Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptokansalainen voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. S>.

Kryptovaluuttaopas: Bitcoin

Mikä on Bitcoin? Bitcoin on maailman ylivoimaisesti suurin ja tunnetuin kryptovaluutta. Tässä artikkelissa kerromme Bitcoinin historian, teknisen toiminnan, erot kilpailijoihin sekä soveltuvuuden sijoituskohteena. Lopuksi kerromme myös, mikä on Bitcoin kurssi.

Mikä on Bitcoin?

Bitcoinia voidaan pitää kaikilla mittareilla tarkasteltuna maailman tunnetuimpana kryptovaluuttana. Bitcoinin white paper julkaistiin vuoden 2008 lokakuussa ja se on saanut vuosien saatossa jopa useita tuhansia kilpailijoita, jotka haluavat horjuttaa sen valta-asemaa markkinoilla. Bitcoinin lähdekoodi on täysin avoin, ja kuka tahansa pystyy luomaan sen pohjalta oman kryptovaluuttansa.

Bitcoin on ensimmäisen sukupolven kryptovaluutta, ja vuosien saatossa markkinoille on tullut lukuisia teknologisesti Bitcoinia kehittyneempiä kryptovaluuttoja. Vaikka Bitcoin ei ylläkään vielä kolmannen sukupolven kryptovaluuttojen skaalautuvuuteen eikä sen päälle ole vielä mahdollista ohjelmoida esimerkiksi älysopimuksia, niin sen vahvuudet, kuten täysin hajautettu hallinto ja massiivinen louhintateho ovat tehneet siitä täysin uniikin yksilön kryptovaluuttojen maailmassa.

Bitcoinien maksimimäärä on 21 miljoonaa, ja yksi Bitcoin on mahdollista jakaa 100 miljoonaan pienempään yksikköön, joita kutsutaan satosheiksi. Bitcoineja syntyy noin 10 minuutin välein uuden lohkon louhinnan yhteydessä. Tällä hetkellä (05/2020) bitcoineja on markkinoilla noin 18,3 miljoonaa ja viimeinen Bitcoin louhitaan maailmaan vuonna 2140.

Bitcoinin lohkoketjun ylläpidosta vastaavat louhijat. Louhinnan yhteydessä verkkoon lähetetyt transaktiot käsitellään ja kerätään yhdeksi. Tämän jälkeen ne tallennetaan lohkoketjuun kuuluvaksi lohkoksi. Louhinta vaatii erittäin paljon laskentatehoa, joten sitä suoritetaan pääasiassa louhintaan tarkoitetuilla laitteilla. Tänä päivänä uudet kryptovaluutat eivät enää tarvitse toimiakseen Bitcoinin kaltaista raskasta louhintainfrastruktuuria.

Bitcoinin historia

Bitcoinin loi vuonna 2008 Satoshi Nakamoto niminen henkilö tai ryhmä. Satoshi Nakamoto ei keksinyt Bitcoinia aivan tyhjästä, sillä sitä edelsi useiden kymmenien vuosien tutkimustyö ja lukuisia erilaisia epäonnistuneita digitaalisen valuutan kokeiluja, jotka tasoittivat tietä Bitcoinille. Nakamoto onnistui kuitenkin siinä, missä kaikki edeltävät kryptovaluuttaprojektit olivat epäonnistuneet. Hän onnistui luomaan ensimmäistä kertaa historiassa toimivan digitaalisen valuutan aidosti hajautetulla hallinnolla ja niukkuudella varustettuna.

Nakamoto oli Bitcoinin kanssa täysin oikeaan aikaan liikenteessä. Vuosina 2008 ja 2009 maailmaa ravisteli ennennäkemätön finanssikriisi, jonka keskuspankit olivat omalla toiminnallaan aiheuttaneet. Uudenlaiselle valuuttajärjestelmälle oli siis todellakin kysyntää. Kuka tai ketkä Satoshi Nakamoto -nimimerkin takana sitten oikein oli? Tähän kysymykseen kukaan ei ole onnistunut esittämään vastausta vielä tänäkään päivänä.

Bitcoinin syntymäpäivänä pidetään yleisesti ottaen tammikuun kolmatta päivää vuonna 2009, jolloin Bitcoinin ensimmäinen lohko (engl. genesis block) louhittiin. Bitcoinin suosion kasvu oli erittäin nopeaa 2010-luvun alussa.

Vuonna 2010 tehtiin ensimmäinen reaalimaailman ostos Bitcoineilla, kun Laszlo Hanyecz niminen henkilö käytti 10 000 Bitcoinia kahden pizzan ostamiseen. Tuohon aikaan 10 000 Bitcoinia ei ollut montaakaan euroa, mutta tämän päivän kurssilla hintaa pizzoille kertyi lähes 100 miljoonaa dollaria. Täytyykin toivoa, että pizzat olivat maistuvia.

2010-luvun alku toi myös Bitcoinin ympärille uusia palveluita. Tuolloin perustettiin mm. Mt. Gox -niminen pörssi, jonka hakkerointi vuonna 2014 on edelleen yksi Bitcoinin historian suurimmista katastrofeista. Lisäksi vuonna 2011 perustettiin myös kuuluisa Silk Road -niminen huumeiden kauppapaikka, joka myös omalta osaltaan vauhditti Bitcoinin maineen leviämistä.

