Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptokansalainen voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. S>.

Perustiedot Bitcoinista

Bitcoin perustiedot kuva

Mikä on Bitcoin? Bitcoin on digitaalista kultaa.

Bitcoin on virtuaalinen valuutta, eli niin sanottu kryptovaluutta, jota voidaan käyttää vaihdon välineenä kuten euroja tai dollareita. Erona kuitenkin on, että Bitcoin ei ole fyysisiä kolikoita ja seteleitä vaan digitaalinen valuutta, jota ei pysty väärentämään ja jonka käyttöön ei tarvita sen enempää valtioita kuin pankkejakaan. Voit ostaa, lähettää ja vastaanottaa Bitcoineja rajattomasti 24 tuntia vuorokaudessa, vuoden jokaisena päivänä, ajasta ja paikasta riippumatta. Kun siirrät tai teet kauppaa Bitcoinin avulla, pankki ei ole välissä ottamassa omaa osaansa, jolloin sen käyttö on halvempaa ja nopeampaa kuin perinteisessä pankkimaailmassa. Bitcoin on globaali valuutta ja sama Bitcoin toimii maksuvälineenä kaikkialla maailmassa. Voit käyttää Bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja verkkoselaimen, älypuhelimen, tietokoneen ja lähitulevaisuudessa myös erikseen tilattavan normaalin näköisen maksukortin avulla.

Viime aikoina Bitcoinin luonne on kuitenkin muuttunut. Nopean kasvun seurauksena sen käyttämisestä aiheutuvat siirtokustannukset ovat kasvaneet niin suuriksi (verkon tilasta riippuen jopa kymmeniä euroja), ettei sen käyttäminen pieniin parin euron ostoksiin ole enää järkevää. Tästä syystä Bitcoinin pidetäänkin tällä hetkellä enemmän digitaalisena kultana ja arvoa sitovana varakkuuteena kuin jokapäiväisenä maksuvälineenä.

Bitcoin on siis digitaalista kultaa, jonka arvo muuttuu suhteessa siihen kuinka paljon sitä ostetaan, vaihdetaan, myydään ja käytetään.

Miksi Bitcoin on nyt ajankohtainen ja miksi sitä kannattaisi omistaa?

Siitä asti kun ensimmäiset pankkijärjestelmät perustettiin 1600-luvulla, ovat rahamarkkinat olleet pankkien ja hyvin pienen eliitin hallinnassa. Nyt ensimmäistä kertaa yli neljäänsataan vuoteen näitä ihmisiä eriarvoistavia valtarakenteita ollaan purkamassa uusien kryptovaluuttojen ansiosta. Kryptovaluutat kuten Bitcoin eivät ole yksittäisten yritysten hallinnassa, vaan rahan takana on suuri avoin yhteisö, jonka määränpäänä on ollut luoda uusi raha ja järjestelmä, joka on aikaisempaa vallitsevaa rahajärjestelmää parempi. Toisin kuin perinteisiä valuuttoja, Bitcoineja ei voi väärentää, niitä ei voi luoda tyhjästä lisää kuten esimerkiksi dollareita, vaan uusi digitaalinen raha perustuu tarkkaan harkittuun järjestelmään, jossa kaikki sen ominaisuudet on ennalta määritelty.

Bitcoineja on olemassa maksimimäärä, 21 miljoonaa kappeletta ja jokainen Bitcoin voidaan jakaa sataan miljoonaan eri osaan. Näitä miljoonasosia voidaan ajatella samoin kuin sataa sentin kolikkoa voi ajatella yhden euron osina. Sinun ei tarvitse ostaa kokonaista Bitcoinia, vaan voi voit ostaa esimerkiksi 2 sadasosaa Bitcoinia (0.02 BTC), joka vastaa tiettyä euromääräistä arvoa.

