Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptokansalainen voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. S>.

Kryptovaluuttaopas: Binance Coin

Mikä on Binance Coin? Binance Coin on markkinoiden johtavan pörssin, eli Binancen hyödyke-token. Tässä artikkelissa kerromme Binance Coinin historian, teknisen toiminnan, erot kilpailijoihin sekä soveltuvuuden sijoituskohteena. Lopuksi kerromme myös, mikä on Binance Coinin kurssi.

Mikä on Binance Coin?

Binance Coin, lyhenteeltään BNB on Binance-pörssin hyödyke-token. Aluksi se luotiin useiden muiden tokenien tapaan Ethereumin lohkoketjussa toimivaksi ERC20-tokeniksi. Binancen toiminta on kuitenkin laajentunut sen alkuvuosista, ja keväällä 2019 Binance Coin siirtyi Binancen omaan lohkoketjuun.

Binance Coinin rooli on viime aikoina muuttunut hieman perinteisestä lohkoketjussa toimivasta tokenista platform-kategorian suuntaan. Tästä huolimatta Binance Coinin pääasiallisin tehtävä on yhä edelleen toimia Binance-pörssin hyödyke-tokenina. Binance hyödyntää Binance Coinia lukuisin eri tavoin pörssin sisällä tapahtuvassa toiminnassa.

Binance Coinin historia

Binance Coinin historia linkittyy luonnollisesti hyvin vahvasti Binance-pörssin historiaan. Binancen perusti Changpeng Zhao niminen henkilö (katso alla oleva video). Binance sai alkunsa kesällä 2017 järjestetyn ICO:n yhteydessä. ICO:n yhteydessä syntyi pörssin lisäksi myös Binance Coin.

Binance Coin julkaistiin Ethereumin alustalla ja sitä laskettiin liikenteeseen 200 miljoonaa kappaletta. Näistä 200 miljoonasta tokenista 80 miljoonaa myytiin sijoittajille, 80 miljoonaa jäi Binancelle itselleen ja enkelisijoittajat saivat 20 miljoonaa.

Binance-pörssi käynnisti toimintansa hieman ICO:n jälkeen. Sen suosio on ollut huimassa kasvussa heti perustamisesta lähtien, ja tänä päivänä Binance on ehdottomasti maailman suosituimpia kryptovaluuttapörssejä.

Binance Coinin käyttötarkoitus on ollut alusta alkaen todella selkeä. Sen avulla on mahdollista saada alennusta Binance-pörssin kaupankäyntikuluista. Lisäksi sen omistaminen on edellytys Binancen alustalla järjestettävien uusien tokeneiden liikkeellelaskuihin (IEO) osallistumiselle.

Binance Chain

Binance Chain, eli Binancen oma lohkoketju julkaistiin keväällä 2019. Binance Chainin MainNetin aukeamisen yhteydessä suoritettiin myös ns. token swap, jonka seurauksena kaikki Binance Coinit siirrettiin Ethereumin lohkoketjusta Binancen omaan lohkoketjuun.

Käytännössä Binance Chainia voidaan pitää kolmannen sukupolven lohkoketjuna. Se pystyy kapasiteetiltaan yli 1000 transaktioon per sekunti, joten teknisesti se on täysin muiden kolmannen sukupolven lohkoketjujen tasolla.

Binance Chainin käynnistyminen on johtanut siihen, että Binance on nykyään paljon enemmän kuin pelkkä kryptovaluuttapörssi. Sen tavoitteena on nykyään saada uusia projekteja valitsemaan sen oma lohkoketju esimerkiksi Ethereumin tai TRONin lohkoketjujen sijasta.

Alla oleva twiitti: Mithril oli yksi ensimmäisistä projekteista, joka siirtyi Ethereum-platformilta Binancen lohkoketjuun.

Kaikki kolmannen sukupolven lohkoketjut Binance Chain mukaan lukien toimivat Proof of Stake -pohjaisen konsensusalgoritmin mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että lohkoketjun validaattorit toimivat steikkauksen pohjalta. Mitä enemmän tokeneita (Binance Coin) henkilö lukitsee lohkoketjun ylläpitoon, niin sitä suuremman äänioikeuden hän saa myös datan validoinnissa.

Lohkoketjun ylläpitäjille maksetaan palkkiota siinä suhteessa, mitä enemmän tokeneita lohkoketjun ylläpitoon on lukittu.

Binance Coinin kilpailijat

Vaikka Binance Coin on Binance-pörssin hyödyke-token, niin lähtökohtaisesti se ei kuitenkaan ole suoranainen kilpailija muiden pörssien hyödyke-tokeneille.

Binance Chainin julkaisun myötä Binance Coin otti suuren harppauksen kohti kryptovaluuttojen platform-kategoriaa. Tässä kategoriassa on lukuisia suuria kryptovaluuttoja, joten kilpailu on myös sen mukaista. Platform-kategorian suurin kryptovaluutta on ehdottomasti Ethereum.

Binance on julkisesti ilmoittanut, että Binance Chain aikoo haastaa tulevaisuudessa Ethereumin aseman. Ethereum on toisen sukupolven kryptovaluutta, kun taas Binance Coin kuuluu ehdottomasti kolmanteen sukupolveen. Kolmannen sukupolven alustoja ovat myös esimerkiksi EOS, TRON ja Cardano. Binance Coinin lisäksi Ethereumilla on siis lukuisia muitakin kilpailijoita.

Binance Coinin etu muihin nähden on ehdottomasti se, että sen taustalla on kryptovaluuttamaailman suurin pörssi Binance. Binancella on erittäin laaja asiakaskunta, ja yhtiö on takonut erittäin kovaa tulosta jo useamman vuoden. Binance Coinin menestyminen ei siis missään nimessä kaadu ainakaan taloudellisten muskeleiden puuttumiseen.

Binance Coin sijoituskohteena

Binance Coin on ollut viime vuosina sijoitusnäkökulmasta tarkasteltuna erinomainen hankinta. Binance Coinin taustalla olevan Binancen meno on ollut myös erittäin vakuuttavaa ja sen tulevaisuus näyttää todella valoisalta. Binance Coinin käyttötarkoitukset ovat lisääntyneet huomattavasti viime aikoina, ja voidaankin sanoa, että siitä on menty erittäin paljon eteenpäin kun Binance Coinin ainoa käyttötarkoitus oli vain transaktiokulujen puolittaminen.

Sijoittajien kannalta Binance Coiniin liittyy myös yksi erittäin houkutteleva ominaisuus, nimittäin jokaisen kvartaalin jälkeen suoritettava coin burning. Käytännössä tällä tarkoitetaan sitä, että Binance on sitoutunut tuhoamaan kvartaaleittain tietyn osan Binance Coineista siihen asti, kunnes niitä on markkinoilla jäljellä enää 100 miljoonaa kappaletta.

binance coin burn
Kuva Binancen blogista. Binance Coinille suoritettiin huhtikuussa 2020 jo 11. ”poltto-operaatio”.

Kyseessä on siis jatkuva deflaatio, jonka päämääränä on nostaa BNB-tokenin arvoa. Kaikki Binance Coinit luotiin ICO:n yhteydessä, joten niitä ei myöskään tule enää lisää markkinoille.

Binancen suosittu IEO-platform Binance Launchpad pyörii myös täysin BNB-tokeneilla. Binancen alustallaan järjestämiin IEO:hin onkin mahdollista osallistua ainoastaan, mikäli omistaa tietyn määrän BNB-tokeneita.

Binance Coinin käyttötarkoitukset ovat kasvaneet hyvää vauhtia viimeisten vuosien aikana. Yleisesti ottaen voidaankin todeta, että Binance Coinin tulevaisuus näyttää hyvin valoisalta. Kaiken lisäksi Binance pitää coin burnien avulla huolta tokenin arvoa nostattavasta deflaatiosta.

Binance Coin kurssi

Binance Coin on Binancen oma token, joten sen hankinta onnistuu luonnollisesti helpoiten Binancen kautta. BNB-tokenin suuri suosio on kuitenkin johtanut siihen, että myös muutkin pörssit ovat ryhtyneet ottamaan sitä valikoimiinsa. Nykyään Binance Coinia onkin mahdollista ostaa Binancen lisäksi myös mm. suositusta KuCoin-pörssistä.

Vaikka Binance onkin ehdottomasti yksi markkinoiden turvallisimpia pörssejä, niin BNB-tokenit on mahdollista siirtää entistäkin turvallisempaan säilytykseen esimerkiksi Ledger Nano X tai Ledger Nano S lompakkoihin. Trust Wallet on puolestaan helppokäyttöinen vaihtoehto mobiililompakoksi – se on myös Binancen omistama ja kehittämä.