Bitcoin on myös saanut historiansa aikana useita ohjelmistopäivityksiä eli forkkeja, joista kuuluisampana voidaan pitää vuonna 2017 tehtyä SegWit -päivitystä. Tällä hetkellä Bitcoinin verkon skaalautuvuutta pyritään puolestaan parantamaan salamaverkkoteknologiaa kehittämällä.

Bitcoinin teknologia

Bitcoin on lohkoketjuteknologiaan perustuva Proof of Work -konsensusalgoritmia hyödyntävä kryptovaluutta. Tämä tarkoittaa sitä, että Bitcoinin lohkoketjun ylläpito vaatii louhijoita. Louhijat, eli käytännössä tehokkaat tietokoneet pyrkivät ratkaisemaan kilpaa monimutkaista matemaattista yhtälöä. Kun lopulta yksi onnekas saa yhtälön ratkaistua, niin tämä saa kunnian uuden lohkon louhimisesta.

Lisäksi louhijoille maksetaan louhintapalkkiona uusia Bitcoineja. Louhintapalkkio on tällä hetkellä 6.25 Bitcoinia jokaisesta louhitusta lohkosta ja se puoliintuu aina 210 000 louhitun lohkon, eli tyypillisesti noin neljän vuoden välein. Puoliintumisen tarkoituksena on pitää Bitcoinien määrä vakaana ja ehkäistä inflaatiota. Alla olevalla videolla on selitetty puoliintuminen tarkemmin.

Bitcoin-osoitteet ovat numeroista ja kirjaimista koostuvia merkkijonoja. Vaikka Bitcoinin kirjanpito onkin julkinen ja kaikille avoin, niin yksittäisen osoitteen liittäminen sitä käyttävään henkilöön on hyvin haastavaa. Julkinen Bitcoin-osoite on se osoite, mitä käytetään esimerkiksi transaktioiden lähettämisessä toisille käyttäjille. Jokaisen käyttäjän itsensä hallussa on puolestaan privaattiavain, eli käytännössä salasana, jonka avulla on mahdollista hallita julkisen osoitteen varoja.

Tiivistetysti voidaan todeta, että Bitcoin on ennen kaikkea täysin hajautettu ja avoin maksujärjestelmä sekä digitaalinen valuutta. Bitcoinin teknologia antaa jokaiselle ihmiselle täydellisen vapauden hallita omaa omaisuuttaan.

Bitcoinin kilpailijat

Vaikka Bitcoin onkin saanut vuosien saatossa useita kilpailijoita, niin muiden kryptovaluuttojen joukosta ei vielä tänäkään päivänä löydy toista kryptovaluuttaa, joka voisi horjuttaa Bitcoinin valta-asemaa. Bitcoinin suurimpina kilpailijoina voidaankin pitää perinteisiä valuuttoja ja sijoitusmarkkinoita sekä erityisesti kultaa.

Bitcoiniin sijoittaminen

Historiallisesti tarkasteltuna Bitcoin on ollut erinomainen sijoituskohde. Bitcoinien maksimimäärä on kiveen hakattu, ja lisäksi uusien Bitcoinien määrä puoliintuu säännöllisin väliajoin, jolloin Bitcoinien tarjonta markkinoilla laskee. Bitcoinin arvonnousu onkin historian saatossa kulkenut neljän vuoden sykleissä käsi kädessä louhintapalkkioiden puoliintumisten kanssa. Bitcoinilla on myös puolellaan erittäin tärkeä etu, joka tunnetaan englanniksi nimellä first mover advantage.

Ensimmäisenä kryptovaluuttana Bitcoin on saanut taakseen markkinoiden suurimmat resurssit. Lähes jokainen uusi kryptosijoittaja aloittaa kryptosijoittamisen Bitcoineilla, ja suurin osa kryptovaluuttoja koskevasta uutisoinnista liittyy nimenomaan Bitcoiniin. Bitcoin on noussut viimeisten vuosien aikana todelliseksi maailmanlaajuiseksi ilmiöksi, joka on houkutellut pariinsa lukuisia uusia sijoittajia ja ravistellut ihmisten perinteistä käsitystä rahasta.

Bitcoin kurssi

Bitcoinia on mahdollista ostaa jokaisesta suuresta kryptovaluuttapörssistä. Helpoiten sitä on mahdollista hankkia suoraan euroilla Coinbasesta tai Coinmotionista. Bitcoiniin liittyvien sijoitustuotteiden määrä on kehittynyt huimasti viime vuosina. Mikäli ei halua omistaa fyysisiä Bitcoineja, niin voi ostaa esimerkiksi Nordnetista Bitcoinin kurssia seuraavia XBT-instrumentteja.

Kaikki markkinoiden kryptovaluuttalompakot tukevat luonnollisesti Bitcoinia. Hyviä vaihtoehtoja Bitcoinien säilyttämiseen ovat esimerkiksi suositut hardware-lompakot Ledger Nano X ja Ledger Nano S.