Esimerkki:
10 euroa = 0.000707 BTC (Bitcoinia)
0.001412 BTC (Bitcoinia) = 20 euroa

Bitcoinin arvon noustessa suhteessa euroon ja Yhdysvaltain dollariin, myös sinun sijoituksesi arvo nousee. Voit palauttaa Bitcoinit takaisin euroiksi pankkitilillesi Coinbase.com -verkkopalvelun kautta. Bitcoineja ostettaessa ja vaihdettaessa on olennaista ymmärtää, että kryptomarkkinoilla ei ole markkinatakaajaa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että voit myydä kolikot vain kun käyttämässäsi pörssissä on niille ostaja ja ostaa lisää vain kun joku suostuu myymään sinulle haluamiasi coineja tarjoamaasi hintaan. Käytännössä myyntejä ja ostoja tapahtuu kuitenkin kokoajan, joten asiasta ei kannata huolestua.

Bitcoinin arvo nousi vuoden 2017 aikana tuhansia prosentteja. Usein mediassa kuullaan puhuttavan, että kyseessä on kupla, joka puhkeaa pian kuten 2000-luvun alussa ollut dotcom-kupla. Dotcom-kupla tarkoittaa aikaa, kun internetin vallankumouksen mukana ylikuumentunut teknologiateollisuus saavutti mittasuhteet, jotka eivät enää vastanneet palveluiden todellista arvoa. Esimerkkinä voisi olla nettisivu, jonka tarkoitus oli myydä suklaata sivuston asiakkaille. Tämä yritys ja ”innovaatio” saatettiin arvioida yli miljardin dollarin arvoiseksi.

Käytännössä siis tuona aikana kehitettyjen ”nettipalveluiden” ja innovaatioiden arvo oli hinnoiteltu liian korkeaksi niiden todelliseen arvoon nähden, joka lopulta johti siihen, että sijoitusten arvot romahtivat. En väitä, ettei näin olisi myös Bitcoinin kohdalla, ja on totta, että Bitcoinin arvo voi tulla alas ja jopa romahtaa. Uskallan kuitenkin myös väittää, että kryptovaluutat ovat täällä pysyäkseen ja tulevat muuttamaan maailmaa jopa yhtä paljon kuin Internet muutti 2000-luvun alussa. Kun harkitset sijoittamista kryptovaluuttoihin kannattaa myös huomioida, että kryptomarkkinoiden kaltaisia arvonnousuja ilmenee todella harvoin. Kyseessä on siis ainutlaatuinen, mutta toki riskialtis tilaisuus.

Bitcoinin ja kaikkien muiden kryptovaluuttojen yhteenlaskettu markkina-arvo on tällä hetkellä noin 600 miljardia dollaria (Tammikuu, 2018). Kun dotcom-kupla puhkesi, sen arvo oli kryptovaluuttoihin verraten moninkertainen, huipussaan yli 2 900 miljardia dollaria. Romahduksen jälkeen sijoitusten arvo on myöhemmin kuitenkin palannut ja ylittänyt kaikki aikaisemmat huiput. Teoriassa kryptovaluutoilla on siis vielä runsaasti kasvunvaraa 2000-luvun internet boomiin verrattuna.

Mikäli et ole Bitcoinin teknisestä puolesta kiinnostunut vaan haluat pelkästään pitää rahasi Coinbasessa sijoituksena, voit lopettaa lukemisen tähän. Mikäli kuitenkin haluat ymmärtää kryptovaluuttoja hieman paremmin, suosittelen lukemaan seuraavat kappaleet.

Kuva lohkoketjusta maailman päällä ja teksti: Vapaasti suomennettuna: Lohkoketjut ja niihin liittyvät kryptovaluutat ovat todennäköisesti keksintöjä, joilla on suurin muokkaava vaikutus finanssialaan ja yhteiskuntaan sitten Internetin keksimisen.
Vapaasti suomennettuna: Lohkoketjut ja niihin liittyvät kryptovaluutat ovat todennäköisesti keksintöjä, joilla on suurin muokkaava vaikutus finanssialaan ja yhteiskuntaan sitten Internetin keksimisen.

