Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptokansalainen voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. S>.

Kryptovaluuttaopas: Cardano

Mikä on Cardano? Cardano on kolmannen sukupolven platform-kategorian kryptovaluutta. Kerromme tässä artikkelissa Cardanon historian, teknisen toiminnan, erot kilpailijoihin sekä soveltuvuuden sijoituskohteena. Lopuksi kerromme myös, mikä on Cardano kurssi eli ADA tokeni kurssistahan silloin puhutaan.

Mikä on Cardano?

Cardano kuuluu kryptovaluuttojen platform-kategoriaan. Cardano on kolmannen sukupolven kryptovaluutta, jonka päälle on mahdollista rakentaa älysopimuksia. Cardanon pahin kilpailija on luonnollisesti kaikista platform-kategorian kryptovaluutoista suurin eli Ethereum. Muita Cardanon kilpailijoita ovat EOS, TRON ja Tezos.

Cardanon ekosysteemin sisällä toimii token nimeltään ADA. Sen perusidea vastaa täysin muidenkin vastaavien järjestelmien tokeneita. ADA toimii siis ikään kuin virtuaalisena polttoaineena Cardanon ekosysteemin sisällä. ADA-tokeneita käytetään järjestelmän sisällä transaktiomaksuihin sekä muihin Cardanon lohkoketjussa tapahtuviin arvonsiirtoihin. Cardano toimii Proof of Stake -konsensusalgoritmin pohjalta, jossa myös ADA-token näyttelee suurta roolia.

Cardanon historia

Cardano henkilöityy useiden muiden vastaavien kryptovaluuttaprojektien tapaan vahvasti kyseisen projektin perustajaan. Cardanon perustaja on nimeltään Charles Hoskinson. Hoskinson on erittäin arvostettu henkilö kryptovaluuttamaailmassa ja hän on myös toiminut kryptovaluuttojen parissa pitkään. Vaikka Hoskinson onkin henkilönä erittäin tunnettu, niin harva kuitenkaan tietää, että hän on ollut mukana perustamassa myös Ethereumia. Hoskinsonin ja Ethereum-projektin tiet kuitenkin erkanivat jo projektin alkuvaiheissa.

Vuonna 2015 Charles Hoskinson perusti yhdessä Jeremy Woodsin kanssa IOHK (Input Output Hong Kong) nimisen yrityksen. Kyseinen yritys vastaa yhä tänäkin päivänä Cardanon kehittämisestä yhdessä Cardano Foundationin kanssa.

iohk

IOHK:n on tarkoitus siirtyä syrjään projektin johdosta siinä vaiheessa, kun se on saanut Cardanon kehitystyön siihen vaiheeseen, että vetovastuu voidaan siirtää Cardanon ADA-tokenin holdaajille. Tämän jälkeen ADA-tokenien omistajat voivat äänestää, mihin suuntaan projektia lähdetään viemään. Mikäli tokenien omistajat haluavat, niin he voivat äänestää myös IOHK:n jatkamaan projektin kehitystä.

Cardanon natiivitoken ADA sai alkunsa ICO:n yhteydessä vuonna 2017. Charles Hoskinsonin ideana oli alusta alkaen, että Cardano tulisi keskittymään vahvasti Aasian markkinoihin. ICO:n kautta mukaan tulleista sijoittajista jopa 95% oli juurikin aasialaisia. Lempinimi ”Japanin Ethereum” ei ole siis aivan tuulesta temmattu.

Cardanon teknologia

Cardano on kolmannen sukupolven platform-kategorian kryptovaluutta. Muiden kolmannen sukupolven kryptovaluuttojen tapaan myös Cardano luottaa Proof of Stake -konsensusmalliin, eikä se näin ollen tarvitse louhijoita lohkoketjunsa ylläpitoon. Cardanon staking-mahdollisuus on kehitteillä, ja tulevaisuudessa ADA-tokenin omistajat voivat lukita omistuksiaan verkon ylläpitoa varten ja saada tästä hyvästä korkoa sijoituksilleen ADA-tokenin muodossa.

Cardano on kaksitasoinen protokolla.  Näitä tasoja kutsutaan nimillä Cardano Settlement Layer (CSL) sekä Cardano Computation Layer (CCL). CSL-tasolla suoritetaan ja tallennetaan kaikki Cardanon lohkoketjussa tapahtuvat transaktiot, kun taas CSL-tason yläpuolella olevalla CCL-tasolla pyörivät kaikki Cardanon ekosysteemiin luodut älysopimukset.

