Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptokansalainen voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. S>.

Kryptovaluuttaopas: Crypto.com

Mikä on Crypto.com? Crypto.com on platform-kategorian kryptovaluutta, joka on tullut tunnetuksi erittäin suosituista MCO Visa-korteista. Tässä artikkelissa kerromme Crypto.comin historian, teknisen toiminnan, erot kilpailijoihin sekä soveltuvuuden sijoituskohteena. Lopuksi kerromme myös, mikä on Crypto.comin kurssi.

Mikä on Crypto.com?

Crypto.com kuuluu kryptovaluuttojen platform-kategoriaan. Crypto.comin taustalta löytyvästä Crypto.com chainista huolimatta Crypto.com ei kuitenkaan ole täysin suora kilpailija esimerkiksi markkinoiden suurimmalle alustalle, eli Ethereumille.

Tällä hetkellä Crypto.com tunnetaan parhaiten MCO Visa Card -korteistaan. Crypto.comin kortit ovat levinneet pikkuhiljaa ympäri maailmaa ja vuoden 2020 keväästä alkaen kortteja on toimitettu myös suomalaisille käyttäjille.

Tarjolla viittä eri tasoista korttia. Neljän korkeimman tason kortit vaativat Crypto.comin virallisen CRO-tokenin steikkausta. Kortit tarjoavat käyttäjilleen huomattavia etuja, joista mainittakoon esimerkiksi jopa 5 % käteispalautus, ilmainen Netflix ja Spotify, sekä ilmainen pääsy lentokenttien lounge-alueille. Vertaile eri kortteja tästä.

cryptocom-kortit
Kuvassa Crypto.comin Visa-kortteja.

Crypto.comin MCO Visa -korttien pääasiallinen tehtävä on toimia tällä hetkellä asiakashankinnan roolissa. Projektin pääasiallinen tulonlähde on nimittäin vuonna 2019 lanseerattu Crypto.com -pörssi.

Vaikka Crypto.comin pörssi häviääkin tarjonnaltaan useille muille kryptovaluuttapörsseille, niin sieltä löytyy kuitenkin muutamia mielenkiintoisia ominaisuuksia. Pörssin käyttäjien on nimittäin mahdollista päästä hyödyntämään useita erilaisia mielenkiintoisia kampanjoita lukitsemalla pörssin omaa CRO-tokenia.

The Syndicate -nimisiin kampanjoihin on mahdollista päästä käsiksi lukitsemalla 10 000 CRO-tokenia vähintään 6kk ajaksi. Kampanjoiden aikana pörssin käyttäjille tarjoutuu mahdollisuus hankkia useita tunnettuja kryptovaluuttoja huomattavilla alennuksilla. Lisäksi CRO-tokenia steikkaamalla on mahdollista saada jopa 20 % vuosikorkoa sijoituksilleen.

Crypto.com historia

Crypto.com -projektin taustalla on Monaco Technology GmbH -niminen teknologiayhtiö. Yhtiö on perustettu vuonna 2016, jolloin myös Crypto.com -projekti sai alkunsa. Yhtiön toimitusjohtajana ja samalla keulakuvana toimii Hong Kongissa asuva liikemies nimeltään Kris Marszalek.

Crypto.com -projekti toimi käynnistyttyään Monaco -nimen alla. Ensimmäiset Monaco Visa -kortit julkaistiinkin jo vuoden 2017 loppupuoliskolla Singaporessa. Vuonna 2018 yhtiön toiminta laajeni nopeasti ympäri maailmaa, ja projektin parissa työskentelevien määrä oli kasvanut yli 100 henkilöön.

Ensimmäinen askel kohti nykyistä Crypto.com -brändiä otettiin vuonna 2018, jolloin projekti hankki Crypto.com verkkotunnuksen amerikkalaiselta professorilta arvioiden mukaan jopa 10 miljoonalla dollarilla. Alla olevalla videolla esitellään Crypto.comin appi.

Vuoden 2018 marraskuussa Crypto.com julkaisi oman Crypto.com Chain -nimisen lohkoketjunsa. Crypto.com Chainin tullessa markkinoille julkaistiin myös täysin uusi token nimeltään CRO. CRO-tokenista tuli myös Crypto.com Chainin oma natiivivaluutta, ja vuonna 2020 Crypto.com ilmoitti, että vanha MCO-token tullaan korvaamaan kokonaan CRO-tokenilla.

Projekti on tunnettu nimellä Crypto.com jo parin vuoden ajan. Viimeiset kaksi vuotta ovatkin olleet Crypto.comille menestyksekkäitä. Uudelleenbrändäyksen jälkeen Crypto.com on myös tuonut markkinoille oman kryptovaluuttapörssinsä nimeltään Crypto.com exchange.

Jotain Crypto.comin menestyksestä kertoo se, että CRO-token on noussut markkinoiden suurimpien kryptovaluuttojen joukkoon ja MCO Visa-kortit ovat kasvattaneet suosiotaan ympäri maailmaa. Tänä päivänä Crypto.comilla on jo yli 300 työntekijää ja yli kolme miljoonaa asiakasta ympäri maailmaa.

Crypto.com teknologia

Crpto.comin oma lohkoketju tunnetaan nimellä Crypto.com Chain. Artikkelin kirjoitushetkellä (elokuu 2020) Crypto.com Chain on vielä TestNet-vaiheessa. Crypto.comin oma CRO-token on siis tällä hetkellä vielä Ethereumin lohkoketjun päälle tehty token. MainNetin käynnistyessä CRO-tokenien on tarkoitus siirtyä Ethereumin lohkoketjusta Crypto.com Chainiin. Projektin keulahahmo Kris Marszalek on kertonut MainNetin käynnistyvän vuoden 2020 joulukuussa.

Teknisesti tarkasteltuna Crypto.com Chain on kolmannen sukupolven platform. Crypto.com Chain on Proof of Stake -pohjainen lohkoketju, joka kykenee kahden sekunnin lohkoaikaan ja parhaimmillaan jopa kymmeniin tuhansiin transaktioihin sekunnissa.

Crypto.com Chainin kaikista kriittisistä toiminnoista vastaavat Council Node -nimiset palvelimet. Council Node palvelinta on mahdollista ryhtyä pyörittämään, mikäli on steikannut vähintään 500 000 CRO-tokenia. Lohkoketjua pyörittävät tahot saavat myös korvauksena työstään 14 % vuosittaista korkoa lukitsemilleen tokeneille. Council Nodejen lisäksi Crypto.com Chainissa on myös useita Crypto.comin kaupallisten partnereiden sekä yhteisön pyörittämiä nodeja. Council Nodeista poiketen nämä nodet eivät kuitenkaan ole kriittisiä Crypto.com Chainin toiminnalle.

Crypto.com vs kilpailijat

Vaikka Crypto.com kuuluukin kryptovaluuttojen platform-kategoriaan, niin se ei kuitenkaan ole suoranainen kilpailija esimerkiksi Ethereumin tai Cardanon tapaisille alustoille.

Tällä hetkellä Crypto.comin ehkäpä suurin kilpailija on markkinoiden suurin kryptovaluuttapörssi Binance. Binancella on Crypto.comin tapaan myös oma lohkoketjunsa nimeltään Binance Chain. Lisäksi Binance on haastamassa Crypto.comin MCO Visa-korttien mukanaan tuomaa markkinajohtajan asemaa tuomalla markkinoille omat debit-korttinsa.

Vaikkakin MCO Visa-kortit ovat tällä hetkellä selkeästi markkinajohtajan asemassa, niin Binancen mukaantulo lisää varmasti kryptovaluuttamaksamisen mahdollistavien debit-korttien välistä kilpailua.

Crypto.com sijoituskohteena

Crypto.com on noussut viime vuosien aikana yhdeksi markkinoiden suurimmista projekteista. Crypto.comin CRO-token on myös saavuttanut suurta kiinnostusta sijoittajien parissa ja se onkin noussut markkina-arvoltaan top 15 suurimman kryptovaluutan joukkoon.

Crypto.comin MCO Visa-kortit ovat tällä hetkellä selkeä markkinajohtaja, ja Crypto.com Exchange sekä Crypto.com Chain kehittyvät myös kovaa vauhtia eteenpäin. Crypto.comin markkina-asema on tällä hetkellä erinomainen, mutta kilpailu tulee todennäköisesti kiristymään tulevaisuudessa. Aika näyttää, mikä projekti tulee selviytymään tässä kilpailussa parhaiten.

Crypto.com kurssi ja ostaminen

Mikäli Crypto.comiin sijoittaminen kiinnostaa, niin CRO-tokenien hankinta onnistuu helpoiten Crypto.comin oman sovelluksen kautta. Jos et halua ladata Crypto.com appia, löydät CRO-tokenin myös Bittrex ja KuCoin-pörsseistä.

Hyviä paikkoja CRO-tokenien säilyttämiselle ovat esimerkiksi Crypto.comin oma sovellus sekä erillinen Crypto.com Wallet.