Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptokansalainen voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. S>.

Kryptovaluuttaopas: Bitcoin Cash

Mikä on Bitcoin Cash? Bitcoin Cash on markkinoiden ainoa suuren suosion saavuttanut Bitcoinin forkki. Tässä artikkelissa käymme läpi Bitcoin Cashin historian, teknisen toiminnan, erot kilpailijoihin sekä soveltuvuuden sijoituskohteena. Lopuksi kerromme myös, mikä on Bitcoin Cash kurssi.

Mikä on Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash on perinteinen vaihdon välineenä toimiva kryptovaluutta, joten on luonnollista, että sen kilpailijoita ovat muut perinteiset kryptovaluutat, kuten esimerkiksi Bitcoin ja Litecoin. Se syntyi elokuussa 2017 Bitcoinin lohkoketjussa tehdyn hard forkin yhteydessä. Bitcoin Cash on kuulunut alkuajoistaan lähtien maailman suurimpien kryptovaluuttojen joukkoon.

Bitcoin on kokenut historiansa aikana lukuisia forkkeja, mutta näistä forkeista Bitcoin Cash on ollut ainoa, joka on saavuttanut suuren yleisön suosion ja merkittävää adoptiota.

Bitcoin Cashin historia

Bitcoin Cashin syntyminen oli seurausta pitkään jatkuneesta Bitcoinin skaalautuvuuskeskustelusta. Skaalautuvuudella tarkoitetaan Bitcoinin Transactions Per Second -nopeutta. Bitcoinin kapasiteetti on tällä hetkellä alle 10 transaktiota sekunnissa, kun taas kolmannen sukupolven kryptovaluutat pystyvät käsittelemään jopa tuhansia transaktioita sekunnissa.

Keskustelu Bitcoinin skaalautuvuusongelmien ympärillä kävi pitkään erittäin kiivaana, kunnes se huipentui ennen vuoden 2017 elokuuta, jolloin Bitcoinin ohjelmakoodin SegWit-päivitys oli tarkoitus toteuttaa. Suurin kiistakapula oli se, pitäisikö Bitcoinin lohkon kokoa suurentaa vaiko ei. Lohkon kasvattamisen vaihtoehtona oli off-chain ratkaisun eli salamaverkon toteuttaminen.

Lopulta lohkon kasvattamista vaatinut ryhmittymä erosi Bitcoinista omaksi kryptovaluutakseen ennen SegWit-päivitystä. Tämän yhteydessä Bitcoinista eronnut ryhmittymä nosti yhden lohkon kokoa jopa kahdeksaan megatavuun. Bitcoin Cashin takana oleva ryhmittymä uskoi lohkon koon kasvattamisen ratkaisevan lopulta Bitcoinista tutun skaalautuvuusongelman. Tämän ryhmittymän keulakuvana toimii yhä edelleen Roger Ver niminen henkilö.

Alla olevalla videolla Roger Ver CNBC-kanavan haastattelussa.

Roger Ver on ehdottomasti yksi kryptomaailman tunnetuimmista ja ristiriitaisimmista henkilöistä, jonka lausunnot ovat vuosien saatossa aiheuttaneet kohun jos toisenkin. Ver jaksaa yhä edelleen muistuttaa jatkuvasti Bitcoinin ongelmista ja tuoda esille sitä, miten Bitcoin Cash on ainoa oikea Bitcoin, koska sen toiminta vastaa parhaiten Satoshi Nakamoton Bitcoinin whitepaperissa kuvaamaa Bitcoinia.

Verin viestintä on herättänyt Bitcoin-leirissä jopa suoranaista vihaa, sillä hänen kommenteissaan ovat kieltämättä menneet usein fakta ja fiktio sekaisin.

Yleisellä tasolla Bitcoinin leiri piti Bitcoin Cashin ratkaisua hätiköitynä ja halusi hoitaa Bitcoinin skaalautuvuuden kehittämisen salamaverkon avulla. Käytännössä salamaverkolla tarkoitetaan sitä, että lohkoketjun yläpuolelle luodaan uusi täysin nykyisestä lohkoketjusta erillinen protokolla. Salamaverkko on kehittynyt valtavasti sitten Bitcoin Cashin erkaantumisen ja sen tulevaisuus näyttääkin erittäin lupaavalta.

Bitcoin Cashin leiri oli varsin yhtenäinen aina vuoteen 2018 saakka. Tällöin Bitcoin Cashin ryhmä jakautui kahteen eri leiriin, joita kutsuttiin nimillä Bitcoin ABC ja Bitcoin SV.

Bitcoin ABC:n ja Bitcoin SV:n ero oli tiivistetysti se, että ABC -leirin mielestä Bitcoin Cash ohjelmiston 32 megatavun lohkot olivat riittävän kokoisia. SV halusi puolestaan suurentaa blokkeja entisestään ja viedä kehitystä muutenkin hieman eri suuntaan.

Osapuolten kiista johti lopulta siihen, että lohkoketju jakautui kahtia marraskuussa 2018 suoritetussa hard forkissa. Tämä hard fork johti lopulta valtavaan markkinoiden myllerrykseen, jonka seurauksena kryptovaluuttamarkkinat romahtivat lähes 50%. Alla olevalla videolla Craig S. Wright, joka johtaa Bitcoin SV -ryhmittymää.

Todellinen syy markkinoiden laskulle on edelleen hämärän peitossa, mutta yhtenä teoriana pidetään Bitcoin ABC- ja Bitcoin SV -leirien myymiä Bitcoineja. Molemmat leirit pyrkivät Bitcoineja myymällä nostamaan oman valuuttansa arvoa toista korkeammalle.

Tänä päivänä kryptovaluuttamarkkinat pitävät Bitcoin ABC:tä Bitcoin Cashin alkuperäisenä haarana ja siitä käytetäänkin nykyään nimitystä Bitcoin Cash. Bitcoin Cashista erkaantunut haara tunnetaan puolestaan yhä edelleen nimellä Bitcoin SV.

Bitcoin Cashin teknologia

Bitcoin Cash on Bitcoinin hard fork, joten teknologisesti tarkasteltuna molemmat kryptovaluutat ovat lähes identtisiä. Bitcoinin teknologiasta voit lukea lisää tästä. Bitcoin Cash eroaa Bitcoinista sen lohkoketjun lohkon koossa. Tänä päivänä Bitcoin Cashin lohkoketjussa yhden lohkon koko onkin jo 32 megatavua, joka on 32 kertaa suurempi kuin Bitcoinin vastaava.

Bitcoin Cashin verkko pystyy käsittelemään tänä päivänä 100-200 transaktiota sekunnissa, ja transaktioiden nopeus onkin tällä hetkellä huomattavasti Bitcoinia suurempi.

Bitcoin Cash vs kilpailijat

Vaikka Bitcoin Cashin päämäärä onkin haastaa Bitcoinin markkinajohtajan asema, löytyvät sen pahimmat kilpailijat todellisuudessa aivan muualta. Bitcoin Cashin pahimpina kilpailijoina voidaan pitää Litecoinia ja Bitcoin Cashista forkattua Bitcoin SV -kryptovaluuttaa. Näiden lisäksi Bitcoin Cashin kilpailijoiksi voidaan laskea myös mm. Dash, Digibyte ja jossain määrin jopa XRP.

Kilpailua siis riittää jokaisesta suunnasta ja parhaiten menestys voidaan lopulta määrittää adoption määrässä. Bitcoin Cashin suurimmat vahvuudet sen kilpailijoihin nähden ovat Roger Verin vahva henkilöbrändi ja mainoskoneisto, sekä Verin hallussa oleva Bitcoin.com verkkotunnus.

Bitcoin Cash sijoittaminen

Tällä hetkellä Bitcoin Cashin tulevaisuus näyttää vielä varsin valoisalta. Bitcoinin salamaverkko kasvaa kuitenkin vauhdilla ja myöskin Litecoinin nopeus on jatkuvassa kasvussa. Bitcoin Cashin taustalla toimiva Roger Ver uskoo kuitenkin vankasti Bitcoin Cashin etuihin salamaverkkoon verrattuna. Salamaverkon puutteesta huolimatta Bitcoin Cashin kehitystyö on todella aktiivista ja se on säilyttänyt asemansa maailman suurimpien kryptovaluuttojen joukossa.

Sijoittajan kannattaakin ehdottomasti punnita sijoituspäätöstä tehdessään Bitcoin Cashin sen hetkistä asemaa markkinoilla suhteessa Bitcoinin salamaverkon kehittymiseen ja Bitcoin SV -leirin teknologiseen kehitykseen. Näiden lisäksi sijoittajan kannattaa myös huomioida muiden maksuvälineinä käytettävien kryptovaluuttojen suuri määrä. Lukuisat kryptovaluutat tarjoavat tänä päivänä erittäin nopeita ja lähes ilmaisia transaktioita.

Bitcoin Cash kurssi

Mikäli Bitcoin Cashiin sijoittaminen kiinnostaa, niin sitä saa hankittua helposti euroilla esimerkiksi Coinbasesta tai Krakenista. Lähes kaikki markkinoiden kryptovaluuttalompakot tukevat Bitcoin Cashia. Yksi hyvä ilmainen vaihtoehto on Exodus. Mikäli haluat kryptoillesi varmasti turvallisen säilytyspaikan, niin Ledger Nano X ja Ledger Nano S tarjoavat siihen erinomaisen vaihtoehdon.