Vaikka protokolla onkin kaksitasoinen, niin molemmat tasot kommunikoivat tästä huolimatta saumattomasti toistensa kanssa. Cardanon kehittäjät ovat sitä mieltä, että kaksitasoinen protokolla mahdollistaa tulevaisuudessa lohkoketjun aiempaa paremman skaalautuvuuden.

cardano layers

Cardanon tavoitteena on, että se tarjoaa muita vastaavia projekteja paremman skaalautuvuuden. Parhaimmassa tapauksessa Cardanon kehittelemä teknologia pystyisi skaalautumaan tulevaisuudessa uskomattomalla tavalla pystyen jopa satoihin tuhansiin transaktioihin sekunnissa.

Huiman skaalautuvuuden takana on Cardanon kehittämä Recursive Inter Network Architecture -teknologia. Tämä teknologia mahdollistaa sen, että lohkoketjussa tapahtuvia transaktioita ei tarvitse kuuluttaa kaikille lohkoketjuun kuuluville tahoille. Tämä mahdollistaa sen, että lohkoketjun datamäärä pysyy hyvin maltillisella tasolla.

Cardano pyrkii ratkaisemaan monista lohkoketjuista tutun skaalautuvuusongelman lisäksi myös eri järjestelmien väliset yhteensopivuusongelmat. Sen pyrkimyksenä onkin luoda eräänlainen lohkoketjujen välinen internet, jossa Cardanon teknologia voisi toimia ratkaisuna eri lohkoketjujen yhteensopivuudelle.

Cardano vs kilpailijat

Cardanon pahin kilpailija on luonnollisesti Ethereum. Muita merkittäviä kilpailijoita ovat artikkelissakin jo mainitut EOS, TRON ja Tezos. Cardano on tällä hetkellä pitkällä takamatkalla sen kilpailijoihin nähden. Useimmilla muilla platform-kategorian kryptovaluutoilla on jo täysin toimiva tuote, joka mahdollistaa älysopimusten ja erilaisten hajautettujen sovellusten rakentamisen.

Tällä hetkellä Cardanon MainNetin Shelley-versio (mahdollistaa stakingin) odottaa vielä julkaisuaan, joten projektia ei voi vertailla vielä kunnolla sen kilpailijoihin.

Cardano sijoituskohteena

Cardanon takamatka sen pahimpiin kilpailijoihin nähden on tällä hetkellä suuri. Lukuisat Cardanoon sijoittaneet ovat raskaasti tappiolla sijoituksistaan, sillä ADA-tokenin hinta on laskenut huipputasostaan pahimmillaan jopa 95%. Suurimpina syinä laskuun voidaan pitää markkinoiden yleistä alavireisyyttä sekä sitä, että monet sijoittajat eivät pahimman altcoin-huuman aikoihin ymmärtäneet, että Ethereuminkin tappajana hehkutettu Cardano olisi todellisuudessa valmis vasta vuosien kuluttua.

Tällä hetkellä Cardano on vielä paljon ideoita paperilla. Se, minkälaisen ekosysteemin Cardano todellisuudessa saa rakennettua selviää vasta parin vuoden kuluttua. Tätä ennen Cardanoon sijoittavat sijoittavat projektiin lähinnä sen white paperin perusteella. Vaikka Cardanon ominaisuudet ja tavoitteet kuulostavatkin sen white paperissa hienoilta, niin jokaisen sijoittajan kannattaa huomioida, että näiden toteutuminen ottaa oman aikansa.

Myös Cardanon pahimmat kilpailijat kehittyvät koko ajan, eikä Cardanon teknologinen ylivoima ole enää parin vuoden päästä sellainen, mitä white paperia lukiessa saattaa ajatella sen mahdollisesti olevan. Toisaalta, mikäli Cardano saa kaikki sen tavoitteensa toteutettua ja MainNetin pyörimään, niin sille löytyy myös todennäköisesti tulevaisuudessa tilausta.

Cardano kurssi ja osto

ADA-tokeneita on mahdollista hankkia lähes jokaisesta suurimmasta kryptovaluuttapörssistä. Mikäli haluaa ostaa ADA-tokeneita esimerkiksi Binancesta, niin ensimmäiseksi on ostettava bitcoineja esimerkiksi kotimaisista Northcryptosta tai Coinmotionista. Myös yhdysvaltalainen Coinbase tarjoaa hyvän vaihtoehdon bitcoinien hankintaan. Näistä palveluista bitcoinit on puolestaan mahdollista siirtää Binanceen tai muuhun vastaavaan kryptovaluuttapörssiin, jonka tarjonnasta ADA löytyy.