSend-toiminto tarjoaa puolestaan valinnaisen anonymiteetin. Tämä ominaisuus puuttuu toistaiseksi kaikista tunnetuista valuutoista, jotka eivät ole puhtaasti privaattikryptoja. Artikkelin kirjoitushetkellä Litecoin suunnittelee tarjoavansa vuonna 2020 vastaavaa ominaisuutta.

Se on iso etu esimerkiksi Litecoiniin tai Bitcoin Cashiin verrattuna, mutta toisaalta Dash ei pärjää teknologisessa vertailussa Moneroon tai muihin ”rajumpiin” privaattikryptoihin.

Dashin suurin ero lienee projektin toteutus, eli sen kehitystyöstä vastaa Dash Core Group.

dash core group

Kyseessä on poikkeuksellinen organisaatio, sillä sen tehtävälista tulee suoraan Dash-yhteisöltä ja varat lohkopalkkioista! Dash kehuukin olevansa aito DAO eli Decentralised Autonomous Organization. Tämä on monien mielestä sen suurin valtti kilpaileviin valuuttoihin verrattuna.

Dash sijoituskohteena ja Dash kurssi

Dash on siis yksi monista valuutoista ja kilpailee monien markkinoiden tunnetuimpien nimien kanssa. Valuutta-kategoriassa menestystä mitataan hieman eri tavalla kuin platformeissa tai tokeneissa. Valuuttojen kohdalla on tärkeintä adoptio.

Tämä tarkoittaa käytännössä mahdollisuutta käyttää valuuttaa netissä tai reaalimaailmassa erilaisten päätelaitteiden kautta. Toistaiseksi Dash keskittyy paljon Etelä-Amerikkaan ja pyrkii saamaan siellä vahvaa jalansijaa.

Kun katsotaan teknisiä ominaisuuksia, niin Dash pärjää kyllä hyvin kovassakin kilpailussa.

Toistaiseksi Dash häviää esim. Litecoinille ja Bitcoin Cashille markkinoinnissa ja julkisuudessa. Tästä kärsii myös toinen erinomainen valuutta, Digibyte. Ongelmana Dashin kohdalla voi olla selkeän johtohahmon puuttuminen, vrt. Bitcoin Cashin Roger Ver ja Litecoinin Charlie Lee.

Dash kurssi

Dash-kryptovaluuttaa ei löydy vielä suomalaisista palveluista, mutta amerikkalainen Coinbase tarjoaa hyvät vaihtoehdot ostoon euroilla. Voit ostaa Dashia myös bitcoineilla suositusta Binance-pörssistä.

Voit aina säilyttää Dashia siinä palvelussa, josta ostit ne. Löydät turvallisempia lompakkovaihtoehtoja osoitteesta dash.org/wallets. Tämän lisäksi suositut hardware-lompakot Ledger Nano S, Ledger Nano X ja Trezor Model T tukevat Dashia.

Katso lisätietoja alla olevalta videolta.