Bitcoinin teknisiä ominaisuuksia

Kun ostat Bitcoineja netin myyntisivustoilta, kuten Coinbasesta tai Coinmotionista, saat ostosuorituksen jälkeen oman Bitcoin tilin ja osoitteen, jonka avulla voit vastaanottaa lisää Bitcoineja. Kun maksat Bitcoineilla palvelusta tai tavarasta, käytät vastaavasti kauppakumppanisi osoitetta lähetysosoitteena. Bitcoin osoite on kirjain- ja numerosarja, joka osoittaa tilisi sijainnin Bitcoinin lohkoketjussa (blockchain).

Bitcoin osoite on muotoa: 1LVhfCkmLZpLd1SaVf9rad6DXMFs7ftwU7

Kannattaa aina siirtoa tehdessä varmistaa, että osoite on oikea opettelemalla tunnistamaan esimerkiksi neljä ensimmäistä ja neljä viimeistä merkkiä. Osoitteen kanssa tulee olla tarkkana, koska tehtyjä Bitcoin transaktioita (siirtoja) ei voi peruuttaa. Mikäli osoite, johon yrität lähettää rahoja on väärää muotoa, transaktio peruuntuu ja teoriassa ne palautuvat tilillesi jonkin ajan kuluttua. Usein Bitcoineja lähettävä ohjelma kuitenkin tarkastaa, että osoite sisältää tarvittavan määrän merkkejä ja on oikeaa muotoa, joka pienentää väärään osoitteen käyttöä huomattavasti. Toinen vaihtoehto on, että osoite johon lähetät Bitcoineja vahingossa on validi, muttei kenenkään käytössä. Tässä tapauksessa tilanne on sama kuin heittäisit sormuksen mereen. Lähettämiäsi Bitcoineja ei enää saada palautettua tilillesi.

Voit tarkastella tekemiäsi transaktioita blockhain.infon kautta, joka pitää kirjaa kaikista tehdyistä siirroista Bitcoin-verkossa.  Jokaisella coinilla (Bitcoin, Ether, Monero jne.) on oma osoitteensa ja Bitcoineja voi lähettää vain Bitcoin-osoitteeseen samoin kuin esimerkiksi Litecoin (LTC) coineja voi vastaanottaa vain Litecoin-osoitteeseen. Älä koskaan lähetä coineja osoitteeseen, jonka oikeellisuutta epäilet.

Bitcoineilla maksettaessa ja niitä siirrettäessä syntyy Bitcoinin digitaaliseen rekisteriin merkintä, jota ei voi poistaa, se on julkinen ja kaikille avointa tietoa. Tätä digitaalista tilikirjaa ylläpidetään ”louhimalla”, joka tarkoittaa, että käyttäjä luovuttaa tietokoneensa laskentatehoa rekisterin ylläpitämiseen ja siinä tapahtuvien transaktioiden, eli varojen siirtojen vahvistamiseen. Vastineeksi rekisterin ylläpidosta louhijalle maksetaan palkkioksi Bitcoineja. Bitcoinin lohkoketjun louhinnasta saatu palkkio on kuitenkin nykyään jo liian pieni, että normaali tietokone kannattaisi valjastaa louhintakäyttöön. Mikäli olet kiinnostunut louhinnasta, suosittelen sinua tutustumaan esimerkiksi Vertcoiniin, Sumocoiniin ja Zcashiin.

Bitcoineja luodaan lisää ennalta määrätyn kaavan mukaisesti. Aina 10:n minuutin välein syntyy 12.5 uutta Bitcoinia. Neljän vuoden välein uusien luotavien bitcoinien määrä puolittuu automaattisesti ja ennen pitkää tätä kaavaa toistaen saavutetaan bitcoinien maksimimäärä, joka on 21 miljoonaa. Tällä hetkellä bitcoineja on olemassa noin 18,5 miljoonaa kappaletta. Vuonna 2040 bitcoineista on olemassa jo 99,9 %.

Siinä Bitcoin lyhykäisyydessään. Nyt voit itse päättää haluatko lähteä mukaan kryptosijoittajaksi. Voit siirtyä helppoihin sijoitusohjeisiin tästä.

Bitcoinin reaaliaikainen kurssi: